Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En kamera för tuffa förhållanden

När jag letade efter den ultimata kamerautrustningen för mina behov, kom jag fram till att jag behövde en kamera för riktigt tuffa förhållanden, kamerahuset skulle vara ordentligt tätat mot regn- och damm. Den skulle ha småbildsformat, bra brusegenskaper på 400 ISO och tåla både kyla- och värme. Vidare skulle batteritiden vara lång och ett batteri skulle helst hålla en hel dag i tuffa förhållanden.

Då jag inte ville lägga mer än högst 15.000 kronor på ett kamerahus så föll mitt val på en begagnad Canon EOS 1Ds. Trots att det är en ganska så långsam modell med dagens mått mätt så har jag mina rötter i analogt fotande varför långsamheten inte var någon begränsning. Det var bara att spotmäta ljuset, fota och kolla resultatet i datorn när jag kom hem, i de flesta fallen fungerade denna "analoga" metod utmärkt.

Jag hade främst tänkt använda kameran på reportageresor till fjärran länder där dess stridsvagnslika konstruktion hade kommit väl till pass. Nu har jag tyvärr inte gjort några sådana resor på ett par år och kamerans storlek blev tyvärr en begränsning för mig vid gatu-, dokumetär- och familjefoto, faktum är att den drog blickarna till sig så att jag missade många spännande ögonblick. De gångerna som jag monterade kameran på stativ och tog med den ut i fuktig, blåsig och regnig natur så skötte den sig däremot exemplariskt.

Men det blev mer och mer uppenbart för mig att jag behövde en annan mindre och mer diskret kamera för det fotograferande som jag främst hänger mig åt och för en dryg månad sedan bestämde jag mig för att byta min stora 1Ds till den mindre och smidigare Canon EOS 5D. Jag satte ut en annons och fick genast napp på en fin billig begagnad 5D som jag köpte. Kort där efter sålde jag min 1Ds och fastän jag idag kan sakna dess robusthet så måste jag medge att EOS 5D trots allt är en utmärkt fotoapparat för mina behov. Framförallt är den mycket bra på höga iso vilket gör att jag inte behöver använda blixt lika ofta som förut.

Nästa gång som jag åker iväg på en reportageresa så kommer min kameraväska att vara betydligt lättare då min 5D med batterier och laddare är mer än ett kilo lättare än vad min gamla 1Ds var med samma kombo och det kommer min rygg och mina axlar att uppskatta, möjligen får 5D'n göra sällskap med en manuell kamera med ett 45 mm objektiv och några rullar film i resepackningen!

Men det är inte helt omöjligt att jag köper en begagnad 1Ds i framtiden om behovet skulle uppkomma,  med dagens prisutveckling på bra begagnade digitala småbildskameror så tror jag inte att det är helt omöjligt att hitta en bättre begagnad 1Ds för runt 5.000 kr om några månader.

Det är väldigt lätt att förköpa sig vad gäller kameror och många köper kameror och objektiv som är några storlekar större än vad de behöver och har kunskap till. Digitalkamera marknaden är en veritabel djungel. Men det finns en hel del godsaker att köpa begagnat, vad gäller Canon så är välskötta exemplar av 1.6 crop kamerorna EOS 20D, 30D mycket prisvärda, detsamma gäller de digitala småbildskamerorna EOS 1Ds och EOS 5D.



Urskog. Kärrsjö, 7 oktober, EOS 5D, Sima SF 100

Veckans låt: Fire on the Bayou - The Meters



//Chasid

Inlagt 2008-11-11 11:13 | Läst 10968 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Läste först att du letade efter en robust kamera, sedan scrollade jag ner till bilden och trodde att du hade köpt en undervattenskamera ;-)

Var 1Ds:an för brusig på iso 400?
Svar från Chasid 2008-11-12 10:18
Det blir allt lite undervattenskänsla med Sima objektivet :)
1Ds gick att använda upp till 640 ISO sedan blev den lite för brusig för min smak. EOS 5D är däremot fullt användbar på 1600 ISO. Men jag gillade den analoga känslan över fotona med 1Ds synd bara att de inte kunde gjort den lite mindre.
//Chasid