Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Den mest prisvärda 35:an till Leica MDet är mycket snack om objektiv i bloggarna på Fotosidan, och om vilket 35mm som är bäst eller mest prisvärt. Oftast glöms en liten juvel från Zeiss bort i resonemanget.


Det här med objektiv är subjektivt och kan röra upp känslor. Men som med så mycket annat får man vad man betalar för. Personligen vill jag ha objektiv som har bra mitt- och kantskära, bra kontrast, bra färgteckning, låg distorsion, låg vinjettering, bra motljusegenskaper och kompakt format. Objektivet ska helst inte skymma mätsökaren på min Leica.Efter testande av många olika objektiv kom jag fram till att det egentligen bara fanns två 35mm till Leica att välja på för min del, och det ena var Leica Summicron-M 35/2 ASPH. Problemet var att det kostade 20 000 kronor begagnat, och så mycket pengar vill jag inte lägga på ett objektiv. Men i början av året hittade jag ett exemplar till ett riktigt bra pris och slog till, och det är ett köp som jag inte ångrat.Det andra objektivet som jag funderade på att köpa var Zeiss Biogon T* ZM 35/2.8. Det är en liten juvel från Zeiss. Det är kompakt och nästa lika välbyggt och skarpt som Leica Summicron-M 35/2 ASPH. Begagnat kostar Zeisset runt 6000 kronor.För den som kan leva med bländare 2.8 är Zeiss Biogon T* ZM 35 den mest prisvärda 35:an till Leica M. Och det är överlägset sina ljusstarkare syskon från Zeiss på alla punkter förutom ljusstyrkan.Bilderna i inlägget har jag tagit med en Leica M240 och ett Summicron M 35/2 ASPH.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2020-08-30 12:53 | Läst 3156 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Är det Gränna, och Visingsö man ser i bakgrunden?
Svar från Chasid 2020-08-30 14:36
Det stämmer bild 5 är tagen i hamnen i Gränna, och det är "öa" som man ser i bakgrunden. De andra bilderna är från Båstad.
/Mikael
Några av bilderna ser ut att vara tagna vid ICA Spara i Båstad.
Svar från Chasid 2020-08-30 14:47
Det stämmer, tre av bilderna är tagna vid ICA Supermarket och dess närområde, en bild är från Båstad GIF och en från Gränna hamn.
/Mikael
Dina bilder är så speciella. De har en tredimensionell look. Och kontrast och skärpa verkar optimalt. Kan knappt bli bättre. Såg att den kostar ny ca 71000 hos Mattssons. Men vet ej om det är med optik? Annars närmare 100000.

Med andra ord, man får vad man betalar för.
Svar från Chasid 2020-08-30 14:52
Tack för din kommentar Ragnar! :) Jag tror att hemligheten bakom den tredimensionella känslan ligger i glaset, både Leica och Zeiss köper sitt objektivglas från Schott AG i Mainz och det glaset ger en speciell 3D-känsla i bilderna som inte deras japanska motsvarigheter har.

Leica M 240 finns inte längre i lager, de reades ut för runt 50 000 kronor förra året. Men jag köpte min begagnad, och den var i stort behov av service vilket gjorde att jag fick den riktigt billigt. Som tur var kunde jag fixa kamera själv. Objektivet fick jag som sagt var billigt, det kostade ungefär lika mycket som ett nytt Zeiss Biogon T* ZM 35/2.8.
/Mikael