Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Gör om din Leica M3 till en digitalkamera (EDIT)



Många fotografer drömmer om att göra om sina gamla analoga trotjänare till digitalkameror. Hittills har det varit svårt, dyrt och omständigt att bygga om dem. Men tack vare ny teknik kan det bli ändring på det.


Ollie Baker mannen bakom Frankencamera har plockat fram en avancerad digital ritning på hur man bygger om den klassiska reportagekameran Leica M3 till en hyffsat modern digitalkamera. Det som behövs är en Leica M3, en Sony A7, stor kunskap i finmekanik och lödning samt x-antal timmar att lägga på projektet. Personligen skulle jag hellre valt att bygga om en Leica M2 och plockat sensorn från en Sony A7s, den gifter sig bättre med Leicas vidvinklar och är användbar upp till 25 600 ASA.

På Frankencameras hemsida kan du läsa mer om hur du går till väga för att bygga om din Leica M3 till en digitalkamera: https://frankencamera.wordpress.com/2020/01/27/leica-m3-digital-conversion-kit/

Även om det kan låta smått otroligt så var den här artikeln faktiskt inte ett aprilskämt. Jag hörde talas om ombyggnaden på en Leicasida i början av förra året. Såvitt jag förstått finns det en APS-C variant men ännu inte en fullformatare baserad på Leica M3. Det är mycket kostsamt att bygga om en Leica M3:a till en digitalkamera och begagnade Leica M9 och M240 går att hitta för betydligt mindre pengar begagnat för den som vill köra med digitala mätsökarkameror.

Text: Mikael Good. Foto: Pixabay

Inlagt 2021-04-01 16:12 | Läst 5417 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Verkar komplext. Jag kanske blir klar med saken när jag är färdig med Charlotte Kallas nya kondomlansering "Bättre glid" - vilket borde bli samtidigt med att danskarna nu äntligen lämnar över Bornholm, och lär sig att förstå vad som står i fredsavtalet 1660!
För övrigt har jag hört från säker källa att Fotosidan skall konverteras till "Alla vi barn i Bullerbyn".
Svar från Chasid 2021-04-02 10:46
Det var faktiskt inte något skämt, nyheten publicerades redan den 27 januari 2020.
/Mikael
Det händer mycket hos Leica. Nu är det ju känt att dom ska satsa på kameror som filmar övelägset mot konkurenterna. Förmodligen är det ekonomin som tvingar dom till nytänkande? Vi får se om dom lyckas, men jag tror att dom gör det. Dom har ingengörer som heter duga.
/ Bengt H.
Svar från Chasid 2021-04-02 10:48
Med teknik från Panasonic så har redan Leica en utmärkt filmkamera i Leica SL2-S. Den är inte överlägsen konkurrenterna men i paritet med många av dem.
/Mikael
Timing är allt! Du kommer med den nyheten precis på rätt dag! :-)
Svar från Chasid 2021-04-02 10:48
Timingen är allt! Egentligen kom nyheten den 27 januari 2020, men jag sparade den tills igår! :)
/Mikael