Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Betalningen för nyhetsbilder är oftast usel



Det händer att jag tar bilder som har starkt nyhetsvärde. Bilder som i vissa fall skulle kunna hamna på löpet. Men om jag ska sälja bilder vill jag ha skäligt betalt. Att få ett par biobiljetter eller någon hundring räcker inte för mig.

Enligt mitt sätt att se det är arbetaren alltid värd sin lön. Jag har som krav att få betalt enligt BLF via Frilans finans, eller att pengarna går till välgörande ändamål om det ska bli någon deal. Förra veckan tog jag bilder på ett supporterbråk mellan två rivaliserande grupper av fotbollssupportrar. Det fanns intresse av att köpa bilderna från bråket, men i och med att ingen var beredd på ge mig skäligt betalt förblir bilderna som jag tog opublicerade, och nyhetsvärdet har nu gått förbi.

Även om jag har råd att tacka nej, är jag medveten om att många fotografer kämpar i ekonomisk motvind och tyvärr inte har råd att tacka nej till en bildförsäljning. Men det vore ändå önskvärt om fler kunde sätta ned foten och ryta till mot den många gånger urusla betalningen för nyhetsbilder.

Jag har valt att inte publicera några bilder från supporterbråket. Bilden i dagens inlägg föreställer poliser i Stockholm som är på jakt efter en misstänkt förövare mitt i Stockholm. Det är ett skarpt läge och de är beredda att snabbt dra sina vapen i fall så skulle krävas.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2021-06-25 12:52 | Läst 4708 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Jag tycker också man skall ta betalt.
Vi säljer inte ofta. Men om någon vill ha bilder så följer vi strikt BLF. Oftast funkar det bra. Ibland när det gäller användnings av bilden till icke kommersiella syften tar vi inte betalt.
Det är svårare med kommers i USA. Ett galleri ville sälja en Louis Armstrong bild vi har. De ville ha hälften av 15000 kr för att förmedla köpet. Vi sa nej när de inte ville förhandla.
Fotografer måste ha betalt, som andra hantverkare. Ingen får väl gratis jobb från en plåtslagare.
Glad midsommar
Bob
Svar från Chasid 2021-06-27 08:30
Tack för din kommentar Bob! Jag brukar även vara frikostig med bilder till icke kommersiellt syfte eller när pengarna går till välgörande ändamål. I en del fall har jag låtit hela förtjänsten gå till välgörande ändamål som jag själv har bestämt.
/Mikael
Håller helt och hållet med dej!
Är bilden tillräckligt bra/intressant för att publiceras, i ett kommersiellt media - då skall den oxå betalas enligt kommersiella riktlinjer (t.ex BLF)
// Conny
Svar från Chasid 2021-06-27 08:34
Tack för din kommentar Conny! Tidningar säljer fler lösnummer eller får fler inklick på bra material. En bra bild, tillsammans med en stark rubba och ingress lockar läsare, det vet tidningarna och utifrån den vetskapen borde de även vara beredda på att betala för sig.
/Mikael