Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Framtiden är spegellös även för proffs

I går fick Hjärta till Hjärtas grundare Sixten Widerstedt ta emot Europeiskt Solidaritertscentrums Tacksamhetsmedalj från den polska konsuln Barbara Sośnicka under en ceremoni på Linköpings slott i närvaro av sin hustru Karin, sina barn Peter och Annika, landshövding Elisabeth Nilsson  samt vänner och arbetskamrater från Hjärta till Hjärta. Tacksamhetsmedaljen delas ut till utländska medborgare, som stöttade Polen i kampen för frihet och demokrati.

Förutom att jag höll i en del andra programpunkter hade jag även med mig en Sony A7, ett litet 40 och 90mm objektiv och en Leica M8:a med 15mm (20) att dokumentera tillställningen med. Trots att objektiven som jag använde är manuella gick det snabbt och smidig att ställa skärpan rätt med A7:an. Jag kan varmt rekommendera en liknande kombination till reportage- eller dokumentärfotografen som vill jobba utan att synas allt för mycket. Trots att jag är van att jobba med proffskameror saknade jag dem inte en endaste liten gång. Jag blir mer och mer övertygad om att framtiden är spegellös även för proffs!

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2014-02-28 15:46 | Läst 6635 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag vet inte om jag tycker själva spegeln är varken viktig eller intressant, däremot så känner jag många som vill ha en storleksmässig "riktig kamera" att hålla i, både av ergonomiska och kanske "gammal vana"-skäl. Så jag är inte lika övertygad som du.

Trevlig helg!

mvh Tommy
Svar från Chasid 2014-02-28 18:13
Jag har kört en hel del med 1Ds MK II och visst var den både bastant och imponerande, i efterhand kan jag lite motvilligt erkänna att den var lite av en statussymbol! :) Men för min egen del vet jag att det är lättare att jobba dokumentärt med en liten smidig kamera som inte ställer sig i vägen för mig och motivet. Med en liten kamera blir jag inte något hot mot dem jag ska avbilda. För den typ av bilder som jag tar i jobbet eller privat så passar analoga och digitala spegellösa kameror bäst. Men jag har fullt förståelse för att de finns de som tycker olika och som gör ett annat val än mig!
Trevlig helg!
/Mikael Good
Proffs eller ej, starka bilder från Ukraina (Fujifilm X-PRO1 och X-T1)

http://ericbouvet.com/Heroes-from-Maidan

/Stephan
Svar från Chasid 2014-02-28 18:06
Ytterligare ett bra exempel på att små spegellösa kameror fungerar perfekt för den typen av jobb.
/Mikael Good
Tekniken är ointressant. Det är resultatet som skall bedömas och som fotografen skall välja utrustning utifrån. Det spelar ju ingen roll vad som finns i kamerahuset om det bara levererar det vi önskar.
Svar från Chasid 2014-02-28 18:51
Du har en poäng i det! En bra fotograf kan ta bra bilder med den kamera som finns till hands. För min egen del har jag kommit fram till att allt för stora kameror och objektiv oftast ställer sig mellan motivet och mig. Mina bilder har blivit ett snäpp bättre och tätare sedan jag gick över till mindre och smidigare kameror.
/Mikael Good
Spegellöst eller inte, för min egen del så använder jag både och, en Nikon D700 i vardagsbruk och en Leica mest när jag är ute och reser. D700 har den fördelen att när jag sätter på tunga objektiv så balaserar kamerahuset vikten bra, det känns bra. På Leican sitter ett fast objektiv som gör kameran liten och smidig, perfekt för slimmat bagage.
Det som egentligen är viktigt är kvalitén på bilderna och känslan i kameran, jag måste ha en analog sökare, jag har väldigt svårt för digitala dito.
Svar från Chasid 2014-03-01 11:04
Jag kör med både Leica M och A7 och jag måste säga att det går förvånansvärt bra att växla mellan kamerorna. Sökaren i A7 är riktigt, riktigt bra och den hänger med i svängarna även i dunkla miljöer. Om jag hade råd skulle jag gärna köra med en M 240 och en A7, för min del vore det en ultimat kombination. Jag har inget emot spegelreflexkameror jag har en 5D Mk II som jag använder tillsammans med ett teleobjektiv på konserter.
/MIkael Good