Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Fujifilm X-Pro3Tidigare har jag arbetat en del med Fujifilm X-Pro 2 och 23/1,4. I sitt handhavande kändes den lite som en analog Contax G2, och det var en riktigt bra kamera för reportage. Men trots att det var en bra kamera upplevde jag ändå att det var något som saknades i X-Pro2, och när jag kunde köpa en digital Leica M till ett riktigt förmånligt pris, valde jag att sälja min X-Pro2.

Den 23 oktober kommer Fujifilm att lansera Fujifilm X-Pro3. Det är en rejält omarbetad kamera och Fuji verkar inte ha hållit igen på detaljerna. Här kan du läsa mer om den nya kameran och kolla på bilder på den. Fujifilm X-Pro3 blir säkerligen inte bli billig, men den den hittar nog fram till sina köpare ändå. Men de som inte behöver ha det allra senaste kommer att kunna fynda begagnade X-Pro2. Trots att den kameran har ett par år på nacken är den fortfarande riktigt bra även om den har en och annan begränsning.

Kameran på bilden Leica M9 kom ut på marknaden för tio år sedan, redan då var den hopplöst föråldrad. Den var långsam och hade en smått antik CCD-sensor. I dag är Leica M9 eftertraktad. Pimpade och genomgångna M9:or säljs till allt högre priser på begagnatbörserna. Jag köpte min billigt, och om jag sålde den skulle jag få betydligt mer än vad jag gav för den.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2019-09-21 10:23 | Läst 6983 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Nu när tekniken finns på alla möjliga håll, och blir billigare, så väntar jag på en mätsökarkamera i fullformat! 24 x 36 typ! Med en Fujiliknande sökare! Och med Leica/bajonettfattning för objektiven! Jag tror att det finns tillräcklig med kunder både äldre och även ungdomar som skulle köpa den och använda äldre Leicaobjektiv, men även nyare objektiv, typ 7Artisan och liknande!
Nostalgi och Retro e tunga marknadsgrejer numera! :)
/B
Svar från Chasid 2019-09-21 11:04
Tack för din kommentar Bengt,
Håller med dig, jag skulle vilja ha en Leica Q2 med M-fattning och hybridsökare a la X-Pro2. Men framtill dess får min digitala Leica och mina Sony-kameror med Techart Pro-adapter (ger full autofokus med M-optik på Sonykameror) fungera som substitut.
/Mikael
elgenper 2019-09-21 13:51
Varför vänta, Bengan? Precis det du beskriver finns ju - sen 2009! Mikael visar den i sin bild. (Men att beskriva sökaren som "Fujiliknande" är väl att vända på historien...).
Svar från Chasid 2019-09-21 15:57
Även om Leica M9 är en riktigt trevlig flanörkamera, håller jag M 240 högre. Den är användbar upp till 3200 ASA och det går att montera en digital sökare på den. Prismässigt är det inte så stor skillnad på en begagnad M9 och M 240.
/Mikael
Intressant! Nu finns det skäl att börja lusläsa annonser igen. En Xpro2 står på önskelistan.
Svar från Chasid 2019-09-21 15:59
Tack för din kommentar Gunnar,
Jag har redan sett X-Pro2 för under 7000 kronor, men gamla Fujikameror faller snabbt i värde och du kan nog hitta en begagnad X-Pro2 för runt 5000 kronor vid årsskiftet.
/Mikael
Intressant med nya X-Pro3 men har aldrig tidigare sett så mycket kritik gällande en nylanserad toppmodell från Fujifilm. För lite substans ock för mycket `dumheter´ (gadgets) tycks vara en ganska allmän åsikt.

https://www.dpreview.com/news/7641028419/fujifilm-teases-development-of-x-pro3-with-titanium-body-mini-rear-lcd-hidden-display-and-more

/Stephan
Svar från Chasid 2019-09-21 16:04
Tack för din kommentar Stephan,
X-Pro3 är nog främst riktad till en liten men köpstark målgrupp, som gärna bär kameror som ett smycke runt halsen. Ska den tilltala reportagefotografer måste den fungera bra på höga ASA, vilket inte någon av Fujis kameror gör i dagsläget.
/Mikael
Måste säga att det är en snygg kombination!
Svar från Chasid 2019-09-23 16:51
Tack för din kommentar Björn! Leica vet hur man bygger stilrena kameror.
/Mikael