Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Leica är inte någon gubbkamera

Det finns en del som anser att Leica är en gubbakamera för medelålders män med allt för stor plånbok. Jag bryr mig inte om vad tyckarna tänker utan fortsätter att använda min digitala Leica som yrkes- och som walkaround-kamera.

Jag började att fota med en enkel mätsökarkamera för 40 år sedan, och har haft en hel del olika modeller sedan dess. Men det var inte förrän på 2000-talet som jag hade råd att köpa min första mätsökarkamera med utbytbara objektiv en Voigtländer Bessa-R. Ytterligare några år senare köpte jag en M3:a. Och för elva år sedan kunde jag köpa min första digitala Leica M8:a. Sedan dess har jag haft ett antal olika digitala M-kameror.



För mig är det befriande med en kamera som inte kräver en ingenjörsexamen för att kunna ställa in den rätt. Menyerna är lättöverskådliga, man gör en grundinställning och sedan är det bara att tuta och köra. Den stora ljusstarka sökaren ger mig kontroll över bilden och jag ser även det som sker utanför bildfältet och kan sätta exponeringen i precis rätt ögonblick. Nackdelen är priset, men köper man begagnat går det att hitta Leicor för riktigt rimliga pengar. En fördel är att andra handsvärdet är högt, när jag bytt modell har jag alltid fått tillbaka pengarna!



För min del är inte märket viktigt, om det hade funnits vettiga alternativ till Leica med sensor i småbildsformat hade jag övervägt dem. Men för dem som nöjer sig med en sensor i APS-C format finns det faktiskt ett vettigt alternativ till Leica M redan idag. Den franska mätsökarkameran Pixii är enligt en del tester ett riktigt bra alternativ till en digital Leica. Kommer den med en större sensor kan den helt klart bli högintressant för mig!



Bilderna i inlägget kommer från ett reportage som jag gjorde i Sinai, Egypten för tio år sedan.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2022-05-03 12:15 | Läst 3969 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Instämmer till 100%! Behövs lite motvikter här till denna egendomliga "gubbamyt"...
syntax 2022-05-03 13:21
Gubbmyten har gammalt datum. På 1960-talet bestod Stockholms Leicaclubb av överåriga farbröder som satt i djupa fåtöljer och smekte sina Leicor.
jag såg det aldrig själv, men en vän som hade varit där beskrev saken just på det sättet. Jag förstod därmed att jag inte behövde gå dit... :-)
Svar från Chasid 2022-05-06 18:07
Tack för din kommentar Per! Jag tror främst att det beror på avundsjuka med ett uns elitism, för riktiga Leicafotografer fotograferar minsann analogt! :) Vad de inte vet är att Leica M6 är värsta hipsterkameran just nu, och begagnatpriset har fyrdubblats på ett par år! En M6 i bra skick kostar mer än en bättre begagnad M10!
/Mikael
Svar från Chasid 2022-05-06 18:14
Idag är gubbarna utbytta mot yngre välbeställda män. Jag mötte en så kallad hipster för ett tag sedan, han hade en M6:a med en ljusstark 50mm runt halsen, men när han skulle fotografera tog han fram mobilen! :)
/Mikael
Intressant info och intressanta bilder, som vanligt. Du kör väl med Sony A9 som en kamera och vilken modell av Leica föredrar du till den?
/mats
Svar från Chasid 2022-05-06 18:08
Tack för din kommentar Mats! Det stämmer jag använder Sony med tele och Leica med vidvinkel. M10 är modellen som jag föredrar, fantastisk sökare, användbar upp till 12600 ASA, få knappar och inställningsmöjligheter vilket jag föredar.
/Mikael
Du skulle nog kunna ta tekniks bra bilder med ett dörrhantag.:-)
/Bengt H.
Svar från Chasid 2022-05-06 18:03
Tack för din uppmuntrande kommentar Bengt! Jag har försökt ta kort med en mobil men det går inte det blir alltid dåligt resultat! :)
/Mikael