Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Breaking news: En död person har hittats vid Vapenvallen i Huskvarna



Jag har många gånger varit mycket kritisk till hur kollegor har valt att exponera döda kroppar i media och idag var det upp till bevis om jag själv kunde leva upp till mina höga ideal eller om jag skulle lockas av prasslande sedelbuntar.

På väg från skolan till dagis passerade jag två polisbilar och en bil från kriminaltekniska. Inne i en skogsdunge höll två kriminaltekniker och fyra poliser på att utreda en brottsplats. Liket av en människa som antingen tagit sitt liv eller bragts om livet låg exponerad under en vit presenning. Jag halade instinktivt upp Leican, men av respekt för eventuella anhöriga valde jag givetvis att inte ta några bilder. När jag var på behörigt avstånd tog jag ett par översiktsbilder där brottsplatsen inte syns.

Det var inte några andra personer från media närvarande. Hade jag valt att gå närmare brottsplatsen så skulle det antagligen ha funnits en möjlighet för mig att göra en hacka på bilderna. Men jag är och kommer inte att bli någon gamfotograf och därför avstod jag från att ta de bilderna.



I det här skogspartiet i närheten av Vapenvallen vid Huskvarnaån hittades liket av en människa av några barn som var på väg hem från skolan. Jag hoppas att barnen omgående får all den hjälp och det stöd som de behöver för att bearbeta sina trauman.

Text och foto: © Mikael Good

Inlagt 2013-04-26 15:26 | Läst 9647 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tycker det är rätt ovanligt med lik från svenska brottsplatser i medierna. På sin höjd får man se en kropp som är täckt av en filt. Undantaget är väl självmordsbombaren i Stockholm, men där var ju också sättet han dog på högt unikt.

Hur hade du gjort om du var utskickad från Jönköpings-Posten eller Aftonbladet?
Svar från Chasid 2013-04-26 15:57
Tack för din kommentar Magnus :)
Om inte jag minns fel så var vi i klinch angående en bild på icke maskerade ungdomar som bragts om livet på Utøya och för ett tag sedan låg en bild på en grupp upprörda män som bar liken av två småbarn på Fotosidans löp. Jag gör ingen skillnad på svenska eller utländska brottsplatser, jag har helt enkelt beslutat mig för att inte ta den typen av bilder. Om andra fotografer gör andra val så är det upp till dem.
Hade jag varit utsänd av en tidning hade jag också valt att inte ta någon bild på liket. Men jag hade nog tagit några närbilder på polisens och kriminalarnas arbete, jag hade säkerligen fått skäll av redaktören med det skulle jag heller ta än att rucka på mina principer!
/Mikael Good
Jag tycker nog att Svenska media är återhållsamma med bilder. Däremot inte med spekulationer och för snabba slutsatser. Då syftar jag främst på kvällstidningarna.

Med en fru som stammar från Österrike och eftersom jag tillbringar mycket tid där med deras tidningar kan jag också jämföra.
Både Tyska och Österrikiska tidningar är mycket mer öppna här. De publicerar gärna bilder från brottsplatsen om de kan. Desto blodigare desto bättre. Detta gäller för tidningarna i dessa länder vi skulle benämna kvällstidningar.
Det hedrar dig Mikael att du inte tar den här typen av bilder.
De brukar publiceras i allmän intresse och därför är motiverade. Jag vill nog hävda att de publiceras för att de säljer lösnummer.
Varken jag eller någon annan Svensson har något skäl att se en sådan bild förutom vår stora nyfikenhet.
Svar från Chasid 2013-04-26 18:42
Tack för din kommentar Mats :)
Svenska media är bra på att hålla tillbaka bilder på döda människor som är tagna i Sverige. Men så snart bilderna är tagna utanför rikets gränser så verkar den respekten försvinna och det tycker jag är tråkigt. Jag är också medveten om att media i andra länder har lägre trösklar över vad de får visa och inte visa. Och jag hoppas att det inte är en utveckling som kommer att sprida sig hit. Vi människor är nyfikna men för min egen del behöver jag inte serveras död och förintelse det räcker med att det antyds i bilder.
/Mikael Good
Det här säljer! Se hur många inklick du fått redan i bloggen! ;)

Brukar tänka på människor som ondgör sig över vilka rubriker som dom har på kvällstidningarnas löpsedlar! Det säljer! ;)
Tidningsredaktionerna e inte dumma, dom e smarta och är omgivna av duktigt reklamfolk!
Se'n kan vi ha synpunkter, kanske även moraliska synpunkter, det förändra inget,
det här säljer, och det är det viktigaste för ett tidningföretag! :)

Problem skulle kunna uppstå om många människor inte va så nyfikna, såg igenom "lockrubriker",
eller valde bort tidningar som skriver för mycket om våld eller sex eller liknande,
men den risken e mycket, mycket liten! ;)
/B
Mikael Good 2013-04-26 18:35
Tack för din kommentar Bengan :)
Det här handlar inte om att få många inklick. Jag får betydligt mer inklick till min blogg när jag skriver om Leica eller om någon ny teknisk pryl... Allvarligt skämtat så är det faktiskt kändisar och prylar som säljer lösnummer idag. Men om det inträffar något extraordinärt så kan även mänskligt lidande sälja... Det ligger stor mänsklig tragedi bakom mitt blogginlägg idag och jag hoppas att de som är inblandade på ett eller annat sätt får det stödet som de behöver.
/Mikael Good
Svar från Chasid 2013-04-26 18:50
Det här handlar inte om att få många inklick det handlar om att försöka skapa en debatt om hur lång man är beredd att gå med sina bilder för att locka läsare och vad man ska eller inte ska visa i tidningar och i bloggar. Jag har valt att inte ta bilder på döda människor eller människor som är skadade eller på annat sätt är utsatta för lidande. Det finns säkerligen tillfällen då sådana bilder kan vara befogade men för min egen del så avstår jag från att ta dem. Hade jag själv lagt upp en bild på en död människa i min blogg så skulle jag definitivt varit förtjänt av en rejäl pungspark.
/Mikael Good
Fast innehållet var rätt tomt med tanke på rubriken, o det är ju tur att människor är nyfikna. LO
Svar från Chasid 2013-04-26 18:38
Tack för din kommentar Lars Olov :)
Jag har medvetet valt att hålla in på en del information då jag inte tycker att den är lämplig att ha med i en blogg. Förhoppningsvis går det att läsa mer om vad som hänt i morgondagens JP.
/Mikael Good
Jag tycker också vi kan klara oss ut av bilder av lik i pressen. Din översiktsbild skulle räcka gott och väl som illustration i tidningen tycker jag, men än än så länge är det väl inte känt att det ens handlar om en brottsplats? Om det är någon som valt att själv ta sig av daga är det inget brott, och det skulle kunna vara någon som drabbats av hjärtstillestånd av naturliga orsaker - polisen utreder såna dödsfall också.
Svar från Chasid 2013-04-27 09:29
Tack för din kommentar Anders :)
Det är allt för många fotografer som vill gå riktigt nära så att de får så smaskiga bilder som möjligt, jag tror även att det har att göra med att de själva vill synas och få sina 15 minuter i rampljuset.
Det är en brottsplats till dess att något annat bevisats, när jag gick förbi var det definitivt en brottsplats. Men jag tycker att det är märkligt att det inte står att läsa något om händelsen på polisens sida. Nu är det istället upplagt för rykten och skvaller om vad som hänt och sådant otyg sprids mycket snabbt i en liten ort som Huskvarna.
/Mikael Good
Jag vet inte riktigt vad jag tycker. Det hedrar dig att du är principfast, men när det gäller mig själv så försöker jag fotografera sådant som jag tycker är intressant... och risken finns att jag skulle tycka att ett lik var intressant att fotografera.

Jag har tänkt en hel del på det här med likbilder och hur jag skulle agera om jag hittade ett lik osv. Det hela beror på hur det görs tror jag.
De flesta minns väl bilden på fotograferna som likt hyenor står på rad framför en död kvinna och fotar henne. Det är osmakligt tycker jag. Å andra sidan så blir kanske likbilder aldrig smakligt, men det är dokumentärt och kanske viktigt i vissa fall.

Det blir äckligt om lik fotograferas av pengaskäl, politik och propaganda... tycker jag. Som dokumentära bilder eller som konst (Sally Mann) är det helt ok om än kontroversiellt.

Samhället (kanske bara det svenska) har ju gjort allt för att mörka döden på något sätt. Vi har stängda kistor och många har aldrig sett en död människa eller kanske inte ens ett dött djur. Döden är ju högst naturlig och bör kunna fotograferas... om man gör det på rätt sätt. Här är jag osäker på vad exakt rätt sätt är, men ändå.
Svar från Chasid 2013-04-28 15:13
Tack för din kommentar Dawid :)
Jag är faktiskt själv glad över att jag reagerade som jag gjorde när jag ställdes i situationen. Jag har också flocken av hyenor som närgånget fotograferar en död liten tonårstjej. framför min näthinna. Visst det kanske fanns ett nyhetsvärde i bilden. Men att sedan tävla med den för att få ära och beröm finns det ingen ursäkt för… Tyvärr används lik allt som oftast i propaganda och blåögda journalister och fotografer från väst används allt som oftast i ett rafinerat propagandaspel. Jag håller med dig om att vi borde avdramatisera döden den är ju trots allt naturlig. Personligen är jag från min tid i långvården ganska så van vid att se döda människor men jag opponerar mig mot att döden görs till business och en karriärstege för i mitt tycke mindre nogräknade fotografer som gärna rör sig i konflikt- och katastrofzoner...
/Mikael Good