Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Svartvitt digitalbakstycke till Leica M2, M3 och M4 från japanska MS Optical

För tre år sedan slog ett antal teknikkunniga japanska entusiaster ihop sig med legenden Mr. Miyazaki på MS Optical och de började att utveckla ett digitalbakstycke som skulle passa de klassiska Leica modellerna M2, M3 och M4.

Efter många om och men har de äntligen lyckats få ihop en fungerande prototyp och enligt Japan Camera Hunter (JCH) som nyligen har testat digitalbakstycket tillsammans med en Leica M2 från 1961, kommer sensorn som är svartvit från Dalsa och den har en upplösning på 18 megapixel. Sensorn har en cropfaktor på 1,25. JCH är lyrisk över sensorns prestanda, den mycket skarpa 2,5" skärmen, live view funktionen, detaljåtergivningen samt det faktum att bildkvaliteten är mycket bra upp till 12800 ASA. Att kameran har helt manuella kontroller ser JCH som en bonus.

Digitalbakstycket kommer att tas i produktion under sommaren och det kommer att börja säljas fram till hösten. I det första skedet kommer det bara att finnas tillgängligt på den japanska marknaden till ett pris av motsvarande 25.000 svenska kronor exklusive kamera. Om och när det dyker upp på den svenska marknaden får vi nog räkna med ett pris som ligger på strax över 30.000 kronor. MS Optical som jobbar hantverksmässigt räknar med att kunna tillverka 175 bakstycken i månaden och skulle efterfrågan bli stor kommer produktionen att flyttas till en större fabrik i Japan och i sådana fall kommer antagligen priset att sjunka.

Enligt Mr. Miyazaki på MS Optical är det inte helt omöjligt att de kommer att tillverka digitalbakstycken till fler kameramodeller. Att de valde just M2, M3 och M4 beror på att det på grund av kamerornas konstruktion är ganska så enkelt att anpassa dem till ett digitalbakstycke. Det bästa är att överlåta monteringen till en kameraverkstad men för den som är lite händig och som har en del finmekaniska kunskaper är det inte speciellt svårt att applicera digitalbakstycket på kameran. Mr. Miyzaki har även tagit fram ett MS-Optical Perar 28mm F/4 Super Triplet som motsvarar ett 35 mm objektiv på kameror med småbildsformat.

Ett stort tack till Japan Camera Hunter för tipset. På en av bilderna på Japan Camera Hunters sida syns en tidig prototyp till digitalbakstycket som sitter monterat på en Leica M3 DB i Mr. Miyzakis verkstad: http://www.japancamerahunter.com/2012/02/ms-optical-japan/



Referenser:

http://japancamerahunter.com/2012/02/ms-optical-perar-28mm-f4-super-triplet/
http://www2.mitte.nir.jp/~m-kam/

Med tanke på dagens datum så kommer jag inte att skriva något om det intressanta ryktet om Leica M10 som jag fick ta del av nyligen. Men så snart April Fools Day är till ända kommer du att kunna läsa om det på: http://www.stevehuffphoto.com/

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

<Edit> Nyheten om ett digitalbakstycke till Leica M2, M3 och M4 var inget annat än ett aprilskämt (April Fools Day). Men det är inte helt omöjligt att det dyker upp en liknande skapelse i framtiden. Även nyheten om Leica M10 var ett aprilskämt men om det dyker upp en Leica M10 under våren så kommer du nog att kunna läsa om den på Steve Huff Photo :) <Edit>

Inlagt 2012-04-01 07:20 | Läst 15091 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Försöka duger =)
Svar från Chasid 2012-04-01 07:52
Tack för din kommentar Thomas :)
Det är ett mycket spännande projekt. Men jag skulle inte betala 30.000 kronor för ett svartvitt bakstycke till min M3 när det går att köpa en bättre begagnad M9 för 40.000 kronor. Men objektivet ser riktigt trevligt ut.
//Mikael Good
Dålig dag för pressreleaser av denna karaktär.
Svar från Chasid 2012-04-01 07:57
Tack för din kommentar Stefan :)
Valet av dag spelar ingen roll om man vill vara först, jag hade fått betydligt mer läsare om jag valt att publicera inlägget på en måndag eller tisdag. Att publicera det här inlägget på en söndag gör att jag får 150-200 färre läsare än vad jag fått om jag publicerade det i morgon. Det beror på att det är fler som bloggar på lördagar och söndagar samt att antalet läsare är färre. Men jag bryr mig inte om statistik utan är glad över varje läsare som jag har och därför publicerar jag inlägget idag :)
//Mikael Good
Haha..........
Svar från Chasid 2012-04-01 07:59
???
//Mikael Good
28mm Peraren verkar läcker, med en slimmad design, anpassad för att kamera med optik ska kunna glida ner i fickan lätt. Och en Leica med valbart upptagningsmedium, är som sagt rena drömmen.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från Chasid 2012-04-01 13:48
Tack för din kommentar Nils :)
Jag blev erbjuden att köpa ett 28 mm Perar för 5000 kronor för ett par veckor sedan men jag valde att tacka nej. Jag skulle faktiskt föredra ett digitalbakstycke till en Bessa men Leica har en större mytos och ett starkare varumärke. Kommer det digitala bakstycken till analoga kameror så kommer de förmodligen till Leicas analoga M-kameror.
//Mikael Good
Haken är ju bara (om man läser noga) att det här är reklamsponsrat. Var tjugonde bildfil eller så skall innehålla reklam i stället för det bildinnehåll man trodde sig ha fått. Kan vara en viss nackdel....

Men, som vanligt går det att betala en abonnemangsavgift och köpa sig fri.
Svar från Chasid 2012-04-01 13:49
Tack för din kommentar Per :)
Reklambiten har jag missat helt. Fick du fram den texten när du översatte den japanska sidan till svenska?
//Mikael Good
I slutet av 90talet så fanns det allvarliga planer på att göra en digital filmrulle som skulle passa en vanlig 135mm SLR.
Företaget hette ImageK (SiliconFilm) och det gick så långt att det togs fram en prototyp som idag ska finnas på The International Museum of Photography.
Mer info: http://bit.ly/eoIrVb
I början av 2001 så lade företaget ner arbetet med den digitala filmrullen...
http://www.dpreview.com/news/2001/9/17/siliconfilmvaporizes
Svar från Chasid 2012-04-01 13:50
Tack för din kommentar Patrick :)
Jag har hört talas om det och jag skulle tro att vi kommer att få se en liknande uppfinning i framtiden när tekniken väl har hunnit ifatt verkligheten.
//Mikael Good
April, April....
Svar från Chasid 2012-04-01 13:54
???
//Mikael Good
Har köpt lite `Miyazaki-prylar´ genom åren men har mycket svårt att tro att det skulle komma
något digitalt från den farbrorn;)

/Stephan
Svar från Chasid 2012-04-01 14:08
Tack för din kommentar Stephan :)
Snart är Tri-X en bristvara och då behöver det hända något så att man kan fortsätta att använda sina gamla tyska kameror. Frågan är inte om utan när ett digitalt bakstycke dyker upp på marknaden. Rent tekniskt går det att lösa idag men priset kommer att bli högt.
//Mikael Good