Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En bild för omslaget till Fotosidan magasin?

Debatten om en viss typ av bilder har blossat upp på Fotosidan och den har vissa stunder varit riktigt het med pajkastningar åt än det ena och det andra hållet. Egentligen har jag inte tid med det här jag har fullt upp med att skriva och plocka fram foton, men frågan är såpass viktig att jag gör det ändå. Igår skrev jag att jag inte skulle spinna vidare på detta ämnet men sedan den bloggposten där jag skrivit en hel del kommentarer tagits bort av författaren väljer jag att sammanfatta mina svar samt några nya tankar här istället.

Jag har en idé för hur bilderna skulle kunna sållas på Fotosidan! De fotona som går att ha med i Fotosidan magasin får vara kvar. Hur tror ni exempelvis detaljhandeln skulle reagera om Fotosidan Magasins omslag pryddes med en av de omdiskuterade bilderna eller om de upptäckte dem inne i tidningen? Även om redaktörerna bakom skulle hävda konst skulle detaljhandeln hävda något annat och snabbt plocka bort tidningarna eller ställa dem bland de andra gynekologtidningarna långt borta från nyfikna barn- och tonårshänder.

Kom inte och säg att foto är konst för det är det inte, bildkonst kan jag gå med på. Konst är något som inte mekaniskt går att upprepa, konst är något som är unikt, ett fotografi kan upprepas in absurdum medan en målad tavla är unik. Visst en mörkrumskopia som är gjord av fotografen själv är på sätt och vis unik, men det är ändå en viss form av mekanisk upprepning. För mig är ett foto ett foto och det är jag nöjd med! Fotografer och konstnärer som har som enda syfte att provocera sig fram till en karriär bryr jag mig inte om, även om de allt som oftast lyckas med sitt värv och tränger djupt in i de fina salongerna och får kulturelitens inställsamma ryggdunkar som belöning.

Kom nu inte dragandes med lätta filosofiska knep för att försöka snärja mig, jag går inte på dem! På Fotosidan läser och skriver jag bloggar, ibland går jag in på Dogma 07, Gatufoto eller Slussen och kollar läget men när jag tittar på foton väljer jag andra sidor än Fotosidan och helst ser jag på foton i böcker eller på väggen. Hade jag inte tipsats om de omdebatterade fotona av Therese hade jag nog fortfarande varit lyckligt omedveten om deras existens, men nu när jag är medveten om dem så håller jag inte käften och då blossar den revolutionära glöden åter upp inom mig!

Jag är inte kommunist, socialist, humanist, feminist, macho, mjukis eller mes jag är en man helt enkelt och en riktig man visar respekt för kvinnor och trycker inte ned dem!

Läs gärna mitt inlägg i debatten om nakenfoton innan ni kommer dragandes med lätta filosofiska knep om silikonstinna och kråmande kroppar i utmanande poser: Nakenfoton
Tyvärr så stämmer inte slutklämmen i inlägget längre...

Tack för ordet! Nu ska jag återgå till att skriva färdigt reportaget om en hårt kämpande fattig ung änka med mycket skinn på näsan. Kom ihåg att visa stor RESPEKT mot varandra oavsett om ni är på Fotosidan, på jobbet eller i hemmet!


Ansiktet © Mikael Good

Dagens låt: Respect - Aretha Franklin

//Chasid

Inlagt 2010-03-03 09:52 | Läst 8986 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Så man ska alltså överlåta makten över vilka bilder som får publiceras här på FS åt detaljhandeln? Skulle bli himla tråkigt, och det skulle så klart inte funka rent praktiskt.

Fin bild, Mikael! (Men jag är rädd för att detaljhandeln hade ansett den vara alldeles för abstrakt och flummig.)

Edit: Förresten, så säljer ju de detaljhandlar som säljer FS Magasin, andra fototidningar från t ex Tyskland och Frankrike där det finns Fine Art Nude-bilder (t o m på omslaget) som är betydligt värre än de bilder som just nu debatteras här på FS.
Svar från Chasid 2010-03-03 10:49
Vi ska inte överlåta makten till detaljhandeln utan snarare ställa oss frågan om vad som är lämpligt att ha som framsida på ett magasin och hur vanligt folk skulle reagera!

Sverige har kommit långt i jämnställdhetsfrågan vilket inte Tyskland och Frankrike har gjort och vi behöver inte åka längre än till Danmark för att få se lätt- och avklädda kvinnor sälja produkter som främst riktar sig till en manlig målgrupp! Jag är medveten om att fototidningar från Tyskland och Frankrike ibland har lite tvivelaktiga omslag precis som de svenska fototidningarna hade på 70-talet. Jag har faktiskt varit inne i en butik där ett nummer av tyska Fotomagazin hade förpassats till samma hylla som porrtidningarna, jag frågade efter den men avstod från att köpa den pga placeringen och det klart sexistiska omslaget!
//Chasid
Jag är inte helt säker, men jag tror faktiskt att tidningen Foto haft en liknande bild på omslaget en gång i tiden. Fast den bilden var bättre genomförd så de flesta uppfattade antagligen aldrig att de tittade på en snippa.

Hm, man ska kanske gå igenom alla årgångarna och se om man hittar på dem.

Hur som haver så är det lite korkat att låta detaljhandeln styra över vad som ska visas på internet i en community. Vidare så får man nog anse att FS Magasin riktar sig till en annan målgrupp eftersom bilderna annars finns att se här. Ett och annat ego köper säkert tidningen för att se sina egna bilder naturligtvis.

Du som jobbar en del mot media torde vara väl medveten av varför man särar på innehållet mellan webb och tidning. Det görs på alla mediabolag som inte fastnade på tidigt 2000-tal. Att försöka få det till något anmärkningsvärt att FS gör likadant är billig retorik.

/Maverick
Svar från Chasid 2010-03-03 11:01
Jag jobbar en hel del mot media och jag vet att bilderna och debatten är mumma för media!
//Chasid
Men omslagsbilder till magasin som t ex Slitz och Moore är betydligt mer sexistiska än alla de bilder som finns i FS' pool för Fine Art Nude. Och detaljhandlen har ju inga som helst problem med att sälja dessa.

Jag försvarar inte Slitz eller fototidningar från t ex Tyskland eller Frankrike. Jag menar bara att med ditt förslag så skulle det inte göra nån skillnad till det bättre vad gäller publicering av sexistiska nakenbilder. Utan snarare kanske tvärtom.

Varken dina eller mina bilder t ex lämpar sig för omslag för ett magasin även om de inte har nån nakenhet. Skulle inte de få publiceras då? Tänk på Tuija Lindströms nakenbilder från 80-talet. Tror du detaljhandlen hade haft nån som helst förståelse för den typen av bilder? Och Sally Mann, hon skulle bli bannlyst här på FS forever (med ditt förslag).
Svar från Chasid 2010-03-03 11:26
Tanken är att det som visas på omslaget till Fotosidan magasin är något som redaktionen står för till 100 procent och jag tror inte att de står till 100 procent för de aktuella fotona, de skulle nog heller välja en dålig och suddig bild på en blåmes som omslag om de hade kniven mot strupen! Fine Art Nude poolen har jag inte pekat ut som sexistisk och vad gäller de andra poolerna så vet jag faktiskt inte riktigt vad de innehåller då jag aldrig besöker dem!
//Chasid
Jag får väl citera mig själv:

"Nej då är modellen minderårig. Är modellen över 15 och gett samtycke så bör bilderna kunna publiceras (sen kan ju diskutera hur lämpligt det är). Dock kommer PUL också påverkar det hela. Christer (som är i skidbacken) är dock bäst i redaktionen på detta så han kan ge ett bättre svar senare."

"Jag refererar till vad lag och förordning säger. Inte vad jag tycker."

http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?p=1480772#post1480772
Svar från Chasid 2010-03-03 11:49
Hur är det med målsmans tillåtelse?
//Chasid
Mikael. Så du menar att redaktionen på FS ska sitta och gå igenom alla bilder som publiceras här, och tänka på hurvida ägarna till detaljahandeln skulle tycka dessa bilder är okej eller ej, att ha som omslag på tidningar i deras handel?

Som sagt, jag ser hellre en Tuija- eller Sally Mann bild (eller varför inte en Mapplethorpe) än en suddig bild på en blåmes. Ett beslut jag gör utifrån min smak vad gäller bilder. Och jag tycker varken att redaktionen på FS eller detaljhandeln ska få göra det beslutet åt mig.
Svar från Chasid 2010-03-03 11:40
Redaktionen kan omöjligtvis gå igenom alla bilderna på Fotosidan men jag tror inte att medlemmarna kommer att vara så speciellt hjälpsamma att rapportera stötande bilder efter detta...

Jag tror inte att du har förstått min fråga om omslaget riktigt Johan, du får fundera en stund till innan du kommenterar :)
//Chasid
Omslaget på en tidning är där man säljer tidningen. Vi vill sälja tidningar, alltså väljer vi en bild som säljer. Tidningar med lättklädda tjejer (Moore, Slitz etc) har väldigt vikande upplaga så det verkar inte vara rätt väg. Och en bild på dekorerat kvinnligt könsorgan kommer inte heller sälja så alltså kommer det inte bli det som omslag. Men att det skulle betyda att den inte platsar på sajten hänger ju inte alls ihop. Och tvärtom alltså. Det finns mängder med bilder på sajten som inte platsar på omslaget. Det två helt olika bildregler som gäller.
Svar från Chasid 2010-03-03 11:46
Tanken med texten om omslaget var att illustrera en sållningsidé, de fotona som är för provocerande för omslaget är heller inte lämpliga att ha på Fotosidan. Jag menar inte att man ska lägga upp en provocerande bild på omslaget. Ledsen om det blev lite oklart!
//Chasid
Mikael. Vadå inte förstått vad du menar? Vad vet du om det? Du ska nog inte idiotförklara dina läsare så fort de tycker annorlunda än du själv.
Svar från Chasid 2010-03-03 11:48
Jag har inte idiotförklarat dig Johan, jag drev bara lite med att du oftast ställer dig på tvären :) Det var därför som jag markerade svaret med ett glatt :)

Tanken med texten om omslaget var att illustrera en sållningsidé, de fotona som är för provocerande för omslaget är heller inte lämpliga att ha på Fotosidan. Jag menar inte att man ska lägga upp en provocerande bild på omslaget. Förlåt om jag var lite otydlig i mitt svar
//Chasid
Den här diskussionen är på sin höjd intressant i kvällspressen vid nyhetstorka. Jag känner mig rätt övertygad om att den pågående debatten inte undgått någon av de större tidningarna i landet. Det är inte intressant. Kontentan är ju att det finns naket på internet, inte så det ryker om den nyheten direkt.

Så kvar är att det branschpraxis att sära på innehållet på webb och tidning. Som David sen säger, så är omslaget till för sälja och inget annat, dessutom riktat till lösnummerköpare.

/Maverick
Svar från Chasid 2010-03-03 11:58
Den som lever får se, kvällspressen är bra på att vinkla se bara på vad Expressen skrev om Persbrandt och Sven-Erik Magnusson för ett par år sedan :)
//Chasid
Den här har haft faktiskt omslagspotential:

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1583775.htm

Denna bilden har erkända kvaliteter men skulle inte heller bli omslag (men gärna synas på sajten):

http://www.educ.umu.se/~marner/cynthia1.html
Svar från Chasid 2010-03-03 11:56
Den första bilden är osmaklig enligt mitt tycke och smak, att den sedan är manipulerad gör den bara sämre i mina ögon.

Bild nummer två håller andra högre kvaliteter och det skriver jag inte bara för att det är Strömholm som har tagit den. Som omslagsbild till en Fototidning tror jag inte att den skulle fungera möjligtvis som bokomslag.
//Chasid
Men jag förstår dig, Mikael. Du är inte oklar. Men jag håller bara inte med dig.

"Tanken med texten om omslaget var att illustrera en sållningsidé, de fotona som är för provocerande för omslaget är heller inte lämpliga att ha på Fotosidan." Skriver du.

Då menade jag att många bilder tagna av t ex Sally Mann, Mappletorphe, Tuija, och t o m Strömholm och A Petersen skulle vara för provocerande för omslag. Och med ditt förslag så skulle dessa bilder (och liknande bilder) då också bannlysas här på FS.

Som sagt, jag förstår hur du menar. Men jag håller inte med dig.
Svar från Chasid 2010-03-03 12:08
Mappeltorphe sorterar jag personligen under fotografer som hade som enda syfte att provocera sig fram till en karriär kategorin.

Jag har svårt för Sally Manns bilder de är för utlämnande och jag förstår inte riktigt syftet med dem. Tuija Lindström, Christer Strömholm och Anders Petersen har en del provoccerande bilder men dock ej för provocerande i mina ögon, de objektifierar inte heller sina modeller.

Om jag fick bestämma på FS så skulle alla underlivsbilder bort tillsammans med alla bilder på erigerade penisar, sexistiska och gubbsjuka kvinnobilder, bilder på barn under 18 år i utmanande poser, foton som kan klassas som hets mot folkgrupp eller religion, det finns andra och bättre forum för sådana bilder.
//Chasid
Mikael. Men vad du tycker om Sally Manns bilder och så vidare, är väl totalt ointressant? Det här är väl inte en fråga om tycke och smak? Utan en fråga om vad som ska få publiceras och vad som inte ska få publiceras? Eller du tycker att FS inte ska publicera bilder som du tycker är dåliga och bara provocerande?

Jag gillar heller inte de omdebatterade bilderna i Fine Art Nude poolen. Men jag accepterar att andra kanske gör det. Jag är trött på folk som försöker göra sin egen smak och sitt eget tyckande till universella sanningar.

Förövrigt, så skrev du precis om den Strömholm-bild som David länkade till att den INTE lämpade sig som omslag till en fototidning. Och då var det ändå inte en av hans provokativa bilder...
Svar från Chasid 2010-03-03 12:30
Det handlar inte främst om mitt eget tycke och smak det handlar om att sätta ned foten och dra en tydlig gräns, hit men inte längre! De omdebatterade foton har passerat den gränsen i och med att många kvinnor känner sig såpass kränkta av dem att de överväger att lämna Fotosidan!

Ska jag vara riktigt ärlig så börjar jag bli riktigt trött på dina provocerande avigheter och jag vore tacksam om du höll dig borta från min blogg ett tag Johan! Tack på förhand!
//Chasid
tack för ett bra inlägg
ditt sista svar till Johan Pihl
kl 11.58
håller jag helt med om
/inger
Svar från Chasid 2010-03-03 13:01
Tack Inger! Jag tror att det stora flertalet medlemmar på Fotosidan håller med om det, men tyvärr har vi inget att säga till om...
//Chasid
Mikael. Och vem ska dra den "tydliga" gränsen då, och bestämma vart den skall dras? Du? Eller kanske detaljhandlarna? Ok, jag ska lämna din blogg om det är det du vill.
Svar från Chasid 2010-03-03 13:04
Det här är min blogg och jag skriver vad jag personligen tycker och tänker och är det så att det inte passar sig för Herr Pihl så kan han göra något annat istället!
//Chasid
Är det okej med bilder på avklädda kvinnor, fotograferade av kvinnor(med eller utan kläder är inte relevant)? Jag är - till skillnad från dig - feminist, syndikalist, humanist och säkert tio stämplar till. Inte för att jag använder dom, men om man nu ska titulera sig själv och jag ser inget större problem i att det existerar bilder på nakna kvinnor. Fast jag kanske är puckad.
Svar från Chasid 2010-03-03 14:30
Det här handlar inte om bilder på nakna kvinnor, det finns många smakfulla foton på kvinnor som faller under Fine Art Nude. Det jag opponerar mig mot är all form av objektifiering av kvinnor där de bara framställs som ett kön eller som lättfotade slampor (ursäkta uttrycket) och inte som de jämnställda individer som de är och de omdebbaterade fotona faller lätt in under könsdefinieringen.
//Chasid
Kan du ge mig några exempel på bilder som du tycker borde bli borttagna härifrån?
Svar från Chasid 2010-03-03 14:41
Ja det kan jag göra men jag mailar länken till dig, jag vill inte lägga upp den här!
//Chasid
Kollat igenom bilderna lite snabbt och håller nog inte riktigt med dig. Tycker inte bilderna är speciellt bra, men alla har någonting och jag tycker inte de objektifierar kvinnan. Då tycker jag bilder som typ; http://www.fotosidan.se/pools/view/5037/1907634.htm som bild har jag ingen åsikt, men rent etiskt så tycker väl jag att den speglar lite fel sak. Sen tycker jag den ska få ligga på fotosidan, men det är väl en annan diskussion just nu.
Svar från Chasid 2010-03-03 14:55
Ditt exempel är inte heller en bild som jag tycker borde få vara kvar på Fotosidan. Men kanske kan en låst pool liknande barnpoolen vara en lösning på problemet.
//Chasid
@Lisa. Du ställer frågorna i forumtråden:

http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=118605

varför inte fortsätta där eftersom vi ger dig svar på din undringar!?