Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En gubbabrännvidd på en gubbakamera - Uppdaterad 15:30



Det finns ett objektiv som ger mer vuxenpoäng än en hel bal med toalettpapper och det är ett 50 mm objektiv som även går under namnet normalobjektiv, ibland kallas objektivet skämtsamt för gubbabrännvidd. På den tiden som jag betraktade mina bilder såsom genom ett rör blev jag inte vän med brännvidden trots envisa försök. 


Många olika normalobjektiv har passerat mina kameror genom åren men det har alltid slutat med att de legat oanvända i en kameraväska. När jag började att använda mätsökarkameror på allvar så hände något. Jag upptäckte att jag kunde titta utanför ramarna och på så vis kan jag vara steget före när jag fotograferar med ett normalobjektiv. När jag använder ett normalobjektiv finns det gott om luft runt ramen vilket gör att det är enkelt att se och fånga ögonblicken. Det är egentligen först nu som jag har förstått den fulla potentialen med ett normalobjektiv. Men på en SLR är ett normalobjektiv fortfarande lika tråkigt och beigt som tidigare.

Gubbakameran på bilden är en Leica M2:a vars ramar är optimerade för 35mm objektiv men jag föredrar att använda den kameran tillsammans med ett normalobjektiv som ger mig mer luft i sökaren. Zeiss 50mm f/2 ZM som syns på bilden kostar mindre än hälften av Leicas motsvarighet, det är lika skarpt, ger lika fin färgteckning och som grädde på moset ger det bilder med Zeiss speciella 3D-känsla. Att köpa objektiv på grund av vad de heter  och inte vad de presterar är höjden av gubbighet och jag hoppas att jag aldrig kommer att fastna i den fällan.

En del tycker inte att man ska blanda färg och svartvitt i samma inlägg. Jag tycker annorlunda och hur ska man egentligen beskriva de speciella Zeiss-färgerna utan färg? Här kommer i vart fall två helt färska bilder som jag har tagit på mina barn med Zeiss 50mm f/2 ZM på bländare 2. Jag hoppas att ni själva kan se den där speciella 3D-känslan som Zeiss-objektiv ger. Som ni ser är grabben ordentligt förkyld men har ni bara ett ordentligt virusskydd i era data-apparater så behöver ni inte oroa er.





Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved.

Inlagt 2013-02-10 11:26 | Läst 6662 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Zeiss speciella 3D känsla, ja... se där innebörden av ett namn, vad objektivet heter - gubbigt eller inte.

När jag bedrev politisk gatufotografi på 1970-talet var favoriten en Leica M3 med 90mm - just för att jag kunde se vad som hände strax utanför bildfältet. Kul att någon av den senare tidens barn har kommit på detta.
Svar från Chasid 2013-02-10 13:26
Tack för din kommentar Peter :)
Trots att objektivet heter Zeiss så var det lika billigt som ett Voigtländer och jag köpte det för jag har varit på jakt efter ett 50mm som inte kostar skjortan men som är lika bra som ett objektiv som gör det :)
Vi är alla barn av vår tid men ibland så kan det vara bra att ta del av äldre kunskap eller vise versa, det är väl det som innebär att man är ung i sinnet :)
/Mikael Good
syntax 2013-02-10 13:34
Smickrare där... ;-)

Jo, de japantillverkade Zeissobjektiven har ett oslagbart pris i förhållande till kvalitén. För övrigt tillverkar Carl Zeiss Co.,Ltd. i Tokyo dessa objektiv hos Cosina, som även tillverkar Voigtländerobjektiven
Mikael Good 2013-02-10 15:38
Japanerna är bra på att göra Zeiss-optik. De är noga att följa grundreceptet. Men de är inte lika noga som tyskarna som hade nolltollerans på så kallade måndagsexemplar.
/Mikael Good
syntax 2013-02-10 16:23
Dessvärre har du nog rätt. Via sitt helägda dotterbolag i Tokyo har Zeiss ständigt närvarande kontrollanter hos Cosina, som gör lika täta stickprovskontroller (förutom den ordinarie stränga Zeisskontrollen) som i Tyskland. Ändå har vi bevis för att måndagsexemplar förekommit. Ett sådant fall hade vi här i Stockholm för ett par år sedan, där Zeiss efter tung bevisföring fick byta ut objektivet i fråga.
alf109 2013-02-11 02:24
Även jag hade oturen att få ett måndagsexemplar av Zeiss 35/2,0 till min Canon, den var ocentrerad på något skumt sätt så jag fick lämna tillbaks den. Annars när det gäller planar 50:an så skulle jag tro att den nästan presterar identiskt med summicron-m 50:an men den har förmodligen en fördel och det är att den nog är bättre i motljus. Jag hade en Summicron-m 50:a av senaste modellen tidigare och just mitt exemplar var hopplöst i motljus, så även Leica har sina måndagsexemplar. ;)
Jag har gjort ungefär samma resa/upptäckt som du. Jag fick aldrig 50 mm att riktigt funka med mina systemkameror. Tycker fortfarande det tar emot när jag sätter femtian på min 5D Mk II.

Däremot älskar jag brännvidden på min Leica. Där funkar 50 mm mycket bra tack vare mätsökaren.

Annars är 40 mm också en brännvidd som jag upptäckt och lärt mig älska de senaste åren. 40 mm kan vara den ultimata brännvidden för allroundfoto och gatufoto.
Mikael Good 2013-02-10 15:35
Tack för din kommentar Joakim :)
Mätsökare och 50mm objektiv är helt klart en mycket bra kombination. Jag kan varmt rekommendera Zeiss 50mm f/2 ZM till dig det är ett par nivåer bättre än din ryss. Om du är på jakt efter ett 40mm till Leican så är Leitz Summicron-C 40/2 ett mycket bra lågbudgetval. Problemet är att allt fler börjar upptäcka den optiken vilket har fått till följd att priserna ökar.
/Mikael Good
Det var ju trevligt att du gillar det eftersom jag "lät dig vinna" den auktionen....
Svar från Chasid 2013-03-04 18:07
Tack för din kommentar Torbjörn :)
Zeiss 50mm f/2 ZM är ett fantastiskt bra objektiv och det är nog bara det här objektivet som kan övertrumfa Zeisset: http://en.leica-camera.com/photography/m_system/lenses/8884.html
Om du är intresserad av en Leica CL så får du gärna hojta till.
/Mikael Good
Du lät ju mig vinna nästa auktion så jag sitter nöjd...