Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Die Mauer

Nu är det 20 år sedan den förhatliga Berlinmuren äntligen föll och det kommer att med rätta att firas med mycket pompa och ståt. Men det byggs tyvärr nya murar som separerar rika, fattiga och folk av olika nationaliteter. Jag behöver inte åka längre än till centrala Huskvarna för att hitta sådana murar. En av de lokala bostadsrättsföreningarna har byggt murar runt sitt område för att inte oönskade individer ska ta sig in...


Berlin © Mikael Good

Mellanöstern © Mikael Good

Huskvarna © Mikael Good

Dagens låt: Die Mauer - Ebba Grön

//Chasid

Inlagt 2009-11-09 18:06 | Läst 5554 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag tycker att din jämförelse är ledsam att läsa. Istället för att glädjas över något Stort, Berlinmurens fall, som givit människor en möjlighet till ett betydligt bättre och friare liv, så jämför du med ett bostadsområde i Husqvarna.

Jag tror säkert att du har rätt i sak. Men, har du perspektiven klart för dig??

Dagens "låt", anser jag vara;

"Ode and die Freiheit", Leonard Bernstein, Beethovens 9:e Symfoni. Framförd i Berlin den 25/12-1989.

Jag gläds med Berlinarna och kan beundra Tyskarna som managerat denna positiva sammanslagning. När samma inträffar i Husqvarna vet jag inte... Men du säger ju att de håller på att bygga sina murar där så.....

Mvh, /Peter-L
Svar från Chasid   2009-11-09 19:42
Det kanske inte framgår av min text men jag är mycket glad att mina bröder och systrar i öst fick sin frihet :) Men det som jag vill få fram är att trots att murar faller så är vi tyvärr snabba på att bygga nya igen...

Jag håller med dig om att östeuropeerna har fått ett betydligt friare liv men om det har blivit bättre för dem rent ekonomiskt det är en helt annan fråga. Det är tyvärr många östeuropeer som svälter i finanskrisens spår och många av dem anser att de hade det bättre under sovjettiden då de hade arbete, mat och bostad. Men det stora flertalet av dem som jag mött värderar ändå friheten högre än alla finanskrisens problem!
//Chasid
Svar från Chasid   2009-11-09 20:34
Gjorde ett tillägg i min text för att understryka den glädje som jag känner över att Berlinmuren föll, det kanske var lite luddigt formulerat tidigare :)
//Chasid
"Gated communities"
Börjar dyka upp lite varstans. Trist men kanske nödvändigt på sina ställen. Det mest berömda är väl Beverly Hills som t.o.m har sin egen polisstyrka.
Men precis som i de gamla öststaterna så kan murarna vändas emot innevånarna och hålla dom inne mot deras vilja.
Svar från Chasid   2009-11-09 22:39
Nordkorea är ett bra exempel på det. Den muren finns fortfarande kvar att riva. Det här med Gated Communities är en trist företelse jag är helt klart för både kulturell mångfald och öppna dörrar!
//Chasid
Jag tycker det är helt i sin ordning att låta detta 20-årsminne både vara en glädjens dag och samtidigt påminna oss om att se hur vi egentligen beter oss idag.
Svar från Chasid   2009-11-09 22:36
Det är en glädjens dag pga att Berlinmuren föll för 20 år sedan men det är även en sorgens dag då kristallnatten inträffade för 71 år sedan...
//Chasid
Jag förstår Mikael.... :-) Det jag inte förstår, är Varför, en lokal bostadsrättsförening, bygger murar runt sig... ?? Nåja, peace i Huskvarna.

Att riva murar är bra. Att bete sig bra är bättre! ;-)
Svar från Chasid   2009-11-09 22:43
Det som gör det hela märkligare är att det är Riksbyggen som byggt murarna...
//Chasid
Det ända man kan lära sig av historien är att folk inte lärt sig något från historien
Svar från Chasid   2009-11-09 22:37
Tyvärr är det sant som du skriver. Varför skulle annars samma misstag göras om och om igen.
//Chasid
Jag tror att det även finns murar att riva som man inte ser eller kan ta på, bara känna och märka att de finns där ändå. T.ex mellan olika kulturer, där intolerans eller ren missförståelse sätter hinder. Mellan religiös fanatism/dogmatism och modernare och liberalare tänkesätt. Mellan människor som gillar konst och kultur och de som ser samma sak som pengaslöseri och trams. Ja exemplen kan vara många. Tror vi behöver många människor som t.ex Nelson Mandela, som kan sträcka ut en hand till förlåtelse. Eller Gorbatjov som öppnade vägen för hela östblockets frigörelse genom att börja tala om fredlig omdaning (glasnost) och perestrojka (förnyelse). Den enda som inte fattade vitsen med det här var Honecker i DDR, men som tur var fattade folket. Tror också att Gorbatjov bidrog mycket till att det blev en relativt fredlig omdaning i öst. Jag tror världen har mycket att tacka den mannen för.
Svar från Chasid   2009-11-10 13:15
Det behövs helt klart många brobyggare som Nelson Mandela och varför inte Moder Theresa och Johannes Paulus II, Johannes starka stöd till den katolska fackföreningen Solidaritet i Polen 1980 bidrog enligt många till att järnridån till sist föll! Han sågs som ett såpass stort hot av ledarna i Kreml att de försökte döda honom 1981.

Gorbatjov är känd som en hjälte i västvärlden och vi har helt klart mycket att tacka honom för, men faktum är att enligt många som levde i sovjetunionen på 80-talet hårdnade förtrycket och de ständiga kontrollerna under Gorbatjovs tid vid makten... En del som jag har intervjuat föredrog faktiskt Brezhnev som ledare framför Gorbatjov!!!
//Chasid
Men Gorbatjov visade att man kan tänka om och ändra sig och erkänna att gamla dogmer/teser/doktriner behöver revideras och moderniseras. Det kunde inte de andra. Och han blev ju så farlig för gammelkommunisterna att de försökte störta honom, med husarresten och kuppen efter murens fall. Som tur var ställde sig då Jeltsin på barrikaderna och fick både foilket och militären med sig. Även han tro jag vi ska ha tacksamhet till.
Svar från Chasid   2009-11-10 13:31
Du har helt rätt i att vi inte får glömma Boris Jeltsin utan den mannens stora mod hade troligen Sovjetunionen kastats in i ett blodigt inbördeskrig!
//Chasid
Intelligent och sann iakttagelse. Bra illustrationer ska tillägas. Apropå gated communities tycker jag det är förskräckligt, men trygghetsnarkomanen inom mig också är rädd för kriminella gäng och annat som kan hota min borg. Det är lätt att bygga en mur kring sig själv men att samtidigt förfäras över andras murar. Som alltid är det bra att prata om fenomenet.

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv