Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Att hjälpa kan vara att stjälpa

Det finns ett gammal japanskt ordspråk som lyder, "Ge en man en fisk och han blir mätt för en dag. Lär honom att fiska och han blir mätt hela livet"

Om vi fördelade jordens resurser bättre än vad vi gör idag skulle det inte vara några problem att ge mannen fisk, men enligt hjälp till självhjälpsprincipen är det bättre att lära honom att fiska så att han kan försörja sig själv. Men tänk om mannen inte har något metspö? Skulle du vara beredd att ge honom ett metspö eller kanske sälja ett billigt till honom? Vad skulle egentligen hända om dammen var förorenad? Eller om fisken var utfiskad? Eller om det skulle krävas riktigt dyra fisketillstånd för att få fiska? Goda avsikter är inte alltid den bästa lösningen på alla problem. Att hjälpa hopplöst fattiga och behövande människor är svårt och det kräver en hel del eftertanke så att hjälpen ges i produktiva och nyttiga former som fungerar för behövande människor i olika länder med olika förutsättningar. Annars är det lätt att vi stjälper när vi hjälper hur goda avsikter och motiv vi än har för vårt stöd.

Ett exempel på detta är den skada som livsmedelsbistånd från i-länder har orsakat på Haiti. Det i många fall frikostiga livsmedelsbiståndet har kraftigt försvårat villkoren för inhemska odlare och många av dem har tvingats att lägga ned sina verksamheter. Problemet blev riktigt tydligt i samband med den svåra jordbävningen som drabbade Haiti i januari förra året och alla de logistiska problem som uppstod när mat skulle flygas eller skeppas in från andra länder. Hade Haitierna själva haft tillgång till tillräckligt med egenproducerad mat hade försörjningsproblemen inte blivit alls lika stora. 


Elida vid Hönö röd © Mikael Good, 2008

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htm

Dagens låt: This World - The Staple Singers 

//Chasid

Inlagt 2011-10-25 10:40 | Läst 8091 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ett annat exempel är svensk migrationspolitik, där överdriven frikostighet och brist på krav har gjort att de som skulle få hjälp istället har börjat ta avstånd från samhället. "Snällism" är aldrig en bra lösning på att folk har det dåligt. Att ösa pengar över de pengalösa är på sätt och vis att spotta dem i ansiktet, eftersom man visar att man inte tror att de kan klara sig själva.

Så, jag håller med. Mikrolån eller finansiering av grundbultar för ett fungerande samhälle är en mycket bättre lösning än rena biståndspengar som ändå ofta hamnar i fel fickor.
Svar från Chasid 2011-10-25 11:53
Politikerna i det här landet är inte något annat än stora glappkäftar som bara lovar och orerar in absurdum utan att gör något åt problemet, migrationspolitiken är inget annat än ett skämt… Det är skamligt att det ska ta nästan sju år innan en flykting får ett arbete… Nej ut med alla som kommer hit och som kan i arbetslivet, då får de bygga relationer, lära sig språket och vara med och riva ned fördomar!

Den bästa formen av hjälp till självhjälp är att ge pengar till skola och vård.
//Chasid