Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jakten på skärpa kan kväva kreativiteten

I min kameraväska finns objektiv som är perfekt balanserade och ger riktigt bra kontrast, skärpa och färger. Men ibland är det befriande att låta dem ligga kvar i väskan, och montera på ett objektiv med mycket karaktär på ljusfångaren, och låta kreativiteten flöda.






Skärpeintrycket är subjektivt, den ene tycker si och den andra så, och ett objektiv som är perfekt i testbänken kan vara riktigt beiget och tråkigt i praktiken. Jakten på den perfekta skärpan kan kväva fotograferingslusten. Därför kan det vara befriande att simma emot strömmen en stund, och göra något radikalt annorlunda för att hålla kreativiteten vid liv.







Min nyaste ljusfångare har tider upp till 1/32000, vilket möjliggör fotograferande på full glugg i starkt solljus med ljusstarka objektiv utan att jag behöver montera på något kreativitetsdödande gråfilter. Jag har ett 7Artisans 50mm f1.1 som har väldigt mycket karaktär. När jag bländare ned det ett par steg beter sig objektivet nästan som ett normalt normalobjektiv, men på bländare 1.1 är det så där härligt uselt och märkligt att det kittlar mitt kreativa sinne. 






På största bländaröppning blir det nästan storformatskänsla på bilderna. Bilderna blir inte lika uselt bra som med mitt Sima 100mm f 2 macro. Men det objektivet är lite för långt för allmän fotografering och har lite för mycket överstrålning. Ett 50mm objektiv passar mig bättre. Trots fokuseringshjälpmedel är det svårt att manuellt ställa skärpan rätt på 1.1, men Techart PRO-adaptern som ger AF med M-objektiv skötte fokuseringen åt mig med bravur, och jag kunde koncentrera mig på bildskapandet istället.



Kreativiteten fick flöda fritt under min upptäcktsfärd i närområdet. Jag dök in på motiv som jag kanske inte alltid ser. Med hjälp av objektivet kläddes de i en svag sekelskiftskänsla, och nu pratar vi inte förra seklet, utan det förrförra. Bilderna framkallade jag rakt upp och ned  i ACR och sedan körde jag dem genom en egenkomponerad plug-in i Silver Effex Pro 2.


Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2020-05-18 19:31 | Läst 6967 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Sköna bilder! Det är kul att ha några gluggar med en viss karaktär och att använda dom efter det.har några själv ;)
Svar från Chasid 2020-05-19 08:03
Tack för din kommentar Ronny! Gluggar med karaktär det är grejer det! :)
/Mikael
Hej,
Du har en fin bildsyn.
Jag upplever att Techart adaptern jobbar bäst med ljusstarka objektiv. Då blir bländare fint för fokusering. Även min Summilux 50/1,4 funkar fint.
Kan det va så att starka vidvinkelobjektiv är mindre lämpliga för fokuserande adapter.
Ha det väl
Bob
Svar från Chasid 2020-05-19 14:55
Tack för din kommentar Bob! Autofokus fungerar bra med Techart och objektiv som har bländare 2.8 eller större. Även om det inte presterar optimalt vad gäller kantskärpa så ställs fokus snabbt på mitt Zeiss 21/2.8 med min A7rII och A9:a.
/Mikael