Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En analog kamera med inbyggt digitalbakstycke

Jag föredrar att fokusera manuellt och trots att jag investerade i en hel del olika sökarskivor blev jag inte riktigt vän med den manuell fokuseringen i mina digitala spegelreflexkameror. Det hände även att jag missade en del avgörande ögonblick då fokus låg helt fel trots att det såg skarpt ut i sökaren...



Med den mycket fina mätsökaren i min Leica M8 är det tvärtom och jag kan utan problem sätta rätt fokus även på bländare 2 vilket gör att jag har större kontroll över förloppet och det är en mycket viktig punkt för mig. Jag vill känna att det är jag som har makt över mediet och inte tvärt om.



Att fota med Leica M8 är ungefär som att fota med en analog mätsökarkamera men jag slipper det tråkiga momentet med framkallning, scanning och retuchering. Menyerna är väldigt sparsmakade och lättöverskådliga och det finns inte så många förvirrande alternativ att välja på. Mätningen är centrumvägd och man låser den genom att trycka ned avtrycket till hälften. Leica M8 är väldigt enkel att hantera och för mig som har alla fotografins grundknep i ryggmärgen är det som att komma hem efter att tidigare ha använt stora tunga spegelreflexkameror som har serverat allt på gott och ont.



Jag har tröttnat på att bära omkring på stora och dyra kameror och objektiv. Förra året hade jag en Canonutrustning för 60000 kronor nu har den utrustningen krympt ned till att enbart bestå av en 5D som jag använder som digitalbakstycke till två utmärkta Carl Zeissobjektiv för Contax och ett Leica-R objektiv. I framtiden kommer jag antagligen att köpa en digital småbildskamera med digital sökare och fram till att den dyker upp på marknaden och hinner att komma ned i en rimlig prisklass som passar min plånbok är jag fullt nöjd med min M8. Jag hade hoppats på att Fujis X1-PRO skulle varit försedd med en sensor i småbildsformat men Fujin blev tyvärr ännu en förvuxen och orimligt dyr halvformatare.



Jag fick nyligen ta del om ett rykte om ett svartvitt digitalbakstycke till analoga Leica M-kameror som håller på att tas fram av några japanska entusiaster. Jag kommer att skriva mer om det intressanta ryktet när jag vet lite mer. 



Konceptet Reclaim Photography har funnits sedan en tid tillbaka. Ett gäng fotografer i Stockholm har ställt ut sina bilder i det offentliga rummet vid flera tillfällen. Nu tar vi konceptet till småstaden. För att markera utgivningen av första numret av Le Visuer kommer vi ställa ut bilder vid Juneporten i Jönköping den 31 mars mellan klockan 11:30 och 13:30. Alla som vill är självklart välkommen att delta. Läs mer här: https://www.facebook.com/events/273942992688124/

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Inlagt 2012-03-28 12:58 | Läst 13435 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Låter spännande. Jag hoppas jag hinner titta förbi på lördag :)
Svar från Chasid 2012-03-28 14:38
Tack för din kommentar Daniel :)
Kika gärna förbi på lördag och du får gärna ta med dig några bilder.
//Mikael Good
Det där med digitala bakstycket till analoga Leica M låter ju väldigt intressant. Var har du snappat upp det?
Svar från Chasid 2012-03-28 14:40
Tack för din kommentar Joakim :)
Jag har egentligen sagt mer än jag får säga om det digitala bakstycket :) Det är nog bäst att tiga som muren ett tag till :)
//Mikael Good
Hej ! Jag har samma problem med manuell fokusering på min Nikon 300 förstår inte varför det sällan blir riktigt skarpt Skulle vilja ha en riktigt bra kamera med manuell fokus (ej system dom är för tunga) några tips ? kanske en NEX 7
Svar från Chasid 2012-03-28 15:02
Tack för din kommentar Ken :)
Det enda tipset som jag kan stå för är en Leica M8. Jag har en Lumix G3 och trots alla hjälpmedel som finns i den så går det betydligt snabbare att sätta skärpan rätt med en riktig mätsökare.
//Mikael Good