Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Den vackraste soluppgången på denna sidan av himlen



Soluppgångar har väl alla fotografer i princip fotograferat sig mätta på, och det är sällan som vi höjer kameran för att fånga dem. Och om vi gör det  så måste de vara exceptionella. 


Jag har sett en riktigt exceptionell soluppgång och det var på toppen av Sinaiberget på Sinaihalvön i Egypten. Det var med stor sannolikhet på den här platsen som Mose fick ta emot budorden från Gud. Jag brukar inte fotografera soluppgångar eller ta bilder i färg. Men det var helt omöjligt att göra detta foto i svartvitt. Även om bilden är bra så gör den ändå inte soluppgången full rättvisa, då kamerans sensor inte kunde fånga alla färger och toner. Men den gjorde ett gott försök och jag blev nöjd med resultatet.

Den isländska vulkanen Grímsvötn hade utbrott under 2011 och kastade upp mängder av vulkaniskt stoft i atmosfären. När jag var upp på toppen i februari 2012, var det flera minusgrader och det vulkaniskt stoftet förstärkte solens strålar och gjorde den extra vacker. En av de beduinska bergsguiderna som var med uppe på toppen sa:
– Jag har varit uppe på toppen av berget tusentals gånger, men jag har aldrig sett en så vacker soluppgång!
Jag höll med honom och sa att det förmodligen var den vackraste soluppgången som vi får se på denna sidan av himlen.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2020-12-26 09:38 | Läst 4780 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Emellanåt så:)

Tycker om att du har med de olika lagren av kullar bort mot horisonten. Eller snarare kanske, hur skapelsen har valt att förevisa sitt överflöd av skönhet och hur du har tolkat det på ett härligt vis. Många nyanser. Riktigt vackert.

Det finns en nyfikenhet hos en del, som hela tiden pockar på att få se vad som finns bakom nästa krön, och nästa...

Somliga väljer att dela med sig av exceptionella tillfällen, andra behåller dem kanske för sig själva, och emellanåt har en del kanske inte ens lust att ta upp kameran eftersom de bara vill le och njuta av stunden:) God fortsättning på julledigheten Mikael!
Allt gott
//Morgan
Svar från Chasid 2021-01-09 17:06
Tack för din kommentar Morgan och god fortsättning! Soluppgångar och nedgångar är vackra men oftast njuter jag bara av stunden när jag ser dem, men en exceptionell uppgång eller nedgång dokumenterar jag gärna.
/Mikael