Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Det är dags att vi slår näven i bordet och säger ifrån!

De senaste tio årens roffarkapitalism är något som oroar mig. Människor blir mer och mer giriga och vill ha mer och mer på andras bekostnad. Allt fler klagar på sina löner som inte räcker till för att de ska kunna köpa allt som de vill ha. Mycket vill ha mer präglar detta unga sekel och under dess inledande år har klyftorna ökat än mer mellan rik och fattig i världen.

Till att börja med så vill jag klargöra att jag inte är någon motståndare mot en fri marknad, jag är för fri företagsamhet, jag är ingen motståndare mot kapitalism i dess rena ursprungsform, jag är ingen motståndare mot konsumtion, jag är emot planekonomi, jag är emot statliga monopol och jag är motståndare mot den roffarkapitalism som sveper fram över världen likt en prärieeld. Fattiga människor i tredje världen får jobba för slavlöner för att vi ska kunna konsumera billiga produkter och varor. Men vad bryr vi oss egentligen om dem så länge som vi kan döva våra samveten med billiga varor?

En ekonom som jag tyvärr glömt namnet på sa nyligen: "Hade löntagarna konsumerat lika mycket som i början av 1990-talet så hade löntagarna kunnat spara flera tusen i månaden!".
Vad är det som har hänt på dessa femton åren? Konsumtionstakten var uppskruvad redan i början av 1990-talet och löntagarna i Sverige köpte redan då betydligt mer än vad de behövde. Den stora förklaringen tror jag är att aktiemarknaden har gått från ett långsiktigt aktiesparande i stabila bolag där aktievärdet byggde på företagens totala inarbetade värde till att bli ett kortsiktigt vinstjagande pyramidspel, detta kortsiktiga vinstjagande har lockat fram det mest blodtörstigaste och skräckinjagande i kapitalismen - roffarkapitalismen som är beredd att göra vad som helst bara vinsten blir stor och bankkontona hos ett litet fåtal blir fyllda.

Företagen är piskade att redovisa rejäla vinster för att marknaden ska bli nöjd, gör inte företagen det så faller aktiekursen och företagen måste spara, det smidigaste sättet att spara på är att stänga lönsamma men inte tillräckligt lönsamma fabriker i väst och flytta produktionen till låglöneländer i tredje världen där människor jobbar 60 timmar i veckan, i bästa fall har de en veckas semester och det till en lön på 400 kr i månaden.

Men vad är egentligen marknaden? Marknadens bas är vi konsumenter, så länge som vi konsumerar mer och mer så göder vi roffarkapitalismen i toppen av pyramiden med våra pengar, skulle vi som en man och kvinna slå näven i bordet och kräva rättigheter för arbetare i tredje världen genom att bojkotta företag som har en dålig lönepolitik eller förorenar miljön så skulle snart villkoren förbättras för arbetarna i tredje världen. Men är vi egentligen beredda att offra vårt välstånd för att fler ska få det bättre?

Jag är beredd att offra mitt välstånd för att andra ska få det bättre, jag bojkottar redan en hel del företag som gjort sig skyldiga till allt från folkmord till miljöförstöring och jag försöker undvika att köpa produkter som är tillverkade i låglöneländer. Jag ska försöka köpa fler rättvisemärkta produkter även om det kommer att kosta mig mer. Jag ska inte köpa kameror och objektiv som är tillverkade i låglöneländer. Jag ska försöka dela med mig av mer av mitt välstånd till människor som har blivit fattiga på min bekostnad. Men det räcker inte att en person ställer sig upp på barikaderna och skriker att jag har fått nog, det behövs flera personer på barrikaderna annars så blir det bara en kamp mot väderkvarnar och den roffarkapitalistiska besten kommer att fortsätta svepa över jorden och konsumera den tills tillgångarna sinar och tar slut...

Om tillräckligt många konsumenter i västvärlden säger ifrån så har vi alla möjligheter att vara med och forma en bättre och mer rättvis värld för våra barn och barnbarn att förvalta och leva i!Egoismus, olja, tusch.

Dagens låt:
Respect Yourself - The Staple Singers//Chasid
 

Inlagt 2008-07-31 08:18 | Läst 6194 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kloka ord och oerhört viktiga, men hur många av oss går från ord till handling? "Jag" är den förste som måste förändras i mitt förhållningssätt till livet, människor och mig själv. Det är oftast mycket enklare att flytta ansvaret till någon "annan" och skylla på vad andra gör, och inte gör! Girighet, avundsjuka och egoism är nog människans farligaste virussjukdomar som skapar störst elände i världen.
Endast jag själv kan ta ansvar för mitt bidrag till livet.
Ha en riktigt bra dag!
MVH Lasse
Svar från Chasid   2008-07-31 09:21
Hej Lasse och tack för din kommentar!
Det är som du skriver lätt att skjuta över ansvaret på någon annan. Den första som måste förändras är jag själv! Ju fler som samlas på barrikaderna desto mer kan vi påverka situationen mot orättvisor, förtryck och miljöförstöring i världen!
Mvh//Chasid
Klokt som sagt och vi är väl många som måste gå från ord till handling. Själv har jag väl tagit några staplande steg på vägen, några exempel; slutat köpa Carlsbergs öl sedan dom la ner Pripps (Göteborgare), köper närproducerat, vägrar köpa ICAs varor då dom tränger ut varor som jag vill ha etc. Men när det gäller foto så köper jag ju gladeligen kameror och utrustning producerad i Kina.
Hörde på programet sommar igår med Göran Hägglund och han hade en kommentar som jag gillade "Mod smittar", så låt oss hoppas att detta kan vara början på något bättre.
//Leif
Svar från Chasid   2008-07-31 11:27
Hej Leif och tack för din kommentar!
Alla steg på vägen är bra även de staplande! "Mod smittar" är nog det första vettiga som jag hört från Göran Hägglunds mun på ett par år!
Mvh//Chasid
Kapitalismen är ju skit. Men så länge det inte finns nåt bättre alternativ så får vi leva i ett skitsamhälle, tyvärr! :(

Förstår inte det där med bilden du har på en huggorm, Egoismus. Skulle en huggorm symbolisera egoismen och roffarkapitalism eller?
Svar från Chasid   2008-07-31 11:32
Hej Johan och tack för din kommentar!
Jag håller inte riktigt med dig om att kapitalismen är skit, så länge den håller sig inom ramarna tycker jag att den är ok, men när kapitalismen blir en nästintill okontrollerbar pennintörstande roffande best då är kapitalismen skit!

Målningen liknar en huggorm, men är det inte riktigt! Huggormar är inte gula, de har inte röda ögon och de trivs inte särskilt bra på en bädd av eld och glöd! Målningen är en utveckling på uttrycket "Huggormars avföda"!
Mvh//Chasid
Jag håller med dig men kan tyvärr inte "kasta första stenen" ( Den som är utan skuld...)
Jag har nyligen flyttat och i samband med det handlat en del ny möbler etc. Det var för mig en obehaglig upplevelse att upptäcka den oerhörda konsumtionskraft som visar sig på ställen som Ikea och shoppinganläggningar. Mängden varor och människor gjorde mig nästan illamående. Men jag är en del av detta måste jag tyvärr inse.
Vi är lättlurade vi människor. Vi går verkligen på all reklam om nya prylar som man MÅSTE ha.
Dags att tänka lite. Vad vill vi egentligen ha här i livet.
Något som skrämmer mig är kombinationen av köphysteri och nonchalansen av återvinning av allt emballage. En titt i grovsoprummet räcker för att man ska tro att de flesta i bostadsrättsföreningen har slutat helt att tänka.

Jag vill ha färre prylar. Jag blir tokig på allt emballage. Det finns många små saker vi kan göra för att komma igång och motverka miljöförstöring och orättvisor.
Det är svårt att övertyga om detta när man kanske inte kan påvisa snabba förbättringar för den enskilde. Här krävs list och pedagogik. Det är nog det som behövs i vårt soprum :-)

Mvh
Pa
Svar från Chasid   2008-07-31 11:42
Hej Peranders och tack för din kommentar!
Istället för att kasta första stenen så försöker jag plocka ut flisan ur mitt eget öga först enligt näst sista stycket i min text! Att stanna upp och tänka till lite och fundera på vad vi egentligen behöver är ett intressant och viktigt spår som fler borde ta efter! Det är tråkigt att folk är såpass lata att de inte återvinner det som de med lätthet kan återvinna... Som jag skrev i ett tidigare svar, alla steg på rätt väg är bra även de små eller staplande!
Mvh//Chasid
Kloka ord som vanligt! Jag försöker leva mer miljanpassat, så långt det går. Väljer så långt det går närproducerat och handlar mat en gång per vecka. Det gör att man inte köper så många onödiga saker och det blir billigare när man planerar sina inköp
Sedan går jag nog på reklam som alla andra, men försöker stanna och tänka. Ser med viss stolthet att mina döttrar har tagit efter, de är inte inne på att de skall ha en massa märkesprylar och nya saker hela tiden. De strosar gärna in i andahandsbutiker, antikvariat mm för att handla.
Så vi måste göra två saker, tänka på vad vi köper och varför samt visa kommande generationer att det finns alternativ och att lyckan inte är att ha flest prylar utan flest vänner.
Svar från Chasid   2008-07-31 11:50
Hej Bengt och tack för din kommentar!
Ju fler vi blir som tar små eller större steg desto bättre! Allt går att sälja med mördande reklam, jag brukar försöka att värja mig emot reklamanstormningen genom att ställa mig frågan "Behöver jag verkligen den här prylen?" oftast så köper jag inget. Att föra vidare sitt tänkande till kommande generationer är bra! Faktum är att en motrörelse mot överkonsumsion och miljöförstöring håller på att växa sig riktigt stark bland den yngre generationen men även vi som har passerat 35 behöver ta vårt ansvar för att skapa en bättre plats att leva på!
Mvh//Chasid
Bra sagt. På ett sätt är det de enskilda individerna som håller jordens utveckling i sin hand. Kollektivet är inte bättre än dess individer. Jag tror att den ökande insikten om jorden som ett begränsat ekosystem alltmer kommer att få genomslagskraft på individernas beteende.
Svar från Chasid   2008-07-31 11:53
Hej Fredrik och tack för din kommentar!
Jag kan inget annat än att hålla med om det som du skriver och jag hoppas att människorna på vår jord kommer att bli mer varsamma med varandra och med miljön!
Mvh//Chasid
En liten sång om förnöjsamhet (eng: contentment)... ;o)

http://www.youtube.com/v/26rDQwkRSIc&hl=en&fs=1&color1=0x402061&color2=0x9461ca&border=1">http://www.youtube.com/v/26rDQwkRSIc&hl=en&fs=1&color1=0x402061&color2=0x9461ca&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="349">

Svar från Chasid   2008-08-01 08:39
Hej Susanne och tack för bidraget!
Den här sången skulle cheferna på Diseny behöva titta på minst en gång i veckan :)
Mvh//Chasid
Dagens boktips: Johan Norberg, Till världskapitalismens försvar.

Där förklarar han hur "svältlönerna" (som trots allt ofta är tre gånger så stora som lönerna var innan "Roffarkapitalisterna" etablerade sig i de fattiga länderna) även varit grunden för det välstånd som t.ex. gjort Sydkorea till ett land med ungefär samma levnadsstandard som ett genomsnittligt EU-land, och att den utveckling som skett i tigerekonomierna och nu sker i bl.a. Kina har västvärldens "överkonsumtion" som huvudsakligt bränsle.
Svar från Chasid   2008-08-01 08:38
Hej Oscar och tack för din kommentar!
Boken skrevs år 2001 och mycket har hänt på vägen sedan dess. Johan Norberg är en liberal tänkare och en liberal anser att människor har rätt att tänka, agera och handla fritt så länge hon inte använder tvång mot andra.

Ser man på de flesta låglöneländerna så har människorna där inte rätt att tänka, agera och handla fritt och en del av dem jobbar även under tvång samt att deras länders naturtillgångar utarmas av multinationella bolag utan skrupler. Möjligtvis så kan kapitalismen hjälpa till för att skapa demokrati i tredje världen men jag betvivlar det. Vad gäller Sydkorea så tror jag att dess ekonomiska uppsving har andra orsaker än de du nämner, men jag går inte in på det nu, då denna kommentar skulle bli allt för lång då!
Mvh//Chasid
När har kapitalismen inte varit dom "girigas" ideologi?
Liberaler vill ge all "makt" åt marknaden, och därmed i grunden avskaffa demokratin så att vi får en diktator vid namn Dow Jones.
Dom konservativa vill göra Sverige till nåt hemskt bullerbyn med kärnfamilj i varje hus, svenska flaggor i varje trädgård och tjänstefolk.
Upp till kamp mot detta säger jag!!
Svar från Chasid   2008-08-01 09:33
Hej Janne och tack för din kommentar!
Enligt mitt sätt att se det så behöver inte kapitalismen vara de girigas ideologi så länge som den håller sig inom ramarna och handlar om ett fritt utbyte av varor och tjänster. Men när kapital, värdepapper och kortsiktiga vinster blir de viktigaste beståndsdelarna istället för långsiktigt stabila företag så tycker jag att kapitalismen tappar fotfästet och då behöver den föras tillbaka på rätt väg igen!

Bullerbyn är inte någon hemsk tanke tvärtom! Jag skulle faktiskt vilja ha lite mer Bullerbytänk i samhället! I Bullerbyn var bygemenskapen viktig och alla hjälpte varandra om så behövdes och höll sig inte så mycket för sig själva som vi gör idag. Skulle vi få lite mer Bullerbytänk i både villa- och lägenhetsområden så skulle vi säkert kunna råda bot på många av problemen i samhället!
Mvh//Chasid
Jovisst, vi människor som är ett flockdjur mår bra av kollektivism.
Det är bara det att det kommer väldigt lite kollektivism från en ideologi som bygger på individualism.

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv