Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En digital Leica är helt rätt val för mig

Jag brukade påstå att kameran inte hade någon större betydelse för bilderna. Men sedan jag började fota med en digital M Leica har jag fått tänka om. Tack vare Leican har jag kunnat växa ett par storlekar i mitt uttryck.



Det tog mig ett par veckor innan jag blev kompis med Leican och det kompisskapet har nu vuxit till en djup vänskap som redan har resulterat i många riktigt bra bilder (jag väljer dock att hålla på de allra bästa bilderna till senare tillfällen). Ju mer jag använder Leican desto mer övertygad blir jag om att det är den rätta kameran för mig. Spegelreflexkameror är allt för stora och klumpiga särskilt i kombination med ett par ljusstarka objektiv. Det är även svårt att sätta fokus rätt vid manuell fokus med en spegelreflex och autofokusen har oftast en utsökt förmåga att inte hitta rätt när den behövs som mest. Leican glider lätt ned i min lilla kameraväska och tillsammans med ett litet objektiv är den en relativt kompakt liten kamera som ändå kan prestera riktigt bra resultat. Att ställa skärpan med hjälp av den exakta mätsökaren är barnsligt enkelt och min missfrekvens har sjunkit betänkligt.



Det är alltid lätt att vara efterklok men jag önskar att jag hade tagit det här steget långt tidigare. Jag har tidigare köpt objektiv och kameror som jag behövde i jobbet och inte de kameror och objektiv som jag främst ville ha och behövde. Men nu har jag tänkt om och sålt min dyra Canonutrustning och valt att satsa på betydligt mindre och smidigare kameror och objektiv utan att för den delen kompromissa med bildkvaliteten. 



Mätsökarkameror är helt rätt för mig och Leican har gett mig det lilla lyft i mitt fotograferande som jag strävat efter. Själva finessen med den digitala Leican är att den inte har några finesser . Det känns faktiskt som om jag fotade med en analog Leica, men med den stora fördelen att filmen redan är scannad och klar när jag kommer hem. Men kom ihåg att kameran bara är ett verktyg för att förmedla det som man ser och känner. En kamera eller ett objektiv kan lika väl komma i vägen för dig och dina motiv och därför gäller det att göra rätt val så att inte tekniken tar död på passionen.



För min egen del har mitt kameraval haft stor betydelse för mitt fotograferande. När jag satt fast i den tunga spegelreflexvärlden hämmades mitt fotograferande allt som oftast då jag kände mig obekväm med en stor och klumpig kamera som täckte mitt ansikte. Jag känner mig såpass bekväm med Leican att jag gärna tar ett eller två steg framåt när det behövs och det är inget annat än balsam för mina bilder. Ni får ursäkta att jag blandar in engelska i en svensk text men följande fras är tyvärr oöversättlig: It´s time for me to go from Good to Great, with a Leica in my hand :)


Alla bilderna i det här inlägget är tagna med en digital Leica och ett Summicron-C 2,0/40 mm i befintligt ljus.

Text och foto: © Mikael Good, 2012. All rights reserved 

Inlagt 2012-05-30 14:47 | Läst 10632 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Du tar många fina bilder med din M8, men var det inte du som skrev att du inte ens läser blogginlägg med ett kameranamn i rubriken? :)

Själv har jag aldrig riktigt lyckats komma överens med mätsökare för skärpeinställning, men som tur är finns det nu för tiden andra små kameror som kan använda bl.a. M-objektiv och är väldigt lätta att ställa skärpan med (för mig) :)
Svar från Chasid 2012-05-30 15:13
Tack för din kommentar Anders :)
Rubriken var ett litet bryderi för mig och jag funderade en stund om jag skulle ha Leica eller mätsökarkamera i rubriken. Men det är så få som vet vad en mätsökarkamera är i dag så jag valde ordet Leica i stället.

Jag har också en sådan där liten kameramackapär som det går att använda M-objektiv på men sedan jag köpte Leican ligger den mest och skräpar i kameraväskan. Men min kära hustru dammar av den och använder den ibland annars hade den nog dykt upp på Köp/Sälj.
//Mikael Good
Anders F. Eriksson 2012-05-30 15:50
Hehe, finns det digitala mätsökarkameror som det inte står Leica på? :)

För mig skulle troligen en Leica M (oavsett modell) leda till sämre bilder, eftersom jag inte kan hantera mätsökaren ordentligt. Bildkvaliteten jag får med min Sony räcker bra till för mina behov, och den är snabb att hantera tack vare focus peaking.

Jag gillar den första bilden i det här inlägget bäst, trots (eller kanske tack vare) att den är lite rörig.
Svar från Chasid 2012-05-30 16:17
Epson gjorde några halvhjärtade försök att göra digitala mätsökarkameror. Men jag hoppas att Voigtländer eller Zeiss kommer att göra digitala mätsökarkameror i framtiden. Leica är alldeles för ensamma om sina kameror och konkurrens är bra för kunden.
//Mikael Good
Härligt spontana bilder. Gillar särskilt de två översta.
Svar från Chasid 2012-05-30 16:14
Tack för din kommentar Magnus :)
Spontaniteten har kommit med kameran, som jag skrev i texten så tar jag omedvetet ett eller två steg framåt när jag fotar med Leican. Jag tror att en digital Leica skulle passa dig som hand i handske men det tar ett par veckor att bli vän med den.
//Mikael Good
froderberg 2012-05-30 16:22
Jag upplever det tyvärr tvärt om. Men det kan ju bero på att jag fotograferar med analogt med M6. Då blir jag lite petig med komposition och skärpa innan jag trycker av. Men mina Canon-kameror leker jag fram bilden mer. Det är kanske en digital M-kamera som jag ska ha? Får vänta på att M9:an kommer ner i pris.
Svar från Chasid 2012-05-30 20:08
När jag fotade med min M3:a var jag också ganska så petig. Men petigheten släppte ganska så snart när jag köpte en digital motsvarighet. Det är rätt bra att ha en skärm så att jag kan se att jag inte är helt ute och cyklar med inställningarna lite då och då. Men jag måste erkänna att jag fotar väldigt analogt med Leican och jag har återgått till att mer och mer fånga ögonblicken i exakt rätt ögonblick än att ta några extra bilder för säkerhets skull.
//Mikael Good
Tycker att du får softare bokeh ur summicron 40:an på M8:an än vad jag sett från film?
Snygga bilder.
-affe
Svar från Chasid 2012-05-30 16:11
Tack för din kommentar Affe :)
Leica hade (har?) nolltolerans vad gällde objektiv som inte uppnåde den MTF-norm som de satt. Men det kom ut ett och annat objektiv som var bättre än MTF. Jag är övertygad om att mitt 40 mm är ett sådant objektiv. Det är i vart fall snäppet bättre än de två andra Summicron-C som jag har testat både vad gäller skärpa och bokeh.
//Mikael Good
Riktigt fina bilder där motiven inte poserar.
Jag förstår precis vad du menar när du säger att Leican lätt glider ner i din väska, jag har en Nikon D700 med framför allt två objektiv som jag byter mellan ett 20-35 f/2,8 900 gram och ett 28-70 f/2,8 900 gram, när jag har Nikonkameran så släpar jag för det mesta på minst 1,9 kg. Jag har kompletterat med en Leica X1 som pocketkamera och det är den som jag alltid har med mig. Jag borde egentligen göra som dig.
Svar från Chasid 2012-05-30 20:15
Tack för din kommentar Stefan :)
Jag avskyr uppställda bilder och om jag måste arrangera gör jag det på ett sätt så att de som står framför kameran är lugna och avspända. När jag körde med Canon hade jag gluggar från 17 - 200 mm och de flesta var så kallade L-objektiv som var rätt så tunga att släpa runt på. Det är många som tycker att Leica = dyrt men jag har faktiskt kommit väldigt billigt undan, min Leica är bara nummer åtta på listan över de dyraste kamerorna som jag har ägt. Men å andra sidan är den den klart roligaste kameran som jag har att fotat med
//Mikael Good
Anders F. Eriksson 2012-05-30 20:29
Grejen är väl att man måste använda en digital Leica på ungefär samma sätt som en analog om det ska bli bra. Alltså inte sprutmåla med bilfder och inte fotografera i allt för dåligt ljus :) Gör man så är de väldans bra de där digitala M-kamerorna, men prisvärda är de inte hur man än vänder och vrider på det :)
Svar från Chasid 2012-05-30 20:46
Min Leica var ytterst prisvärd. Jag tänker inte avslöja vad jag gav för den men billig var den och 40 mm objektivet gav jag en dryg tusing för :) Med rätt andnigsteknik går det att använda kameran i ganska så dunkla rum. Jag handhåller kameran på 1/15 utan problem.
//Mikael Good
froderberg 2012-05-30 21:41
Värdeminsknngen har nog planat ut ordentligt. Kan nog bli ett billigt ägande trots en viss kapitalinsats. (kände att något lockade fram gymnasieekomen i mig). :)

Hittar man en kamera som utvecklar ens fotograferande kan det vara väl värt några extra kronor. Och den kameran behåller man längre.

Det som avskräcker mig lite är kvalitetsnivån hos Leicas hus. Jag har hört en hel del historier om havererade M8/M9:or. Men det är svårt att få en objektiv bild.
Svar från Chasid 2012-05-30 23:00
Jag känner en hel del som fotar digitalt med Leica och de har inte haft några problem med sina kameror trots att de har vistats i en del rätt så tuffa och krävande miljöer. Om jag skulle få problem med kameran har jag en kontakt på Leica som säkert skulle vara behjälplig i så fall.
//Mikael Good
Den enda M-Leica jag skulle vilja ha är den för svartvitt. Behöver bara ett kamerahus. Men jag tvivlar på att bilderna skulle bli bättre...

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från Chasid 2012-05-30 22:55
Tack för din kommentar Nils :)
Jag skulle inte heller ha något emot en Leica M Monocrome men tyvärr ligger den långt utanför min budget. Det är mellanformatskvalitet på bilderna från en Leica M M och sensorn ställer extremt höga krav på optiken, så bra kvalitet går tyvärr inte att få från småbildsneg även om man scannar med en Hasselblad Flextight. Men analog mellanformat kan nog fortfarande konkurrera.
//Mikael Good