Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Situationen för barnhemsbarn i Ryssland är tuff



Jag har precis skrivit klart en artikel som handlar om den tuffa situationen för barnhemsbarn och före detta barnhemsbarn i Ryssland. För drygt två år sedan var jag i Ryssland och jobbade. Där besökte jag bland annat en del barnhem och intervjuade barn, lärare, myndighetspersoner, personal på ett familjecenter och olika representanter för en stor internationell biståndsorganistation. Jag har kvar många av mina kontakter och håller mig uppdaterad med dem genom mailkontakt. Barnhemsbarnens och de föräldralösa barnens situation är rykande aktuellt i Ryssland med tanke på debatten och demonstrationerna mot den nya adoptionslagen i Ryssland som bland annat medfört att amerikanska medborgare inte längre får adoptera ryska barn. I och med att amerikanerna främst adopterade ryska barn med funktionshinder eller andra barn som hade obefintliga chanser att hitta adoptionsföräldrar i Ryssland slår den nya lagen onödigt hårt mot de mest utsatta barnen i det ryska samhället.

Artikeln kommer även att översättas till engelska. Eventuellt kommer jag att publicera artikeln i min blogg. Men hur som helst kommer jag att inom en vecka lägga upp ett bildspel med bilder från ett ryskt barnhem på mitt flickr-konto tillsammans med en kortare text på engelska. Under våren ska jag även försöka ro ett av mina större projekt från Ryssland i hamn och det kommer att ha ungefär samma beröringspunkt som den nyligen avslutade artikeln. Det bästa vore om jag själv kunde åka till Ryssland under våren men det har jag tyvärr varken tid, råd eller möjlighet att göra just nu och det gör att jag får välja det näst bästa alternativet och ställa mina frågor via mail men det går å andra sidan rätt så bra det också. Det är svårare att ta bilder via mail. Men bildmaterialet som jag har från min förra resa är riktigt bra och det behöver inte kompletteras i nuläget.

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Inlagt 2013-02-08 08:55 | Läst 8198 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja det verkar minst sagt vara hårda bud! Det är knappt så man tror att vi lever i samma tid.
Svar från Chasid 2013-02-08 11:32
Tack för din kommentar David :)
Även om mycket fortfarande behöver förändras så är ryssarna ändå sakta men säkert på rätt väg. Tanken är att barnhemmen och de stora institutionerna ska avskaffas och ersättas med mindre familjehem men omställningen tar tyvärr tid. Den stundtals så heta debatten om den nya adoptionslagen har för med sig att det ryska parlamentet planerar att skapa ett nytt departement som bara ska syssla med frågor som rör barnhems- och föräldralösa barn.
/Mikael Good
Hur kommer det sig att barnen bor på hem? Är det alkoholiserade föräldrar eller annat elände? Jag kanske har fördomar, men det verkar vara ett herrans drickande där borta i öst:-/
Mikael Good 2013-02-09 18:10
Tack för din kommentar Martin :)
Alkohol är en del av problemet men det största problemet har de ärvt från Sovjettiden. På den tiden var det staten som hade det yttersta ansvaret om barnen och inte föräldrarna och föräldrar som fostrats i det systemet lämpar över sina barn på staten och "försvinner" när de inte har råd att ta hand om barnen längre. Men för mig är det ändå helt obegripligt att föräldrar kan göra så mot sina barn...
/Mikael Good