Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Är du tillräckligt lönsam lille vän?

I Lettland läggs företag ned för att de inte har råd att betala några löner till de anställda. I Sverige läggs lönsamma fabriker ned och anställda sparkas för att lönsamheten i företagen inte är tillräckligt bra för vare sig ägarna eller aktieägarna och de anställda som är kvar får jobba häcken av sig...

Är du tillräckligt lönsam lille vän eller kommer du också att bli uppsagd från ditt arbete nästa år?


© Mikael Good, 2009

Dagens låt:
I Was Born To Cry - Johnny Thunders

//Chasid

Inlagt 2009-12-29 13:00 | Läst 8025 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det är trist att bli uppsagd. Har varit med om det. Var arbetslös efter gymnasiet också, och det var inget vidare. Men vi har det likafullt så bra, jämfört med våra grannar i öst.
Svar från Chasid 2009-12-29 16:27
Det är aldrig kul att bli av med jobbet. Jag har varit arbetslös några perioder i mitt liv och det är alltid bättre att ha ett jobb. Det är inte bra för en människa att gå sysslolös.
//Chasid
Skapa lönsamhet och värde är ju själva idén med ett företag. Klarar man inte det över tiden blir det ju svårt. De aktieägare som vill se sitt kapital förräntas, är ju ofta vi själva som skall bli pensionärer i framtiden. Vem vill ha lägre pension? räck upp en hand!
Svar från Chasid 2009-12-29 16:25
Jag är inte emot att företag går med vinst :)
Men jag är emot är att lönsamma fabriker läggs ned och att anställda sparkas för att företagen inte är tillräckligt vinstgivande, vilket leder till att arbetsbördan för de som är kvar ökar med otrygghet och stress som följd... Fortsätter det så här är risken stor att det inte kommer att finnas någon som kan jobba ihop våra pensioner i framtiden...
//Chasid
Ja, jag är nog faktiskt lönsam. Jag får också möjligheten att vara lönsam, då jag ses som en resurs. Har också jobbat på företag där företaget nog sett mig mer som en kostnad och då är man inte lönsam. Sen är ju något ordentligt galet om vinst inte är bra nog. Förstår mig inte riktigt på det här med vinstmaximering och kvartalsekonomi, skulle profitherrarna kunna driva sina egna hushåll på det sättet?
Jag börjar bli less på samhällsav...(hrm)utvecklingen.
Svar från Chasid 2009-12-29 16:32
Håller med, det är dags för en ordentlig förändring! Jag tycker inte att företag ska bygga sin verksamhet på kvartalsrapporter och politiker ska inte tänka i fyraårs perioder... Men det stora problemet är att det är egoismen och girigheten som styr bakom kulisserna och den kan vi bara råda bot på om vi börjar med att förändra oss själva!
//Chasid
Det är därför de som arbetar på fabriken ska vara delägare av fabriken.
Är heller inte emot vinst nej, men en arbetare är fan inte ett verktyg och jag vill inte ses som en en vara som man kan hämta ut från lagret när det behövs för att sen slängas iväg när jag inte behövs!
Svar från Chasid 2009-12-29 16:35
Det är illa när det gått så långt att människor behandlas som slit och släng av företagen särskilt som reglerna för sjukförsäkring och a-kassa kraftigt försämrats de senaste tio åren...
//Chasid
Nu senast när jag blev utan jobb, så satte jag igång och pluggade igen. Det var mitt sätt att komma vidare. Och nu har det ordat sig med jobb igen. Utbildningar är lätta att söka in på, och det går att hoppa av om nya jobb dyker upp.
Svar från Chasid 2009-12-30 08:20
Möjligheten att praktisera i tre eller sex månader med något som man brinner för eller vill få mer erfarenhet av är också ett bra sätt att komma vidare!
//Chasid
Man kan ju fråga sig varför LO-facken har 30-40 miljarder på börsen? Antagligen för att man vill tjäna pengar. Man kan ju också fråga sig hur tungt detta ägande väger i förhållande till att behålla olönsamma företag. Å ena sidan vill man få så stor avkastning som möjligt på sina börspengar å andra sidan vill man att medlemmarna ska ha jobb. Jag har funderat lite över varför inte Metall säljer av några miljarder på börsen och investerar i SAAB. Det måste ju ur en socialistisk synvinkel vara det ultimata. Arbetarna äger produktionsmedlen. Förmodligen är det så att LO-ekonomerna kommit fram till att det är för stor risk. Med detta som bakgrund kan man ju undra varför jag som skattebetalare ska investera i SAAB.

Stora delar av textilindustrin försvann under socialdemokratiskt (ingen skugga faller över partiet)styre pga av en strukturomvandling inom denna industri och jag tror att facken måste lyfta blicken lite och inse att detsamma håller på att hända, till viss del, inom verkstads- och bilindustrin i Sverige. LO ekonomerna inser detta medanan diverse fackordföranden håller på med ett spel för gallerierna.
Alla människor är väl lönsamma på nå't sätt. eller...?????