Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Bloggdöden på Fotosidan

När jag började blogga på Fotosidan i början av januari 2007 var det många som läste bloggarna och det var inte ovanligt att en högst ordinär blogg hade 300-500 läsare per dag. Det var en siffra som stod i sig i ett par år men sedan har läsintresset för bloggarna på Fotosidan sakta men säkert minskat och särskilt sedan årsskiftet har bloggläsande minskat ganska så radikalt. Undra just vad "bloggdöden" på Fotosidan kan bero på? Sett till siffrorna står det ganska så klart att många bloggläsare har tröttnat på bloggarna och det har givetvis sina orsaker, men  jag tänker inte försöka spekulera mig fram till en förklaring, det riskerar bara att bli fel och riva upp onödiga känslorna därför undviker jag det.


© Mikael Good

© Mikael Good

© Mikael Good

Personligen så är jag inte så noga med hur många läsare jag har på en dag eller en vecka, att blogga är inte någon tävling för mig och jag bryr mig inte om jag kommer högt upp på veckans topplista. Jag tycker att det är kul att skriva och kul att visa upp mina bilder i bloggform! Om jag bara hade en läsare skulle jag vara nöjd med det! Men jag vet att läsarna ändå kommer att hitta det jag skrivit och när jag tittar i min backatalog och på min webbstatistik ser jag att en del av mina gamla inlägg fortfarande kan ha runt 100 besökare per vecka och ett stort antal av dem har passerat 2000 besök!

<Edit> Jag har skrivit lite mera om bloggdöden i ett nytt inlägg där jag också har utvecklar mina tankar lite mera, klicka här om du är intresserad av att läsa det inlägget: http://www.fotosidan.se/blogs/chasid/47994.htm


© Mikael Good

© Mikael Good

Kika gärna in på min andra blogg: http://www.chasid68.blogspot.com/

Dagens låt: Gimme Shelter - The Rolling Stones

//Chasid

Inlagt 2010-05-21 08:58 | Läst 5124 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Mikael!Om!!!varför tar du upp det,om du inte bryr dig?
mvh Rolf
Svar från Chasid 2010-05-21 09:37
Det är en bra och relevant fråga! Jag tar upp det för att jag tycker att det är lite tråkigt att bloggarna på Fotosidan har tappat så många läsare och det finns faktiskt många bloggar här som förtjänar ett betydligt större antal läsare än vad de får.
//Chasid
Min upplevelse är att det i dag finns så många fler som bloggar. Man hinner helt enkelt inte läsa alla. Tidigare när färre bloggade kunnde man enklet följa de bloggar man ville och dessutom titta in på andra. Nu försvinner en blogg liksom i mängden. Det tar för mycket tid att hitta de bloggar som skulle kunna intressera en. Själv märker jag att jag numera oftast bara klickar upp dem som jag vet intresserar mig, däribland din blogg.
Svar från Chasid 2010-05-21 10:27
Kul att du läser min blogg Ingela :) Jag brukar faktiskt klicka in mig på din blogg också!
Det fanns många som bloggade förra året med och då var antalet läsare flera. Jag gör som dig följer de bloggar som jag tycker är intressanta ibland gör jag nedslag bland alla nyare bloggare finns det inget som intresserar mig i dem så går jag helt enkelt vidare.
//Chasid
För mig handlar det hela om att jag aldrig har förstått hypen kring bloggandet. På fullt allvar (tyvärr?) har ca 99% av alla bloggar jag läst haft ett totalt ointressant innehåll. Kanske har jag hamnat på fel bloggar, men när det är så många så vet jag inte om det kan bero på det heller.

Jag läser gärna debatter i tidningar, artiklar, reportage, kollar dokumentärer men just detta bloggande har jag så svårt att förstå mig på.

Jag tror att det i mitt fall handlar om att när någon bloggar och använder ett lite speciellt sätt att förmedla tankar och känslor så blir det för mig ointressant och ofta bara patetiskt då jag ej känner personen ifråga.

Gimme Shelter är för övrigt en galet bra låt och i mina ögon Stones bästa ! =)
Svar från Chasid 2010-05-21 10:37
Jag håller med dig Kostas det stora flertalet av bloggarna på nätet är helt ointressanta men här på Fotosidan finns det och har funnits en hel del riktigt bra skribenter och fotografer vars bloggar är och har varit ett nöje att följa. Att skribenterna bakom bloggarna inte har upptäckts av fotopressen är för mig en gåta...
För mig har bloggandet varit en utmärkt sätt att vässa min penna på och det har resulterat i ett stort antal skrivna reportage och artiklar i olika pappersmedia.

Gimme Shelter är inte bara Rolling Stones bästa låt i mitt tycke, utan den bästa låten :)
//Chasid
Hej Mikael
Bra skrivet
Själv har jag börjat blogga nyligen och har väl inte så stor erfarenhet av det.
Men det verkar vara ett bra sätt att ytterliggare visa upp sig i sina foton.
Micke
Svar från Chasid 2010-05-21 14:13
Hej Mikael och tack för din kommentar!
Att lägga in bilder i sin blogg är ett bra recept för att få läsare och gärna bilder i kombination med en intressant text!
//Chasid
Det beror nog som andra varit inne på att det är så många fler bloggar nu, man "syns" bara under den korta period man ligger med på startsidan ;)

Själv har jag en del som jag kollar mer eller mindre regelbundet, där din ingår, och så tror jag att många funkar. Kanske är det så att inte speciellt många färre verkligen läser, utan att det främst handlar om färre inklick?

-affe
Svar från Chasid 2010-05-21 14:21
Tack för din kommentar Alf! Kul att ha dig som läsare, men jag saknar dina välformulerade inlägg som är lika välkomna som när LFI dimper ned i brevlådan :)

Kanske skulle en uppdelning av bloggarna likt de olika bildgrupperna vara en lösning då skulle det bli lite lättare att hitta den läsning som intresserar! Att man bara syns en kort stund på startsidan, ja det "problemet" fanns även förut och på den tiden var det även mycket vanligare med "blogspam" :)
//Chasid
Det finns ett extremt överutbud av stimulans i dag vare sig det handlar om bloggar, musik, TV-program, tidningar eller något annat medialt. Det är helt enkelt en heltidssysselsättning att försöka följa med i allt som produceras.

Oerhört få av alla dessa skapelser har något värde bortom den flyktiga konsumtionen. Det finns ju inget samband mellan kvantitet och kvalitet. Vi har ju tex fått fler TV- och radiokanaler men inte bättre kvalitet.

Ifråga om bloggar både generellt och specifikt för Fotosidan så är läsvärdet ofta alldeles för bristfälligt med ett innehåll som är för slutet och privat men samtidigt för opersonligt och ointressant, ett syfte som inte är tydligt och klart, en ovilja till dialog med läsarna samt brister i kontinuitet och röd tråd över tid. För att prata i artisttermer så är en övervägande majoritet av bloggarna dussinartister utan påtaglig identitet, integritet och unik särprägel. Var är Fotosidans David Bowie eller Tom Waits? Istället har vi ett överflöd av rena mainstreambloggar som staplar snälla men oinspirerande redogörelser från en trivial vardag som inte berör andra.
Svar från Chasid 2010-05-21 14:49
Hej Tore och tack för din kommentar!
Man skulle kunna säga att merparten av bloggarna är melodifestival men det finns även en hel del särpräglade bloggar att finna med stort läsvärde både på och utanför Fotosidan, man får se bloggarna som ett smörgåsbord och helt enkelt plocka till sig det som man tycker är intressant :) En del letar efter bloggar med läsvärde och fina bilder medan andra tycker om det som du och jag betraktar som vardagstrivialia och dussinartister!
//Chasid
Jag tror det beror på att det är så många helt ointressanta bloggar. Allvarligt, vem orkar kolla "utanför mitt fönster, dag 342848..." som visar en bild varje dag, utan kommentarer eller tankar kring det? De bra bloggarna drunknar i mängden av skräp, precis som i bildpoolerna och i forumen.
Svar från Chasid 2010-05-21 15:51
Hej Martin och tack för din kommentar!
Det kan vara som så att det finns för många bloggar som är ointressanta för våra ögon (men dock inte för andras) som leder till ointresse bland läsarna. Men å andra sidan har den typen av bloggar funnits ända sedan Fotosidan började med bloggfunktion och den typen av bloggar hade också fler läsare innan årsskiftet. Men jag håller med dig om att det är ganska så ointressant med bilder i bloggarna om de inte följs av kommentarer och tankar kring dem. Bilden och texten i kombination är bloggens starkaste vapen! För dem som bara vill publicera bilder så finns det andra och bättre forum för det på Fotosidan!
//Chasid
Jag menar att ju fler ointressanta bloggar det finns, desto färre intressanta blir det procentuellt. Alltså blir de intressanta bloggarna svårare att hitta.
Det är samma sak i all form av media. Idag har även de oävna möjlighet att "fläka ut sig" i text (och bild) till allas beskådan, vilket gör arenan mättad med massa skräp.
Jag menar inte att folk inte ska skriva och lägga ut bilder, men man behöver ju inte sprutmåla med sånt som inte är ett dyft genomtänkt eller som man inte lagt ner någon som helst tid på.
Antagligen är det den sedvanliga "uppmärksamhetskåtheten" vi ser. Samma fenomen som får folk att anmäla sig till Idol trots att de inte kan sjunga en endaste ren ton. Total icke-självinsikt.
Det är som om jag skulle börja skriva om höjdhopp trots att jag inte har något intresse av det och inte kan ett skvatt om det. Vem ska läsa något sådant?

Jag tror att folk tar lite för lätt på saker och ting. Vill man att något ska bli bra så måste man lägga ner energi på det. En blogg blir inte läsvärd för att man skriver ofta. Man måste ju ha något att säga också.
Svar från Chasid 2010-05-21 16:44
Du har nog rätt i att många bloggar för att få uppmärksamhet Martin! Syns du inte finns du inte är den här tidens måtto och en blogg kan vara en väg ut ur ouppmärksamhetens gråa land men bara för ett fåtal. Att fläka ut sig offentligt genom en blogg är ett bra sätt att få läsare, då många tycker om att gotta sig i andras problem... Det skrivna ordet är ett bra uttryckssätt men utan personliga intryck som kroppsspråk och tonfall kan man lätt få en felaktig uppfattning av personen bakom bloggen.
En tänkbar väg för att styra upp bloggarna vore att inrätta ett par olika bloggrupper där ex. dagens bild kunde vara en, vardagstrivialia en annan, teknik en tredje osv.

Jag brukar låta mina bloggar mogna ett par dagar eller flera innan jag publicerar dem. Mitt "rekord" var ett inlägg som jag skrev på och reviderade under ett års tid innan jag publicerade det, det var inte så många som läste inlägget under de första dagarna men när jag tittade till det senast såg jag att antalet besökare passerat 5 000! Även om inte inlägget kom bland de mest lästa under veckan efter publiceringen så hittade läsarna det ändå :)
//Chasid
Intressant! Själv skriver jag nästan alltid bara om det jag fotograferat samma dag. Om bilderna (och tankarna) får "ligga till sig" så tröttnar jag. Eller så blir jag så kritisk mot mig själv att jag aldrig skulle få för mig att publicera det.

Det är klart att de flesta bloggar för att få uppmärksamhet, om än i många fall undermedvetet. Inget fel alls i det, men jag tror många skulle kunna göra mycket bättre ifrån sig om de först tänkte; "vad får läsaren ut av detta?"
Svar från Chasid 2010-05-21 19:28
Bra idé! Skulle alla bloggare ställa sig frågan "vad får läsaren ut av detta?" så skulle vi nog slippa en hel del "onödiga" inlägg och bloggkulturer här på Fotosidan skulle kunna bli ytterligare lite bättre!
//Chasid
Intressant ämne det här...tycker iaf jag som gillar att både skriva och läsa blogg.
Är höga läsarsiffror lika med en bra blogg? Och hur många av de inklickade har läst...
Du berättar att du tycker att det är kul att skriva blogg och visa dina bilder...så tänker nog de flesta, endock är långt ifrån de flesta bloggar läsvärda...enligt mig...men det är ju så lätt att tota ihop och slänga in lite bilder, sämre är det med självkritiken...och roligt vill väl alla ha...
Hur vet man om ens blogg är bra ok eller skit...tror ibland att bloggen är allra mest intressant för bloggaren själv...
Jag gillar iaf din blogg! / Lena
Svar från Chasid 2010-05-21 19:36
Hej Lena och tack för din kommentar!
Höga läsarsiffror är inte lika med en bra blogg! En av mina favoritbloggare här på Fotosidan har inte alls så många läsare som han förtjänar. Men hans tankar är mycket genomtänkta och tänkvärda och bloggen är kryddad med utsökta bilder.

Självkritik är en bristvara i dagens Sverige det räcker att titta ett par minuter på Idol eller talangjakten för att inse det om någon skulle tvivla på det :) Men om alla som bloggar här på Fotosidan kunde tänka efter före de trycker på publiceraknappen och ställer sig den frågan som Martin Hertsius föreslog: "vad får läsaren ut av detta?" så skulle nog alla bloggar kunna höja sig ett litet snäpp eller två!
//Chasid
Vad säger man, då det mesta redan är sagt...!? ;)
Men det här speglar nog vårt moderna samhälle, där mängden aktiviteter ökar, att man då måste hitta en rutin för att hitta det som kan vara viktigt!

Man kan inte prenumerera på alla "tidningar",
men man lär sig snart vilka som är läsvärda! ;)
/Bengan
Svar från Chasid 2010-05-21 20:46
Tack för din kommentar Bengt!
Det är helt klart många som vill synas i dagens samhälle och det går som du säger inte att prenumerera på alla tidningar eller läsa alla bloggar. Jag har en del bloggar som jag följer på Fotosidan och så brukar jag ge "nykomlingarna" chansen lite då och då, tyvärr är de flesta nya bloggarna på Fotosidan tämligen ointressanta och ogenomtänkta så det brukar stanna vid ett besök men som tur är finns det undantag! De som spammar inlägg bryr jag mig inte ens om att läsa.
//Chasid
Jag började på en kommentar, men den växte ut till en egen bloggpost. Så det kan gå!

http://www.fotosidan.se/blogs/saltspring/47906.htm
Svar från Chasid 2010-05-21 23:04
Hej Ernst och tack för din kommentar!
Jag ska läsa din blogg och göra mitt avtryck i den vid tillfälle!
Att ifrågasätta är lite av min uppgift som konstnär och jag har ifrågasatt både mitt eget och andras bloggande sedan jag själv började att blogga för ett par år sedan :)
//Chasid
Hej Gooode mannen!

Vissa bloggar har mer substans, så är det.

Ibland har jag totalt stuntat i att blogga, helt enkelt beroende på att jag inte har något att skriva om.
Jag jobbar annolunda nu är vad jag gjorde för ett år sedan.
Mina misstag står jag för och jag lär mig. Jag står också för det jag skriver.

Vissa bloggar, som bl a din blogg, innehåller mer matnyttigt än många andra.
Jag skulle gärna se färre bloggar med mer innehåll.
Hur gör man för att nå ut här på FS? Är det rätt forum?
Här finns en hel del folk, men är det rätt folk s a s?

I dessa banor går mina tankar just nu.


Tack för att du skriver Good! Jag gillar din uppriktighet.

mvh
Helena
Svar från Chasid 2010-05-22 08:16
Tack för din kommentar Helena, kul att du uppskattar min blogg!
Färre bloggar med ett genomtänkt innehåll låter som ett bra recept. Om du vill nå ut på FS ska du skriva om tekniska nyheter och Leica :) Om Fotosidan är rätt eller fel forum för bloggen är en fråga som jag ofta stöter och blöter, jag har gjort som så att jag har en blogg på Fotosidan som är mer fokuserad på foto och en blogg på blogspot som handlar om annat.
//Chasid
Hej
Tror faktiskt att jag inte har varit med om att det skrivs så mycket om hur man ska blogga eller vad bloggen ska innehålla för ämnen och vad man ska skriva och hur man ska uttrycka sig i den här bloggen på fs, alltså jag har inte sett det på någon annan bloggsida......... ett inlägg i en blogg kan väl inte passa alla.......eller!
Jag menar ett inlägg som man skriver kan väl inte falla in så att alla läsare tycker det inlägget är bra............eller kan man få ett inlägg så bra, ja kanske.
Kort sagt så är det väl som att kolla på tv, en del gillar att se top model andra gillar att se på en James bond film, jag föredrar filmen för övrigt :) men jag menar man får själv välja vilken kanal man vill se på för man kan inte påverka vad dom visar på dom övriga kanalerna.
Åter till blogg ämnet , nej jag tycker att huvudsaken är det är att man håller sig till ett ämne som man själv gillar och tycker om och försöker att utveckla det till ett blogg ämne t.ex själv så gillar jag foto och musik men jag kan även blogga om att jag t.ex har klippt gräsmattan idag med bilder.
Man ska nog inte gå på att försöka att locka till sig flera läsare genom att kontra och börja skriva annorlunda ämnen som man inte har kunskap om , utan man håller sig till sitt ämne som man förhoppnings behärskar och får man läsare ja då är det trevligt och får man sedan några trevliga kommentarer då och då ja då är det xtra roligt.

mvh micke