Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Fullformataren som ger mest valuta för pengarnaÄven om jag föredrar att umgås fram mina bilder med en mätsökarkamera så finns det ändå tillfällen då en spegelreflexkamera är att föredra. Vid olika tillfällen det senaste året har jag blivit mer och mer varse om det och till sist valde jag att slå till på en begagnad 5D Mark II och ett Tamron 28-75/2,8 objektiv. Canon 5D Mark II är förmodligen den fullformataren på marknaden som ger mest valuta för pengarna just nu. Jag har bara gett 8000 kronor för mitt exemplar inklusive objektivet.

Ett av de tillfällena då en spegelreflexkamera är att föredra framför en mätsökarkamera är vid konsertfoto. Särskilt som sångaren i detta fallet Samuel Ljungblahd studsar fram på scenen som en lätt överenergisk Karlsson på taket :) En Leica kan också vara en utmärkt konsertfotokamera om sångaren är lite mera stillastående än Samuel. Vilket du kunde läsa om i det här inlägget: Concert Photography With a Leica M

När vi ändå pratar om Leica ryktas det om att de kommer att släppa en modern Leica MD den 11 juni. Även om det låter intressant så är det givetvis bara ett rykte. Jag har konfronterat några av mina kontakter på Leica om ryktet stämmer men de tiger givetvis som muren och hänvisar till presskonferensen den 11 juni då Leica ska presentera sin Mini M

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved

Inlagt 2013-05-24 11:44 | Läst 5109 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag gillar ju fullformatkameran och kan förstå att Du är nöjd med Din Canon 5D Mark II som har blivit prisvärd. Själv gillar jag dock Nikon, eftersom Nikons sökare är bättre för mig som har glasögon. Jag ser faktiskt alla fyra hörn i sökaren fast jag har ett mellanrum mellan okularet och glasögonen.
När det gäller konsertfoto så håller jag inte med Dig. Jag har gjort konsertfoto med en Leica M6 som jag ägde på 90-talet. Visserligen måste jag sitta nära, eftersom det inte finns någon zoom eller ett längre tele för Leica M.
Och konsertfoto funkar faktiskt bättre med en Leica M, eftersom den inte har en spegel som fördröjer exponeringen och så är "klicket" mycket tyst. Dessutom är sökaren ljusare och man kan se ansiktsuttryck mycket bra för att ta fotot i det avgörande ögonblicket.
Svar från Chasid   2013-05-24 12:20
Tack för din kommentar Wolfgang :)
När jag fotade Jimmy Nedham som körde unplugged var min relativt diskreta Leica M8.2 ett perfekt val och jag var tvungen att gå ganska så nära med mitt 50mm för att få med mig de bilderna som jag ville ha. Men vid högljudda och stökiga tillställningar som Switchfoot förra året så hade en spegelreflex varit att föredra. Trots att jag då jobbade i motvind med en eländig och numera såld Panasonic så lyckades jag ändå att få med mig de bilderna som jag ville ha.
/Mikael Good
Wolfgang   2013-05-24 20:12
När jag tänkte på konsertfoto, så tänkte jag på teater och klassisk musik och nämnde Leica M i det sammanhanget.
Jag tänkte inte på störiga rockkonserter :-) Där hade man till och med kunnat plåta med en Hasselbladskamera :-) Men en spegelreflex och en telezoom funkar naturligtvis mycket bra!
Ja, den optimala kameran finns nog inte. Själv har jag blivit utnämnd till kameraexpert i bekantskapskretsen, vilket jag inte känner mig som. Jag brukar se förvirringen i frågeställarens ögon när jag börjar prata om vad de ska använda kameran till, när de frågar vilken kamera de ska köpa. Ofta är det ett brett behov de vill täcka med den nya kameran. Att de gärna vill ha en spegelreflexkamera som med objektiv är lika stor som en liten kompaktkamera. Tyvärr säger jag, då blir det antingen till att kompromissa eller köpa flera olika sorters kameror som man väjer efter tillfälle.

Att köpa begagnat är ett bra alternativ. Skulle man tröttna på det man har köpt, så kan man oftast få tillbaka en hel del av det man köpte det för. Ja, inte kameror förstås då dessa är en elektronikpryl som tappar värde snabbt.

/Gunnar
Svar från Chasid   2013-05-24 12:28
Tack för din kommentar Gunnar :)
Det lär nog dröja innan jag hittar någon optimal kamera som passar alla mina behov. Leica M skulle kunna vara en sådan kamera men den saknar autofokus vilket i ärlighetens namn kan vara bra att ha tillgång till några gånger per år. Jag får också ofta ge råd om kameror fastän jag har riktigt dålig koll på konsumentkameror. Oftast brukar jag råda dem att köpa Nikon eller NEX och helst begagnat.
/Mikael Good
En av de roligaste sidorna av att kamerorna sedan några år uppnåt mycket bra prestanda är ju att nu känns även 5-6 år gamla kameror mycket användbara - vilket gör att man kan få oerhört mycket fotografisk valuta för pengarna genom att köpa begagnade kamerahus. Länge var gamla ur-Eos 5D (Mark I så att säga) ett fynd, numera har Mark II börjat bli det också. Tänk sedan om 2-3 år när det börjar dyka upp en massa begagnade Eos 6D och Nikon D600 dessutom - kameror som inte varit avskräckande dyra ens som nya.

Är man sedan som jag sport- och actionfotograf kan man numera hitta måttligt körda Eos 1D Mark III/Mark IV och Nikon D3 till fyndpriser under 10000 kr.

En positiv sak med att tekniken sedan några år - för många av oss - uppnåt lite av "bra nog"-nivå rent tekniskt.
Svar från Chasid   2013-05-29 10:12
Tack för din kommentar Martin :)
Begagnatmarknaden har utvecklats till ett smörgåsbord av intressanta och bra kameror som duger mer än gott för yrkesbruk. Det är till och med som så att det går att fynda digitala Leicor idag :)
/Mikael Good

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv