Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Hälsningar från finanskrisens Lettland

Jag har precis kommit hem från en reportageresa till Lettland och där var jag bla med och lämnade över ett välfyllt julpaket till familjen Zesere i Jelgava några mil sydöst om Riga. Det går inte att i ord att beskriva den stora glädje som spred sig i de elvaåriga tvillingarna Alise och Rinalds ansikten när de plockade upp den ena eftertraktade matvaran efter den andra ur det välfyllda paketet. Deras mat är ensidig och består oftast av billiga matvaror som potatis, bröd och lök. Men nu har de fått festmat för minst ett par veckor.Särskilt glad blev Alise över den mycket fina vinterjackan som fanns med i julpaketet från Sverige, hon såg verkligen fram emot att få ha på sig jackan till skolan nästkommande dag. I Lettland är det tyvärr vanligt att fattiga barn mobbas i skolan för sina slitna och otidsenliga kläders skull.Familjen har drabbats hårt av finanskrisen både pappan och storebrodern har blivit arbetslösa. Med de pengarna som pappan och storebrodern tjänar samt social- och barnbidrag har de bara drygt 1500 kr att leva på per månad. De pengarna ska räcka till både mat, hyra, el och värme, det är särskilt svårt för familjen att få det att gå runt på vintern då priserna för el och värme stiger. Mamman i familjen lämnade dem för ett par år sedan och de har inte längre någon kontakt med henne. Förutom skolan så hjälper Alise och Rinalds till med många av hushållssysslorna som att bära in hinkar med vatten från brunnen på gården, gå med smutstvätt till släktingar som har tvättmaskin och göra rent utedasset så att det är rent och fräscht och inte lockar till sig råttor. Deras storebror och pappa är oftast ute och letar efter något av de få ströjobben som finns i Jelgava, just den här kvällen jobbade pappan på en av stadens biltvättar och storebrodern umgicks med vänner.

Alise går upp kl. 5 varje morgon och lagar frukost, kl. 5.30 väcker hon sin bror Rinalds och de äter en gemensam frukost innan de åker till skolan som ligger 15 km från deras hem. Skolbussen går kl. 6. Skolan börjar inte förrän kl. 8.30 men pga finanskrisen måste kommunen spara in även på skolbussarna och bussen hämtar barn från ett stort område, bussen är oftast packad till bristningsgränsen med skolbarn.

Alise och Rinalds var mycket tacksamma för maten och alla de fina gåvorna som de fick. Särskilt glad blev Alise över den fina vinterjackan och barnen riktade ett varmt tack till de snälla svenskarna som ville hjälpa just dem!

Du kan också vara med och hjälpa, passa på att packa ett julpaket tillsammans med dina barn och fyll det med matvaror och fina varma vinterkläder som barnen vuxit ur. Det är kul att hjälpa andra :)

På Hoppets Stjärnas webbsida kan du läsa mer om Julpaketen:
http://www.hoppetsstjarna.se/index.php

Kontakta mig om ni vill använda det här materialet i en lokaltidning eller på en nyhetssida på webben. Bilderna finns i  72, 170 och 300 Dpi och kan levereras via antingen mail eller ftp. Jag vill inte ha betalt för artikeln och fotona men ni får gärna stötta Hoppets Stjärnas arbete i Lettland genom att sätta in en slant på: http://www.hoppetsstjarna.se/stoed-oss/ge-en-gava.html

Text och Foto © Mikael Good, 2009

Inlagt 2009-11-11 09:04 | Läst 6697 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
När man ser och läser om sånt här blir man både förbannad och ledsen. Och att svenska banker medverkat att göra saken värre är lika ledsamt. Och detta är väl ungefär den bild man har av fattigdomen i öst. Tyvärr verkar den allt för sann också. Att släppa marknadskrafterna helt fria har tydligen lett till stora klassklyftor, för en del verkar ju ha både pengar och välstånd i överflöd. Dina reportage och bilder är viktiga att visa, då vi vanligtvis får mera glättade versioner av livet i Baltikum och övriga stater som förut låg bakom järnridån. En del har tydligen kunnat roffa åt sig av statens rikedomar, medan andra varken haft de ekonomiska möjligheterna, de rätta befattningarna eller kunskapen/utbildningen för det.
Svar från Chasid 2009-11-11 10:01
Lettland är verkligen kontrasternas land. På ena sidan gatan kan det bo miljonärer i nyrenoverade kåkar och på den andra sidan bor fattigpensionärerna i sina rivningskåkar. Jag håller på att skriva ihop ett socialreportage om Lettland och förhoppningsvis kommer det att publiceras i någon av Sveriges största morgontidningar i december.

Det finns länder i öst som har klarat sig relativt bra genom krisen, ett exempel är Estland som har en god ekonomi och landet är så gott som fritt från korruption, det har de i mångt och mycket finnarna att tacka för! Letterna har de svenska storbankerna och sina politiker att tacka för sin djupa ekonomiska kris...
//Chasid
I kväll ska jag ta ett prat med barnen... jag vill fixa ett julpaket tillsammans med dem.

Tack för det här inlägget, meningsfullt, berörande och vackert.
Svar från Chasid 2009-11-11 10:03
Det var kul att höra :) Många letter är i stort behov av vår hjälp för att klara vintern! Tack för din hjälp!
//Chasid
Ibland tror vi att problem finns någon annan stans än här....det känns bättre så, men om du går utanför din dörr finns problem där!

Gör något för våra uteliggare, missbrukare, prostituerade, brottsofer, misshandlade kvinnor och män.

Det viktigaste när man hjälper människor är att man gör det kontinuerligt!!!! Välj ett sätt att hjälpa och fortsätt med det! Visa att det går att lita på människosläktet!

Du behövs!!!

mvh
Helena

PS
Tack för en välbehövlig påminnelse om att vi har det så lyxigt att vi kan resa med en kamerautrustning precis dit vi vill!
Svar från Chasid 2009-11-11 10:48
För det första vill jag klargöra att jag definitivt inte är någon fattigdomsturist, jag har ett klart och tydligt mål med både mitt skrivande och mitt fotande! De pengarna som jag tjänar på mina reportage från Lettland kommer oavkortat att gå tillbaka till dem jag intervjuat! Både kameran och pennan är bra vapen i kampen mot fattigdom och förtryck!

Visst det är viktigt att hjälpa dem som finns i vår närhet, men situationen i Lettland är långt mycket värre än vad den varit i Sverige på över 70 år... I många kommuner i Lettland har det sociala systemet kolapsat under kraftigt minskade bidrag och massivt ökande hjälpbehov...

Det som behövs i Sverige är främst frivilliga stödpersoner eller stödgrupper som kan hjälpa utsatta människor att få det som de har rätt till, många av de utslagna i Sverige orkar tyvärr inte kämpa med myndigheter om sin rätt längre...
//Chasid
Kanske inte heller så konstigt att vi i södra Sverige ofta får besök av familjer och även ligor som tigger eller begår stölder/inbrott? Man tar sig hit periodvis från Polen, Baltikum, Ryssland etc, och jag har själv sett tiggande barn i Växjö vid ett flertal tillfällen under senare år. Naturligtvis är det fattigdomen som driver dem till det. Och säkert skulle man i en sån situation även själv fundera på att göra likadant? Överlevnaden går före samvetet när man är hungrig och inte ser någon ljusning framför sig. Sen har vi ju själva en mängd med missbrukare som begår brott för att få tag i pengar att köpa narkotika för, så alla de här inbrottsvågorna som far runt i byarna ska vi inte skylla på folk från forna öststater. Men man har ju gripit en del av dessa när de varit här på sina turnéer och det är ju inget man kan blunda för. Fattigdom och orättvisor/ojämlikhet föder brott, det är min övertygelse.
Svar från Chasid 2009-11-11 11:02
Många av dem som kommer hit är Romer, det är djupt tragiskt att se hur Romerna behandlas i många av länderna i östra Europa. Romerna är tyvärr finanskrisens riktigt stora förlorare och de har oftast ingen möjlighet att få tag på vare sig jobb eller pengar på laglig väg. Jag tror precis som du att fattigdom och orättvisor/ojämlikhet och förtryck föder brott. Det enda sättet att få till en förändring för Romerna är att deras mänskliga rättigheter stärks. Det är en stor skam för Europa att den Romska minoriteten behandlas som den gör...
//Chasid
Hej igen!

Vi behöver ALLA tänka på hur bra vi har det!
Vi behöver öppna ögonen!

Situationer behöver belysas och det har du gjort här och det tackar jag dig för!
Återkom gärna med en berättelse om hur det går för dessa individer. Dina bilder sliter hårt i hjärtat och självklart behövs vår hjälp!

Ibland önskar jag att vi människor inte var så grymma som vi är. Vi skapar sådan här förhållanden och min starka tro är att det enda sättet att komma till rätta med detta är att vi alla förändras innifrån!

Ett hårt jobb.......under tiden behöver vi ställa upp och hjälpa till så gott vi kan.

Inte alls meningen att framställa dig som fattigdoms-turist. Jag applåderar ditt initiativ!

Mer av denna varan!!

mvh
Helena
Tack för ett bra inlägg Mikael. Vår värld lär aldrig bli rättvis. Och jag tror ändå på marknadskrafternas goda inverkan för utveckling. Dock, med människornas sans för att på ett bra sätt utveckla. Att det inte alltid funkar, ser vi bevis på, speciellt i öst.

Ditt inlägg är fint, tankeväckande och i helgen, skall jag visa det för min dotter, och vi skall se över urvuxna kläder och annat som kan komma till glädje och nytta.

Bästa hälsningar,
/Peter-L
Fantastiska bilder och ett gediget inlägg i allmänhet. Personligen är jag helt för "fria marknadskrafter", och jag anser att det här beror på motsatsen. Men skitsamma, folk som har det knapert ska erhålla uppmärksamhet, vilket du ger dem!

Nåväl, jag har ganska mycket kläder som jag med dåligt samvete tänkt dumpa i närmaste UFF-container, men vart vänder jag mig om jag vill att det ska gå till baltstaterna?