Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En Leica är ett verktyg och ingenting annat



Det är mycket tjôt om Leica i bloggarna just nu. Den ene säger att det är en överklasskamera som ska bäras som ett smycke runt halsen, den andra säger att analoga Leica M är de enda sanna Leicorna och att de digitala förlorat sin själ, och så går snacket runt, runt och runt.




För mig är en Leica ett verktyg, ett redskap för bildskapande och ingenting annat. Jag använder ofta en digital Leica M i jobbet. Mest för att jag älskar att fotografera med en mätsökarkamera, och för att Leicas kameror har få knappar, stor ljusstark sökare utan en massa extrainformation samt lättnavigerade menyer vilket jag föredrar. Behöver jag göra exakta kompositioner har jag en EVF att ta till som tillåter mig att se motivet genom objektivet.


Analoga Leicor har helt klart sin charm, trots att de är svårladdade (vilket är en orsak till att M-fotografer ofta hushåller med bilderna) men det finns analoga M-kameror från Zeiss, Voigtländer och Konica som är lättladdade. Personligen tycker jag att det är dyrt och omständigt att framkalla film som jag ändå ska scanna in. Väljer man att plocka fram bilderna i mörkrum är det en annan femma. Personligen föredrar jag att ha scannern inbyggd i kameran och att spara bilderna på ett minneskort.

Bilderna som illustrerar inlägget tog jag på Teaterstickornas uppsättning av Alice i Underlandet på kulturhuset Spira i Jönköping. Jag använde en Leica M10 med ett 35mm samt ett 90mm objektiv. Genom att fotografera teater har många spirande dokumentärfotografer lärt sig att hantera ljus och fånga ögonblicken i precis rätt tid. En av dem var Josef Koudelka. Nu är det länge sedan jag var en spirande dokumentärfotograf, men det är ändå kul att fota teater lite då och då. 




Om du har vägarna förbi Jönköping får du gärna följa med på Alice spännande och smått galna resa tillsammans med Teaterstickornas Musikteatergrupp. Biljetter till de tre kvarvarande föreställningarna köper du här.


Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2022-05-09 09:00 | Läst 4662 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Naturligtvis har du rätt i grunden, kameran är ett verktyg. Sedan är det ju inte fel om man kommer att gilla sitt verktyg även av andra skäl än helt rationella - det kan vara rätt roligt. Verktyg med hög nimbus blir det lätt en massa snack om - även det tycker jag är kul.

En övertygande uppvisning av fin svartvit fotografi du visar!
Tycker inte du som jag att en styrka hos M-Leica är att man med just 135mm och 90mm kan se i sökaren vad som händer strax utanför bildfältet? Det måste ha varit underlättande i just detta reportage.
Svar från Chasid 2022-05-09 12:36
Tack för din kommentar Peter! Framförallt älskar jag att fotografera med en Leica, det är kul att använda den, och ett verktyg som är kul att använda brukar leda till bättre bilder! Den stora sökaren på M10 är som gjord för 90mm. Jag har medvetet valt ett äldre Leitz Tele-Elmarit 1:2,8/90mm. Mest för att det är kompakt och inte skymmer ramarna, och precis som du skriver är det en fördel att man ser vad som händer utanför bildfältet när man fotograferar med ett 90mm.
/Mikael
syntax 2022-05-09 13:01
Kul att du har valt just Tele-Elmarit 2,8/90mm. Det var just det objektivet som mestadels satt på min M3 när jag höll på mycket med gatufotografi under 1960 och 1970-talen.
Det har lämnat efter sig fylliga reportage om 1968-turbulensen och om Almstriden. Jag har nyligen skannat negativen, och kan konstatera att dom håller än i dag. Leica är alltså fast förankrad i mitt hjärta!
Svar från Chasid 2022-05-09 13:58
Det är den senare versionen som jag har, den som tillverkades 1974-1990.
syntax 2022-05-09 14:57
Jag misstänkte nästan det - den superkompakta varianten. Jag höll fast vid den tidigare, även efter 1974. Hade fått för mig att den var lite vassare optiskt.
Vi är nog ena riktiga nördar som diskuterar sådant år 2022 - ha, ha.
Svar från Chasid 2022-05-11 08:40
Jag håller fast vid Oskar Barnacks ursprungstanke med kompakta objektiv. Jag har inte riktigt förstått hajpen med ljusstarka objektiv som täcker mätsökare, och där man måste använda EVF för att kunna se hela bilden. Leicas superkraft är mätsökaren utan den är den inte intressant för mig.
/Mikael
Kul läsning och fina bilder! Du är ju också noga med att säga vad Leica är för dig, ett verktyg. För andra kan det vara en statussymbol eller möjligen ett investeringsobjekt.
Svar från Chasid 2022-05-09 12:40
Tack för din kommentar Måns! En annan fördel med Leica som jag har skrivit om är att andrahandsvärdet är högt. hitintills har jag fått tillbaka pengarna på alla de analoga eller digitala Leicorna som jag ägt.
/Mikael
Hej,
Det är ett nöje att se dina svartvita reportage. Det här helt enkelt strålande, likt de unga skådespelarna. Vilken spelglädje.

Val av verktyg för att fotografera är delvis en fråga om känsla. Vissa verktyg känns rätt, medan andra känns lite aviga.

Om du hugger ved någon gång så är det samma i val av yxa.

Ha det väl
Bob
Svar från Chasid 2022-05-09 12:41
Tack för din kommentar Bob! En mätsökarkamera känns alltid rätt för mig, mest för att jag tycker det är så kul att jobba med dem.
/Mikael
Du hör definitivt till dem som fattat galoppen! Och bilderna är ju superba bevis på den saken!
Svar från Chasid 2022-05-09 19:14
Tack för din kommentar Per! Det är kul att fotografera med en Leica och det smittar av sig på bilderna-
/Mikael
Ja, det är en kamera och ett verktyg, kanske inte bättre än något annat. Det som skiljer Leica från andra (om vi nu snackar M-leicor) är att M Leica är en av de minsta digitala småbildskamerorna på marknaden. Tillsammans med de mycket kompakta M-objektiven blir det ett lätt bagage att bära på jämfört med många andra digitala småbildskameror.

För mig storleken i alla fall betydelse. Ja, jag har några Leicor i min ägo och jag tycker kanske inte att de är prisvärda (vad det nu innebär) - men M-objektiven är små... och mycket bra. Jag har Canonobjektiv som kanske är lika bra men de är mycket mycket större.

Man måste inte heller alltid köpa det som är mest prisvärt. Jag köper det jag vill ha och har råd med.

Jag köpte t.ex. en Sony RX100 v4. Mycket liten och fenomenal kamera som man kan ha med sig överallt. Bildkvaliteten är mycket bra (entumsskärm) och duger till det mesta. tyvärr är den ganska oinspirerande att fota med. Ändå blir det många bilder tagna och det tror jag beror på att man kan stoppa ner den i fickan och alltid ha med sig. En mobilkamera är om möjligt ännu mer oinspirerande och dessutom ergonomiskt hopplös att hantera.

Vad vill jag säga med det här? Jo, att Leica M är inspirerande att fota med!

Höll på att glömma: Fina bilder, dina här i bloggen alltså!!

/T
Svar från Chasid 2022-05-11 08:38
Tack för din kommentar! Leican är den kameran som jag oftast har med mig, jag har tröttnat på halvmessyrer och oinspirerande kameror. Det är framförallt den kopplade mätsökaren som jag vill åt och förutom en halvformatskamera från franska Pixii (den lär vara riktigt bra!) är det bara Leica som erbjuder en sådan sökare. En del försöker få in Fujifilm kameror i X-Pro och X100-serien i resonemanget, men med sina genomsiktsökare påminner de mer om en digital Contax G eller Konica Hexar, det är inte dåligt det heller, men det är inte någon mätsökare.
/Mikael
konstnär med kamera som redskap
Leica Q2 passar mig bäst som föredrar 28 mm
auto för mig som använder en hand
skarp och mycket fint ljusinsläpp
tack för bra text och bilder
/inger
Svar från Chasid 2022-05-11 08:59
Tack för din kommentar Inger! En kollega jobbar nästan uteslutande med en Leica Q2 Monochrom och han lovordar den kameran. Personligen vill jag ha en mätsökare och 35mm, men det ryktas om en Q2 med 40mm, det kanske blir en bra kompromiss för mig?
/Mikael