Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Fota i svartvitt om du vill undvika bildtjuvarJag är faktiskt glad att inte någon av mina bilder är med i det omtalade bildspelet om Jönköping som sprids som en löpeld i Södra Vätterbygden. Personen som ligger bakom bildspelet har inte upphovsrätt till vare sig bilder, film eller musik. Enligt honom är bilderna i bildspelet plockade från Google!

Jag brukar låta privatpersoner eller hjälp- och biståndsorganisationer använda mina bilder fritt om de frågar först och syftet är gott. Men om det är ett företag som vill nyttja mina bilder får de givetvis betala. Med tanke på att personen bakom bildspelet profiterar på det genom att tillåta reklam kan han säkert räkna med att det framgent dyker upp en och annan saltad faktura i brevlådan.

Att inte någon av mina Jönköpingsbilder är med i bildspelet beror säkerligen på att jag främst valt att skildra staden och dess invånare i svartvitt. Den typen av bilder passar oftast inte bildtjuvarna som vill ha glättiga bilder i fyrfärg. Det verkar som att det bästa sättet att undvika bildtjuvar är att fota i svartvitt!

Missförstå mig nu rätt! Jag är inte missunnsam mot personen med pseudonymen John Lord som gjort bildspelet. Det är faktiskt lite kul att han har lyckats få 18.000 inklick på sitt bildspel om Jönköping och marknadsvärdet för kommunen är högt. Men det hade varit trevligt om han antingen hade haft de berörda fotografernas tillstånd eller använt sig av sina egna bilder och filmer till bildspelet.

Klicka på länken om du vill se det omtalade bildspelet: http://www.youtube.com/watch?v=CpKnkRsfGas&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DCpKnkRsfGas&app=desktop

Text och foto © Mikael Good, All Rights Reserved 

Inlagt 2014-01-17 08:33 | Läst 8068 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tycker du ska anmäla killen, klicka på flaggan. Det är ett otyg att sno andras bilder och göra bildspel av dem, varpå youtube, eller killen själv tjänar annonspengar på alla som tittar.
Svar från Chasid   2014-01-17 10:46
Tack för din kommentar Ola!
Om mina bilder varit med olovandes hade jag nöjt mig med att bildspelet togs bort. Jag överlämnar åt de drabbade fotograferna att agera på det viset som gagnar deras intressen.
/MIkael Good
Tycker du då att du skall medverka med att sprida bildspelet?
Svar från Chasid   2014-01-17 10:42
Jag vill vara med och skapa debatt om fenomenet. Om jag inte hade bifogat en länk till bildspelet skulle mitt resonemang falla platt till marken...
/Mikael Good

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv