Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

EOS 5D Mark II en perfekt kamrat på resan!

Det är kul att läsa alla kritiska kommentarer från förväntansfulla fotografer som är grymt besvikna på Canons nya modell. Canons utvecklingsavdelning hade nog gjort bäst i att läsa forumen här på Fotosidan innan de började utveckla 5D Mark II :)

Jag tror att 5D Mark II kommer att attrahera många reportagefotografer. Att den har inbyggd filmning i HD-format är ett stort plus! När man är ute på fältet är det skönt att slippa alla extra axeltyngande apparater. För reportagefotografer så kan EOS 5D Mark II bli ett efterlängtat verktyg för både bildskapande och filmning! Den höga upplösningen är perfekt för dem som fotar åt magasin men är å andra sidan lite väl mycket overkill för tidningsfotografer.

EOS 5D Mark II kan mycket väl axla Leica-M's fallna mantel bland reportagefotografer. Särskilt som den nya Canonkameran är utrustad med två viskande tysta lägen. Det enda problemet är att Leica-M fotograferna alltid har varit bortskämda med utmärkt optik och på Canons vidvinkelsida finns det flera tomrum att fylla. Canon har två hyffsade ljusstarka vidvinklar, men de är enligt mig för stora och klumpiga att släpa med på resor. Om inte Canon kan fylla dessa tomrum i sitt optiksortiment med nya versioner av sina små, smidiga och lätta 24/2.8, 28/2.8 och 35/2.0 så kommer åtminstone Zeiss att fylla dem när de under nästa år släpper utmärkta och relativt lätta vidvinklar med EF-fattning, objektiv som säkert kommer att leta sig ned i många reportagefotografers kameraväskor och även tilltala kräsna Leicafotografer som vill fota digitalt i fullformat!

Med sina tysta lägen och live view kommer Mark II också att med bravur kunna extraknäcka som gatufotokamera, live view är faktiskt väldigt användbart vid gatufoto särskilt för mig som är lång!

Behövs då en EOS 5D Mark II? Mitt svar är ja, för min del skulle den ersätta två kamerahus och en DV-videokamera och göra min kameraväska två kilo lättare på resan, det skulle vara skönt att bara ha en Mark II, några fasta objektiv och en helmanuell mätsökarkamera för film i kameraväskan på nästa reportageresa!

Hade jag råd så skulle jag slå till på en EOS 5D Mark II (bra objektiv har jag redan gott om i mina kameraväskor). Nu har jag inte råd och om något företag skulle vilja sponsra en fattig reportagefotograf med en EOS 5D Mark II så är ni alltid välkomna att kontakta mig!



Latvian Boy with his father and baby brother



Eldery lady from Riga




Teacher, school no 1, for mentaly disabled children, Riga


Dagens låt: Take me back - Lightnin' Hopkins

//Chasid

Inlagt 2008-09-19 10:35 | Läst 16948 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
De tråkiga för dig (och mig, mfl) som kör med gamla fina CZ-objektiv är 5d's stora spegel som slår i bakre linsen på många vidvinklar.
Antar att 5d mk2 kommer ha samma spegel men man vet ju aldrig.

Har du förresten ngn koll på vilka CZ som funkar med 5d?
Svar från Chasid 2008-09-19 17:33
Av all min Zeiss och Leitz optik så är det bara mitt CZ 180/2.8 som inte går att använda på en 5D utan modifiering.

Det finns en sammanställning om vilka objektiv som går att använda på 1Ds resp. 5D på: http://www.16-9.net/lens_tests/compatible.html
//Chasid
Jag tycker att de första riktigt intressanta dslr kommit just med Nikon D700 och Canon 5D MK II. Sedan detta att folk måste kunna klämma iväg 9 bilder/sek i dag begriper jag inte riktigt? Och just det segmentet är ju även som sagt ganska väl täckt redan. Men personligen väntar jag in sensorteknik som medger fullformat på mätsökare med M-fattning. För övrigt tycker jag fortfarande att sv/v film ger mig bilderna jag vill ha, och de analoga bilderna blir ju inte sämre av att de digitala blir bättre ;)
Jag har förståelse för att proffs som måste leverera snabbt och där olika redaktioner/byråer kräver vissa filformat måste köra digitalt. Jag har också förståelse för de som gillar det smidiga arbetsflödet och tycker om att jobba i PS. Men jag tycker personligen att inget går upp mot en välgjord mörkrumskopia på ett fint fiberpapper ;)
-affe
Svar från Chasid 2008-09-19 19:05
Jag håller med dig Alf det är nu det börjat röra på sig ordentligt på digitalkamera sidan!

Jag har aldrig behövt seriebildstagningen på min digitalkamera. Vad gäller fotona ovan som jag tog för två, tre år sedan, så tog jag två exponeringar på det första och andra motivet och för det tredje tog jag en exponering, det myckna gatufotandet har gett mig en förmåga att sätta de flesta motiven på just en exponering! Det här "nya" ofoget med smattrande slutare passar inte mig!

Jag kommer att ha med mig en helt manuell analog mätsökarkamera laddad med antingen Fomapan 400 eller Tri-X på nästa reportageresa, skulle den digitala tekniken strula så återgår jag till syftning av ljuset och hyperfokal, det känns skönt att ha den "stenålders" kunskapen i bagaget!

Men det är som du skriver inget går upp mot en välgjord mörkrumskopia, jag har några gamla utställningsbilder som jag nog aldrig kommer att kunna göra lika bra i det digitala mörkrummet som i det analoga!
//Chasid
Å jag är motströms igen! Ursäkta mej Canon! ;) :)
Alltså, jag har återupptäckt Nikon F3, å satt på en liten fin vidvinkel, 1:3,5/20 mm!
Slitstarka grejer, härliga grejer! :)
Å inga nyheter är bra nyheter!
Då er'e bara att fota!
B)
Svar från Chasid 2008-09-19 19:09
Motströms? Jag tycker snarare att du är medströms Bengt! Man ska inte överge ett vinnande koncept och för dig så är det analoga fotandet ett vinnande koncept. Men få inte för dig att köpa en digitalkamera för allt i världen utan fortsätt att förgylla människors vardag med dina fina analoga foton, det behövs i vår digitala tid :)

Nikon F3 det är en riktig kamera det och Canon hade sin F1'a, slitstarka kameror som kommer att hålla i generationer!
//Chasid
".. utrustad med två viskande tysta lägen.." Hur funkar de lägena? Måste man gå in i menyer och aktivera dem för varje bild så är det ju ingen mening med dem precis. Annars kan det vara intressant. Frågan är bara, varför inte alltid ha den tyst? Vem fan vill ha en kamera som LÅTER? :)
Svar från Chasid 2008-09-20 12:57
Jag vet bara att den är utrustad med två tysta lägen, hur de fungerar vet jag inte riktigt, förhoppningsvis ska man inte behöva leta bland menyer för att aktivera dem.

Det är svårt att göra en helt tyst spegelreflexkamera, men det kanske är på tiden att Canon gör en modern variant av sin RT!
//Chasid