Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Benämningen färg på papper fick en helt ny innebörd! (EDIT)

Året var 1995 och jag fick en inbjudan att vara med på en fotografisk samlingsutställning i Mainz i Tyskland via fotoklubben. Varje fotograf fick skicka in fyra stycken bilder, som skulle sållas av en slipad jury, hade man tur kom alla bilder med. Kriteriet var färg på papper och just det senare tog jag fasta på. På den tiden höll jag på att experimentera friskt med svartvita solariserade bilder, markörpennor och laserkopiatorer. Jag valde ut fyra stycken bilder som jag var nöjd med, men i sista stund bytte jag bort en av bilderna mot en ny. Monterade bilderna i passpartout, förpackade dem väl och lät sända iväg dem. Jag hade turen på min sida och alla mina bilder valdes ut av juryn (drygt 300 bilder refuserades). Bilderna hängdes upp tillsammans med hundra andra i Mainz rådhus och en relativt stor publik tog del av dem. Jag hade tyvärr inte tid eller råd att närvara vid den utställningen, men i efterhand fick jag ta del av den debatt som mina bilder orsakade.

Mina bilder blev upphov till en bitvis infekterad debatt i juryn, debatten gällde bildmanupilationens vara eller inte vara, på den ena sidan stod traditionalisterna som ville ha rena kemiska bilder och på den andra stod de som tyckte att man skulle tillåta manipulation för konstens skull. Tyvärr blev jag aldrig tillfrågad om mina bilder var datormainpulerade eller inte, vilket de inte var. Men det som jag tyckte var roligast med hela historien var att det fotot som var mest debatterat om det skulle få vara med eller inte på utställningen, inte var något foto. Bilden var en målning som jag hade kört i laserkopiator, visst det såg ut som en dator manipulerad fotografisk bild men i själva verket var det en målad bild. Jag har tyvärr inte kvar bilden som kördes i kopiator, men det målade orginalet finns kvar och kan beskådas här nedan. Man kan säga att benämningen färg på papper fick en helt ny innebörd!

(EDIT 0708 08.00) Genom att vända och vrida på begreppet färg på papper så ansåg jag att det var legitimt för mig att skicka in en målning till en fotoutställning! En del kanske undrar varför? Chansen att ställa ut i ett annat land får man inte så ofta.  Svaret är enkelt, på den tiden så ville jag skapa debatt med mina bilder, dock inte genom att provocera och debatt blev det så syftet blev uppnått, tyvärr fick jag inte ta del av debatten förrän i efterhand.  (EDIT)Egoismus. Oljemålning.

Veckans skiva: I´m Ready - Muddy Waters

//Chasid 

Inlagt 2007-10-08 08:00 | Läst 11437 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det går att välja vad som helst av det som Muddy Waters har gjort och det är grymt...
Svar från Chasid   2007-10-07 22:01
Hej Roger! Det stämmer, men jag gillar nytändningen som Muddy fick i sin karriär genom samarbetet med Johnny Winters. I´m ready är Muddy Waters i högform tillsammans med mycket skickliga musiker i en snygg produktion.
//Chasid

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv