Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En världsledare mitt i en indisk by



Har du också träffat någon som du känner igen, men du kan inte riktigt placera honom, och du ger dig inte förrän du har kommit på var du har sett honom tidigare. Det hände mig i Indien för några år sedan och det tog nästan en månad innan jag kom på var jag sett honom tidigare.

För ett par år sedan besökte jag en liten byskola i nordöstra Indien. Manish* jobbar för en indisk organisation som driver skolor och familjehem för fattiga och utsatta barn. Manish har ett stort hjärta och han brinner för att barn som tillhör minoritetsgrupper ska få tillgång till bra grundskolundervisning så att de har en möjlighet att läsa vidare och på sikt bryta sig ur nedärvd fattigdom och bygga sig en ljusare framtid.

Jag gjorde en kort intervju med Manish och tog några porträttbilder. Men jag kunde inte släppa tanken att det var något bekant över hans ansikte. Ett par veckor senare var jag tillbaka i Huskvarna igen, och när jag gick igenom mina bilder från Indien klickade det till i synapserna och jag kunde konstatera att Manish är mycket lik Folkrepubliken Kinas högsta ledare Xi Jinping. Han är såpass lik att han skulle kunna vara hans dubbelgångare.

Text och foto: Mikael Good

*Manish heter egentligen något annat.

Inlagt 2020-10-12 15:01 | Läst 3260 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jo, visst är det likt vid ett snabbt påseende, men det saknas något - den kommunistiska diktatorns iskallt och arrogant kalkylerande blick. ”Manish” blick är snarare varmt intresserad – något som Xi Jinping nog aldrig kan klämma fram.
Det är väl just sådana små detaljer som gör det så svårt att skaka fram verkligt trovärdiga dubbelgångare.
Svar från Chasid 2020-10-13 08:23
Tack för din kommentar Peter! Du har helt rätt i att man ser skillnad på ögonen. Manish har ett hjärta som klappar för de minsta och svagaste, medan diktatorn hungrar efter mer makt och inflytande
/Mikael.