Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Leicas framtid - en digitalkompakt?

Det är turbulent på Leica just nu har du läst Johan Ericssons blogg
och tagit del av hans tankar och länkar samt alla kommentarer så förstår du säkert att det gamla anrika företaget Leica kämpar för sin överlevnad.

Leicas varumärke är starkt och många är det som har drömt om en riktig Leica men aldrig haft råd. Jag tycker att Leica ska utveckla en liten smidig digitalkompakt som i designen påminner om en klassisk M-kamera tillsammans med Panasonic. Låt kameran ha en fastmonterad Summicron optik motsvarande 35/2.0, låt optiken ha både autofokus och manuell inställning, sätt i en 10 megapixel sensor i 4/3-format så att brusegenskaperna är ok på 800 & 1600, skippa den inbyggda blixten, applicera en blixtsko och sälj kameran tillsammans med en vettig extern blixt, skippa den brusdunkla digitala sökaren och sätt i en gammal hederlig stor och ljusstark mätsökare gärna med någon form av fokusindikering, det räcker med en högupplöst 2,5" skärm. sätt i en flerfältsljusmätare samt spot för den som vill mäta ljuset manuellt.

Skulle Leica släppa en ädel digitalkompakt enligt ovanstående specifikationer och inte ta mer än 12.000 kr för den så skulle säkert många proffs och entusiaster köpa den som en kompetent andrakamera. Efterfrågan på en riktig digitalkompakt är mycket stor och Leica skulle säkert få in många sköna slantar som skulle lyfta företaget ur dess turbulenta situation och ge dem möjligheter att utveckla en digital M-kamera med fullformat.



Skyscrapers

Vill du se bilden i större format tryck här


Dagens låt: Everyday is Like Sunday - Morrisey

//Chasid

Inlagt 2008-02-29 09:37 | Läst 18003 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ja, det låter ju som en riktigt vettig lösning faktiskt:

"Leicas varumärke är starkt och många är det som har drömt om en riktig Leica men aldrig haft råd. Jag tycker att Leica ska utveckla en liten smidig digitalkompakt som i designen påminner om en klassisk M-kamera tillsammans med Panasonic. Låt kameran ha en fastmonterad Summicron optik motsvarande 35/2.0, låt optiken ha både autofokus och manuell inställning, sätt i en 10 megapixel sensor i 4/3-format så att brusegenskaperna är ok på 800 & 1600, skippa den inbyggda blixten, applicera en blixtsko och sälj kameran tillsammans med en vettig extern blixt, skippa den brusdunkla digitala sökaren och sätt i en gammal hederlig stor och ljusstark mätsökare gärna med någon form av fokusindikering, det räcker med en högupplöst 2,5" skärm. sätt i en flerfältsljusmätare samt spot för den som vill mäta ljuset manuellt."

...sa hon som fattar noll om teknik ;O)

man va gör dé... bara kameran fyller mina behov så kör till-- it´s a done deal

jag tar bara snap-shots och önskar att jag kunde få bilderna i absolut toppenkvalité, om jag betalar 12.000 för en kompakt skall kameran också vara lätt att ta med sig precis överallt förutom att den ska fungera perfetkt i diverse olika väderlekar...

min 9 megapixlars 5.000 sekiners duger gott i väntan på underverket...

please, drop me a line if there´re any miracles out there, apropå ultimata kameror alltså..- ok?
Hilsen fra Silja
Svar från Chasid 2008-02-29 11:22
Jag vill också ha en liten smidig kompetent digitalkompakt, men tills den dykt upp på marknaden och går att köpa begagnad för en rimlig peng så får jag hålla tillgodo med det jag har.

Den digra tekniska beskrivningen skrev jag utifrån vad jag själv skulle vilja ha i en digitalkompakt, det är alldeles för mycket lull-lull och chip chop över de digitala kompaktkamerorna idag, en digitalkompakt ska vara ett verktyg för bildskapande och inte någon multimediamaskin som man blir förvirrad av.

Vädertätning låter som en bra idé! Vi lägger till vädertätning i de ovanstående specifikationerna!
Mvh//Chasid
En liten, billigare digital-Leica,
som Epson kanske,
där jag även kan använda mina tidigare/äldre Leica-gluggar,
det kan väl inte vara så svårt att framställa!!??
Pris på huset c:a 10-15000...!?

"Thats all I want"! :)

Då kan Gucci och Pradafolket köra sin M8
och vi kan köra våra "arbetar-Leicas!!" ;) :)
B)
Svar från Chasid 2008-02-29 11:09
En billigare Panasonic tillverkad mätsökardigital Leica med utbytbara objektiv för 10-15 tusen vore inte fel, men om det kommer någon sådan så tror jag snarare att den skulle stödja 4/3-formatet än M-bajonett. Möjligtvis skulle Leica ta fram en M-4/3 adapter med dubbel brännviddsförlängning som följd...
//Chasid
Det låter som en kamera som jag skulle köpa! :) Men isf ska det vara så att man kan välja bildförhållanden, för 4/3 formatet har ju bildförhållandet 4:3. Men det går ju att lösa, vissa digitala kompakter har ju så att man kan välja mellan två eller tre olika bildfårhållanden, som t ex Ricoh GR-D II som har 4:3, 3:2 och 1:1!

Vore kul om den vore nåt liknande Minox, som gjorde en kopia av Leica M3! :) Där finns varken någon skärm så att man kan titta på bilderna eller plats för nåt minneskort. Så att man går ut och tar de ca 50 st bilderna som det ryms på internminnet, och du ser inte om bilderna är bra eller inte, utan får gå hem och tanka över bilderna i datorn innan du vet. Precis samma spänning som när man tagit en film och det är tid för framkallningen! :)

Men tyvärr, så blir inte de digitala kompakterna lika bra som de analoga. Tänk om Contax kunde göra en lika bra digital kompaktkamera som deras Contax T3. Då skulle Leica ha svårt att konkurera oavsett HUR bra deras "fantasi"kompakt skulle bli!
Svar från Chasid 2008-02-29 14:41
Vi får väl hoppas att någon representant från Leica ser blogginlägget och framför det till ledningen!

Minoxidén är bra men den skulle nog bara tilltala en ytterst smal kundkrets, det är bättre för Leica att satsa så brett som möjligt!

Det kommer nog tyvärr inte några kameror med namnet Contax inom en överskådlig framtid, men det skulle inte vara helt oväntat om Zeiss släppte en vettig digital mätsökare med 1.5 crop och fast eller utbytbara objektiv.
Mvh//Chasid
En mycket bra ide, varför inte en typ leica cl
, men som du säger, användbar på höga iso nödvändigt och en bra stor sökare
Kopiera ditt förslag och skicka till leica
Eller till minolta, som byggde en lika dan kamera minolta cle, med tidsatomatik, båda med fina sökare och ett rockor 40mm Jag tror som du att branshen skriker efter en sådan kamera.Jag har länge undrat over att panasonic,har byggt sina bättre kompakter utan sökare medans canon G9 och sony ,får härga fritt
Mvh Bengt