Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Den bästa analoga mätsökarkameran har inte någon röd plupp



Det här med mätsökarkameror är känsliga saker, och de lärde tvistar om vilken av Leicas analog mätsökarkamera som är den bästa. Men om man ser till hantering och inte till mythos, kniper en oväntad och i vissa fall okänd kamera den översta pallplatsen.

En riktig mätsökar-fanboy skulle aldrig köpa något annat än en Leica även om det skulle visa sig att gräset är mycket grönare på den andra sidan. För min del bryr jag mig inte om vad kameror har för märke, det viktigaste är att de levererar och att det går att göra bra bilder med. En kamera som på endera sättet ställer sig i vägen mellan mig och motivet blir kortlivad hos mig.

En kameramodell som inte ställer sig i vägen är mätsökarkameror. Jag har jobbat med den typen av kameror sedan början av 1980-talet, och handhavandet sitter i ryggmärgen på mig. Oavsett om de är analoga eller digitala är det mätsökaren som gör dem unika. Personligen har jag valt att lämna det analoga och bara köra med kameror med inbyggd scanner. Om jag istället valt ett analogt förfarande, hade jag kört hela vägen från film till mörkrumskopia. Tjusningen med film är att få se bilden växa fram i mörkrummet och inte på en skärm med hjälp av en digital filmscanner.

Genom åren har jag haft eller testat ett antal olika mätsökarkameror.  Vad gäller digitala mätsökarkameror finns det inte så mycket att välja på och där är det Leica M10R som ligger i topp. Men med en prislapp på nästan 90 000 kronor så avskräcker den i vart fall mig från ett köp. Mitt budgetval är Leica M9 men med ett begagnatpris på runt 20 000 kronor är det tyvärr inte så mycket budget över den modellen.

Men när det gäller analoga kameror ser det annorlunda ut, det finns många riktigt bra kameror med M-fattning att välja på och en del av dem går att hitta till riktigt bra priser. Konica Hexar RF, Minolta CLE och Leica M4-2 riktigt bra ”budgetval”. I mitt tycke är Konica Hexar RF den bästa analoga mätsökarkameran som hittills gjorts. Den är lättladdad, har diskret motormatning, stor sökare och är enkel och snabb att jobba med, och den kostar under 10 000 kronor. För den som vill vara helt batterioberoende är Leica M4-2 ett bra val.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2020-12-14 12:00 | Läst 5023 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kommer så väl ihåg hur jag lystet kollade på Hexar RF. Valde dock Contax G1 med tillhörande excellenta objektiv. Den hade både AF och mätsökare för MF! I motsats till min Leica CL (Minolta CLE) behövde jag aldrig skicka in Contaxen för justering av mätsökeriet. Har haft kameror sedan 1961 och Contax G1 är den kamera jag gillat mest att använda
Svar från Chasid 2020-12-14 18:21
Tack för din kommentar Per! Jag gjorde tvärtom och kollade först lystet på Contax G1, men det som fällde avgörandet var den kopplade mätsökaren som fanns i Hexar RF och möjligheten att köra med M-oprik.
/Mikael
Hexar RF har ju kopierat det mesta från Contax G1/G2. Dock mindre optikutbud för dom kamerorna.
Svar från Chasid 2020-12-14 18:19
Tack för din kommentar Nils! Rätta mig gärna om jag har fel, men jag har för mig att Fuji designade både Contax G1 och Konica Hexar RF, samt Hasselblad XPan (Fuji TX). För mig som ville ha en kopplad mätsökare var Hexar RF mer intressant än G1:an. Jag hade RF i ett par år men sålde den när jag slutade fota med film.
/Mikael
Nils Bergqvist 2020-12-14 18:34
Ingen aning om det? Men inte alls omöjligt. För min del avstod jag G1/G2 pga det begränsade optikutbudet. Blev billighetsalternativet Voigtländer Bessa istället.