Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Det offentliga rummet en canvas för gatukonst



Graffiti finns i parti och minut i våra städer och förorter. Klottrare sätter sina tags på i princip allt de kommer åt och många stör sig på det. Men det är skillnad på klotter och graffiti. I mitt tycke är graffiti eller gatukonst något som kan förgylla det offentliga rummet. En konstnär som tar gatukonsten till folket är Ollio från Göteborg.


Ett program om graffiti i New York som visades på SVT i avskräckande syfte i början av 1980-talet fick motsatt effekt, dagarna efter programmet formligen exploderade graffitiscenen i Sverige, jag var en av dem som började. Även om det är många år sedan jag slutade att sätta mina tags, tycker jag fortfarande om att titta på väl utförd graffitikonst.

Det finns många duktiga gatukonstnärer runt om i landet, Ollio eller Jonathan Josefsson som han egentligen heter är en av dem. Förra året vid ungefär den här tiden skrev jag en artikel om gatukonstverket han då målat i Huskvarna. I morse såg jag till min glädje att han målat ett nytt konstverk på graffitiväggen nere vid Huskvarnaån.



Jag passade på att dokumentera verket innan jag cyklade vidare. Man vet aldrig om det får vara kvar eller inte. Ollio har mycket respekt med sig bland andra graffitiutövare men man vet ju aldrig, på andra sidan graffitiväggen har några Hammarbysupportrar klottrat ett inte lika tilltalande verk, de skulle nog inte dra sig för att måla över Ollios verk för att få ut sitt fotbollsbudskap. Passa därför på att ta en sväng ned till Huskvarnaån och njut av Ollios konstverk så länge det finns kvar.



Närliggande städer som Nässjö och Borås har satsat stort på gatukonst. Förra året vid den här tiden arrangerades No Limit: Artscape Edition i Borås. De 12 verken som ingick i utställningen finns att se på stadsdelen Norrby i Borås. Det finns en del gatukonst i Jönköping med det vore kul om kommunen kunde göra en lite större satsning för att liva upp några av kommunens trista gråa betongytor och klä dem i färg och form.


Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2021-09-13 12:00 | Läst 4170 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fina bilder. Alltid intressant vad som är klotter och vad som är konst. Finns nog inget svar på det.

Sen säger något mig att det inte Hammarbysupportrar som klottrat "HFF" :)
Svar från Chasid 2021-09-13 17:13
Tack för din kommentar Arvid! Det är alltid svårt att dra en gräns över vad som är konst eller inte, även erfarna konstkritiker undviker att göra det. Grundmålningen är gjord i Hammarbys grönvita färger och med mycket silver, men sedan är det några andra som har varit framme och klottrat och satt dit sina taggar på "verket".
/Mikael