Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Fight Da Babylon System!

En gigantisk världsomspännande ekonomisk kris är i antågande. Så går när stora män leker cowboy och pumpar in tusentals miljarder i meningslösa krig som inte leder till något annan än stort mänskligt lidande. Människor har belånat sig upp över öronen bara för att kunna leva sina drömliv. Stora belopp har också placerats i riskkapitalfonder och aktier, nu har den ekonomiska bubblan spruckit och en stor ekonomisk storm av oanade proportioner har startat sin färd över klotet. Det kanske är dags för oss att dra åt oss öronen och se över våra privatekonomier innan stormen är över oss med uppsägningar och räntehöjningar som följd.

Jag hoppas att ett nytt ekonomiskt system kan resa sig upp efter stormen, ett helt nytt ekonomiskt system som bygger på medmänsklighet istället för den rovdjursliknande egoistiska roffarkapitalismen med sina kortsiktiga vinstintressen som har präglat västvärldens ekonomier och våldtagit länderna i den tredje världen de senaste 15-20 åren. Tills dess: Fight Da Babylon System!



Enbusken på fotot har inget med innehållet i texten att göra!

Dagens låt:  I chase the devil - Max Romeo

//Chasid

Inlagt 2008-09-17 13:48 | Läst 10308 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Enbusken illustrerade dock din text mycket väl :)

Jo, vi får väl se hur allvarlig den här krisen blir. Förhoppningen är ju att den drabbar alla utom mig...

Men frågan är också om detta räcker för att ändra människors vanor?
Svar från Chasid 2008-09-17 14:24
Jag hoppas att inte enbusken känner sig kränkt :)
Blir krisen riktigt djup så kommer den att drabba oss alla mer eller mindre. men en sak är säker det är nog inte så kul att sitta på stora villanlån med rörlig ränta just nu...
Kriser kan faktiskt leda till att människor börjar bry sig lite mer om varandra, vi får hoppas att det blir så!
//Chasid
Ojdå! Det var ett frontalangrepp på kapitalismen.

"Penningbegäret är roten till allt gott" är den trosbekännelse som gäller i kapitalismens mest kallhamrade form.

Nu är det endast är kapitalism som gäller, absurt nog mest av allt i "kommunist-Kina".

Jag delar dina förhoppningar om en rimligare värld. Men vågar vi hoppas? Kan marknadsekonomin reformeras? Vad är alternativet?
Svar från Chasid 2008-09-17 14:37
Jag är som jag skrivit i tidigare inlägg ingen motståndare mot kapitalism. Det är den giriga roffarkapitalismen som jag avskyr, jag längtar efter en medmänskligare form av kapitalism som inte bara vill roffa och sko sig på andra människors bekostnad. Jag längtar efter en kapitalism där en del av vinsterna går till hjälp till självhjälp för människor i tredje världen, det är inte rimligt att människor svälter för att vi ska ha vår höga standard!
//Chasid
Världsomspännade kris...
Det stämmer ganska bra, å mannaminnet är som sagt kort! ;)
Mycket av Bankverksamheten som ingår i världekonomin är "återförsäkringar.."
På nå't sätt påminner det om ett förfinat Pyramidspel. ;)
Vi brukar småle när länder som Albanien drabbas av Pyramidspelsfalsarier, men nu är vi tyvärr själva där!
Tur att man inte har några PPM-fonder!
Och Bankanalytiker/Banker kan tyvärr inte säga sanningen, för då skulle alla "sätta om sina aktier, ta ut sina pengar",
så det gäller att säga: "Nu har Federal Reserve gått in med stora Pengar, nu kommer det att lugna sig!"
Så det här påminner även om ett Dominospel...Ni vet då man ställer upp Dominobrickor, och så faller en efter en....
Och många jobb, även Sverige kommer att försvinna, tyvärr.
Så mitt tips, privatekonomiskt tips alltså, ha inga stora skulder, ha ett bra jobb, typ sjukvård/brandförsvar och vänta ut krisen.:) ;)
/Bengan
Svar från Chasid 2008-09-17 16:19
Om folk var lite, lite mer historiskt intresserade så hade de kunnat se alla varningssignalerna, men tyvärr så har många av historiens misstag återupprepats, gång på gång på gång...

Det här med aktiehandeln påminner som du skriver om ett gigantiskt pyramidspel toppen av pyramiden brukar alltid klara sig men många småsparare i botten kommer att få betala dyrt med sina sparpengar.

Nu kommer de stora bankerna i USA att falla som korthus och de kommer tyvärr att dra med sig många företag och privatpersoner i fallet även i Sverige. Jag är glad att mina lån är på rätt sida av miljonen och att räntan på huslånet är bunden, men jag lider med alla dem som har stora lån och som redan lever på marginalerna de kommer att få det mycket tufft...
//Chasid
Lägg ner Dow Jones!
Lägg ner Nasdaq!
Lägg ner varenda system som gör att i stort sett ALLA människor blir lidande för att dom blå khmererna vill leka Joakim Von Anka.

http://nz.youtube.com/watch?v=jbgC3qw_OlM&feature=related
Svar från Chasid 2008-09-17 16:27
Jag tycker inte att man ska lägga ned Dow Jones och Nasdaq, börserna behövs, men det är på tiden att vi människor ändrar attityd och börjar hjälpa varandra istället för att stjälpa varandra hela tiden.

Joakim Von Ankan - Bill Gates har gått från egotrippad krösus till att bli en filantrop av stort format. Bill Gates har blivit ett föredömme som fler krösusar borde ta efter!
//Chasid
"Jag hoppas att ett nytt ekonomiskt system kan resa sig upp efter stormen, ett helt nytt ekonomiskt system som bygger på medmänsklighet istället för den rovdjursliknande egoistiska roffarkapitalismen..."

Hehe, hur skulle det systemet se ut? Det skulle bli helt Fuckat direkt, människor skulle blåsa varandra till höger och vänster. Precis som nu!

Tyvärr, så finns det inget alternativt system till Kapitalism, inte som är förenligt med demokrati iaf! Eller du menar nån form av Kapitalism Light?
Människan är generellt ett djur som ser till sina egna intressen före de gemensamma. Jag tror inte att några lärdomar kommer att fastna pga denna kris.
Det är bara drygt 15 år sedan vi hade stora bekymmer med banksystemen mm i Sverige. Ändå kunde man för inte så länge sedan få lånelöfte för husköp på uppemot 7 miljoner i Stockholm.
Fattar inte hur folk tänker, det krävs rätt bra inkomster för att klara lån på 7 miljoner. Förstår inte heller bankernas taktik.
Som du har jag huslån på rätt sida om miljonstrecket och bundna räntor. Jag vill kunna kalkylera min ekonomi, det är inte svårt att göra en budget. Sedan måste man inse att man inte löser sina problem genom att skaffa nya prylar hela tiden.