Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jönköping blev hårt bombat under kriget

I början av 1990-talet pluggade jag på Högskolan i Jönköping. Förutom mina studier var jag även engagerad i studentkårens arbete som studentinformatör. Det kom några utbytesstudenter från USA till högskolan och jag blev ombedd att guida dem runt i staden. När jag hörde att de kom från Chicago blev jag eld och lågor! Nu skulle det snackas blues på allra högsta nivå tänkte jag. Men tyvärr var amerikanerna inte så vidare värst historiskt bevandrade och de hade inte en aning om vem Howling Wolf eller Muddy Waters var...

Jag tog med dem på en guidad tur i centrala Jönköping och jag berättade att staden hade fått sina stadsprivilegier 1284. Amerikanerna blev först djupt imponerade av stadens ålder men när de tittade sig omkring blev de allt mer tveksamma över mina uppgifter. Till sist ställde en av kvinnorna frågan:
- Varför finns det inte några gamla byggnader om staden är så gammal, de flesta husen ser faktiskt ut att vara byggda ganska så nyligen?
Frågan var i allra högsta grad berättigad. Jönköping var en av de svenska städerna som drabbades extra hårt under 60- och 70-talets rivningshysteri och därför fanns inte så mycket av den gamla bebyggelsen kvar. Gamla fina kåkar med mycket snickarglädje revs för att ge plats åt grå könlösa betongkolosser i socialistisk klassicistisk stil (sockerbagarstilen) eller DDR jugend som stilen lite skämtsamt kallas.
Jag funderade en stund på mitt svar och till sist sa jag.
- Jönköping blev hårt bombat under andra världskriget och därför finns det knappt något kvar av den gamla stadskärnan.
Givetvis förstod de inte mitt skämt. Men trots sin historielöshet förstod amerikanerna att det säkerligen var amerikanska plan som bombat Jönköping sönder och samman under kriget och de undvek fortsättningsvis att komma in på ämnet.

Bilderna i bilspelet tog jag på Kålgårdsområdet i Jönköping. Kålgården var ett trevligt innergårdsområde som revs för att göra plats för lyxiga bostadsrätter i mitten av 1990-talet. I många svenska städer har rivningshysterin avstannat och gamla byggnader renoveras varsamt och inkluderas i stadsbilden. I Jönköping fortsätter tyvärr rivningshysterin och nya byggnader i DDR jugendstil uppförs fortfarande... 



Om du har en smarttelefon eller ett pekdon kan du se bilderna på den följande länken: Ghost Thown

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2014-03-14 09:13 | Läst 10768 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Amerikanernas historielöshet och geografilöshet är ibland skrämmande. Jag brukar berätta om mina föräldrar som, vid ett besök i USA, kom i samspråk med ett par som, när de hörde att mina föräldrar var från Sverige, utbrast: Ah, då känner ni väl paret N.N., dom är från Polen!
Svar från Chasid 2014-03-16 20:01
Tack för din kommentar Ragnar! :)
Appropå amerikaner och historielöshet så har jag aldrig sett en äldre kvinna tappa hakan på det sättet som en äldre amerikans dam gjorde när en reseguide berättade att den italienska staden Sorrento var 2600 år gammal! :)
Intressant läsning och fina bilder, och jag håller med dig förr revs det en massa. Själv är jag från Enköping där hade vi en massa fina gamla trä hus och ett gammalt folketshus som tyvärr fick tas ner p.g.a. att de behövdes fler parkeringsplatser. Synd att man inte hann fotografera dessa innan, och nu när man kommer tillbaka så känner man knappt igen sig längre, det är som en ny stad tyvärr.
Svar från Chasid 2014-03-16 20:02
Tack för din kommentar Mikael! :)
Jag kommer ursprungligen från Borås och den staden blev också sönderriven på 60- och 70-talet.
Ja, visst har man rivit för mycket. Jönköping har dock klarat sig betydligt bättre än många andra städer. Flera gamla områden klassas till och med som riksintressen (Tändsticksområdet och kvarteret Juno). Att vi inte har någon bebyggelse från 1200-talet beror på stadsbränderna (bland annat den 1612, då svensk militär brände ner hela staden för att förhindra att den hamnade i danska händer) och inte på rivningshysterin.

Efter Tattarkravallerna på 1940-talet revs stora delar av öster. Det var mest 1700-talsbebyggelse som drabbades. Det hade säkert gått att rädda en del, men skicket var alldeles för eftersatt. Kålgården har ju också jämnats med marken. Den äldre bebyggelsen var inte upptagen i någon stadsplan och det kan knappast vara Jönköpings ansvar att skicket eftersattes även där. De nya kvarteren på Kålgården är dock under all kritik. Jag jobbar i en av fastigheterna där, och jag slås alltid av hur dött det är, fastän jag är mitt i stan.

Jönköping har mycket 1900-talsarkitektur av stort intresse. Jag tänker bland annat på Torpakvarteren och Automobilpalatset. Den sistnämnda är i mina ögon den vackraste byggnaden i staden.

/Johan
Svar från Chasid 2014-03-16 20:13
Tack för din kommentar! :)
I mina ögon har Jönköping klarat sig lika dåligt som min gamla hemstad Borås. Även om Rosenhuset förstör stadsbilden i Huskvarna så finns mer av den gamla bebyggelsen bevarad i den staden. Personligen hade jag gärna sett att Jönköpings och Borås stadskärna hade bevarats och att man som i många Europeiska länder valt att bygga nytt runt stadskärnan i stället för att riva och förstöra.
DDR-jugend var något nytt för mig. Trodde det Kallades Stalin-barock. Kanske kom Stalin-barocken redan på 1940-50-talet och ersattes av DDR-jugend under 1960 talet?
Svar från Chasid 2014-03-16 20:04
Tack för din kommentar Nils! :)
DDR Jugend är ett ganska så nytt uttryck men ganska målande då många EPA-varuhus och miljonprogramsområden är exakta kopior i skala 1:1 av liknande områden i exempelvis Dresden.