Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En Köpfri Dag - Buy Nothing Day!

Den 29 november 2008 firas En Köpfri Dag av miljoner människor världen över som har fått nog av både shopping- och konsumtionshets. En Köpfri Dag (Buy Nothing Day) är en global kampanj som vill väcka vår medvetenhet om konsumtionsmönster på vår jord och visa på alternativ.

Jag välkomnar dig att också fira En Köpfri Dag idag genom att inte köpa något idag och därigenom stötta den glödheta konsumtionshetsen.Elida, Hönö Röd juli 2008

Klicka här om du vill se fotot i större format!


Dagens låt: Koka Kola - The Clash//Chasid

Inlagt 2008-11-29 10:28 | Läst 9615 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tack för påminnelsen! Jag var precis på väg ned på stan...
Bra kampanj. Men tyvärr måste jag ner på Oj (Ica) och köpa mat! Men det kanske inte räknas som shopping?

Fin bild, Chasid. Och bra låt! :)
Svar från Chasid 2008-11-29 13:33
För mig är det ok att handla livsmedel idag även om jag själv inte kommer att göra det! The Clash är ett av 1900-talets bästa band, det är tråkigt att Joe Strummer gick bort i förtid han hade mycket vettigt att säga. Joe hade säkert satt sig vid en lägereld med sina vänner och bojkottat konsumtionen idag om han hade varit i livet.
//Chasid
Jättebra! Jag har beslutsångest om hur hård eller mjuk säng jag ska skaffa mig så nu slipper jag fatta det beslutet idag. Nu kan jag testa om jag kan få intressanta bilder på fisken på Centralen istället. Men en fika på stan får man köpa va´?
Svar från Chasid 2008-11-29 13:38
Köp en medelmjuk säng imorgon! Hårda sängar får man ont i höfterna av. Jag tycker att du ska ta en fika på stan, det är överkonsumtion och konsumtionshets som En Köpfri Dag främst vänder sig mot.
//Chasid
Hela en köpfri dag-konceptet är ju rätt löjligt tycker jag. Men tack för påminnelsen, då ska jag se till att komma iväg och faktiskt köpa något idag!

Vill vi komma tillrätta med både globala orättvisor och den kommande lågkonjukturen så är det helt klart ett bättre angreppssätt att handla med varandra än inte.

Frihandel och marknadsekonomi är vad som gjort störst skillnad för världens fattiga, jag hoppas att vi kan fortsätta på den banan!
Svar från Chasid 2008-11-29 13:35
Personligen så vänder jag mig inte mot vare sig frihandel eller marknadsekonomi, det är överkonsumtionen och konsumtionshetsen som jag inte gillar. Kan vi få bukt med det så kan vi kanske skapa en bättre värld med mindre orättvisor och fattigdom.
//Chasid
Håller med dig angående att vi konsumerar för mycket.
men samtidigt får vi inte sluta att handla då då stannar ju allt av och det blir sämre tider för företag osv. Det är ju både på gott och ont.
Men visst jag förstår vad du menar. Man kan ju tänka mer än en gång innan man köper olika "bra ha prylar." Man köper ju mycket därför att man matas med reklam hela tiden. När jag var liten fanns det nästan ingen reklam och man konsumerade inte alls på samma sätt heller.
Jag har inte handlat någonting i dag. =)

Ha det gott!
Mvh Annika
Svar från Chasid 2008-11-29 18:29
Vi ska absolut inte sluta att handla. Jag är som jag skrev tidigare för både frihandel och marknadsekonomi, men jag har svårt för det här med kapitalismens avarter iform av överkonsumtion och girighet, det är det jag vill bekämpa så att vi inte tär allt för mycket på varandra eller på jordens resurser utan kan skapa en trevligare och vänligare plats att leva på!
Fram till mitten av 1990-talet konsumerade vi inte speciellt mycket mer än vad vi behövde, kan vi gå tillbaka till den tidens konsumtionsmönster skulle vi alla vinna mycket :)
//Chasid
Problemet är väl inte ATT vi konsumerar utav VAD?
Jag tycker såna här "jippon" blir lite av att döva samvetet för att sen gå på som vanligt.
Nä, tänk på vad som konsumeras istället.

Mvh Janne (Som idag varit i konsumtionshetsens tempel, Ikea, och led varje minut"
Svar från Chasid 2008-11-29 18:25
Jag tycker att En Köpfri Dag är ett bra avstamp för att få fler att fundera på överkonsumtion och konsumtionshets och kanske kan några plocka med sig tankarna i sin vardag :) Jag hoppas att En Köpfri Dag blir mer än ett jippo!
//Chasid
Att hitta en utgångspunkt eller ett avstamp för tankar kring vår konsumtion är bra tycker jag. En lördag efter lön och tillika första helgen i advent är dock en svår dag att nå fram med budskapet. Inte några tydliga tecken till avstannande konsumtion kunde idag skönjas i Stockholms centrum.