Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Finns det en framtid för dagstidningar i Sverige?



Frågan om hur framtidens dagstidningar kommer att se ut är mycket intressant. I ärlighetens namn så är det nog ingen som har något riktigt bra svar på den frågan. Men det är å andra sidan fritt fram att spekulera utifrån de givna förutsättningarna.

Personligen tror jag att det tryckta mediet kommer att bli allt mer bortträngt och att tidningarna i allt större omfattning kommer att satsa på betallösningar för nätet. Kanske kommer din lokala tidning att komma ut som nättidning fem dagar i veckan och som tryckt tidning på helgerna i framtiden? Att papperstidningen trängs undan behöver inte betyda att tidningen blir sämre. Om tryck och distrubitionskostnad minskas frigörs kapital som kan användas till att både sänka priset och satsa på ny teknik och ett bättre innehåll med mer fördjupning. Med ny teknik ges även nya möjligheter till en direkt interraktion med läsarna.

Tidningsvärlden ser inte längre ut som den gjorde förr. Det är till och med som så att man kan sätta fingret på exakt det datumet då den senaste stora förändringen i tidningsvärlden inträffade och det var den 27 januari 2010 då Ipad presenterades av Apples grundare och VD Steve Jobs. Sedan dess har upplagesiffrorna stadigt minskat för dagstidningarna. Även om jag själv inte har en Ipad så vet jag att det är mycket bekvämt att läsa en tidningen på en Ipad. Efter ett par dagars tillvänjning känns det fullt naturligt att sitta och bläddra i tidningen med pekfingret.

Det är nog många tidningsägare, chefredaktörer och redaktionschefer som behöver tänka om rätt så rejält. Även övrig personal såsom fotografer, reportrar, redigerare, säljare, grafiker, marknadsförare med mera behöver givetvis också tänka om. Många medarbetare är väl förtrogna med den nya tekniken och är flitiga användare av den privat. Om man tar den kunskapen och kondenserar ned den till tidningsvärlden och investerar i internutbildning för att ytterligare vässa förmågorna tror jag att det är möjligt för en del tidningar att hitta en framtida födkrok och en avkastning som gör ägarna glada.

Jag säger en del tidningar för jag tror att en del tidningar kommer att läggas ned, det behöver man inte vara profet för att förstå. Men jag tror att ett par rikstäckande tidningar, lokala tidningar och nischade tidningar som står relativt väl rustade i den nya tekniken kommer att överleva. Om de kommer att komma ut som papperstidningar förutom vid specialtillfällen återstår att se men jag tror som sagt var att papperstidningen har framtiden bakom sig. Att satsa pengar på en ny tryckpress idag är säkerligen en lika lyckad investering som de som valde att lägga stora pengar på ett nytt färglabb för film i mitten av 2000-talet…

För att den här artikeln inte ska bli allt för lång har jag valt att dela upp den i två delar och den andra delen kommer jag att publicera i min blogg framåt veckan. Jag vill också passa på att poängtera att trots att jag har arbetat på tidning ser jag mig själv som en lekman på området. Jag har valt att spekulera utifrån dagens förutsättningar. Men oavsett vilket tror jag att framtidens medialandskap kommer att skilja sig från dagens.

Schibstedts nya nyhetsapp Omi som precis har presenterats kanske är dagstidningarnas framtid i Sverige? Omni är i vart fall en app som främst ska tillfredställa behoven för den kräsne nyhetsläsaren som har höga krav på vad han eller hon läser. Du kan läsa mer om lanseringen av Omni på Dagens Medias hemsida: http://www.dagensmedia.se/nyheter/dig/article3712218.ece

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved.

Ps: Att låta ett brassband tolka nyheter är nog bland det mest bisarra som jag sett i nyhetssammanhang och jag tror inte att det är en gångbar melodi för vare sig gårdagens eller framtidens läsare. Frågan som uppstår är om tidningen vill ha läsare eller om de vill bli av med dem?: http://bambuser.com/v/3657954 

Inlagt 2013-06-11 12:02 | Läst 10371 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver