Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Har pressfotografer en framtid på landets dagstidningar?

Under många år har pressfotografer rationaliserats bort från dagstidning efter dagstidning. Istället får journalisterna ta merparten av fotona och övriga foton som behövs till dagstidningen köps in från bildbyråer, heltidsarbetande frilansare eller hobby frilansare. Hobby frilansarna tar i många fall alldeles för dåligt betalt för sina foton, detta i kombination med minskande lönekostnaderna för anställda gör att dagstidningarna kan spara mycket pengar.

Tyvärr så blir bildkvaliteten lidande då allt för många journalister och många hobby frilansare med en del undantag är rätt så dåliga fotografer. Jag tycker att det är en tråkig utveckling då många pressfotografer är mycket yrkesskickliga och har förmåga att lyfta den redaktionella texten med sina foton. Som tur är finns det fortfarande en del dagstidningar som har en stab av duktiga heltidsanställda pressfotografer och en del extraknäckande frilansare som är knutna till tidningarna, vi får hoppas att dessa dagstidningar inte drabbas av allt för stor spariver i dessa kärva ekonomiska tider då annonsintäkterna som driver tidningarna framåt bara blir mindre och mindre och därmed rationaliserar bort sina duktiga pressfotografer...

Även om jag själv inte arbetar som pressfotograf har jag stor respekt för denna yrkeskår. Jag hoppas att jag har fel i min bedöming och att heltidsanställda pressfotografer fortfarande finns kvar på landets dagstidningar om fem år. Frilansande heltidsjobbande pressfotografer kommer säkert att kunna överleva trots den allt hårdnande konkurrensen från hobbyfotografer som ofta nöjer sig med "pizzapengar" för sina foton.

För den som är ung och ändå vill jobba som pressfotograf trots en viss framtida ovisshet för yrket, kan jag bara ge rådet: Lär dig att skriva! Jag tror att framtiden ligger i händerna på fotojournalister som är bra på att utrycka sig både i text och bild. Även om det kan vara svårt att dubblera så går det med viss träning att göra både och.


Badrum/tvättstuga i ett litet hus på den lettiska landsbygden © Mikael Good, 2008


Köket i ett litet hus på den lettiska landsbygden © Mikael Good, 2008

Dagens låt kommer från skivan Only Visiting This Planet av Larry Norman som kom ut 1972. Skivan är tyvärr ganska så svår att få tag på. Men den platsar ändå lätt in på min privata tio i topp lista över 1900-talets bästa skivor!

Dagens låt: Larry Norman - The Six O'Clock News

//Chasid

Inlagt 2009-04-27 10:56 | Läst 6092 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag är nog pessimistiskt....
Vi lever i en marknadsekonomi med vad det innebär... ;)
För att öka vinsten, eller bli bättre i konkurensen, vilket som, så måste man effektivisera, spara pengar. Och vad är bättre då än att be om "Läsarbilder!" Eller att redaktören både skriver, fotar och se'n bär ut tidningen, eller bara lägger ut den på nätet! ;) :)
Eller be läsarna skriva reportage!

Så länge det funkar!
Mao, så länge det inte finns konsumenter, köpare som ställer högre kvalitetskrav på ett tidningsinnehåll! ;)

Jag lyssnar ofta på radio och då P1. Har gjort så under många år, och kan tyvärr jämföra...!
Nu har lyssnarna tagit över även där, som i "Ring P1" (så tror jag det heter) Å visst blir det billigt för SR, å det verkar vara så att många människor lyssnar på det också...!?
Också här ett sätt att spara in på program/journalister! ;)

Å vad gäller utlandsrapporteringen på SR, så upplever jag det ibland som man ringer runt bland bekanta på SR: "Har du nå'n kompis i Turkiet nu?" Å så ringer man upp denne på mobilen och frågar om det aktuella politiska läget! ;)
"Du Sköna nya Värld!" ;)

Så att utbilda sig till en välskrivande journalist....
Jag undrar om det är ett bra råd...? ;)

Vem vill anställa en så'n...
När det finns frivilliga volontärer!! ;) :)
B)
Svar från Chasid 2009-04-28 11:08
Det går också bra att skriva om kändisar och skvaller, det är ett knep som lockar läsare, dock inte mig. Jag vill precis som du ha kvalitet annars är jag inte intresserad av en tidning.

Men jag tror att det ännu finns en marknad för välskrivande journalister men de är tvungna att jobba hårt för lite lön för att göra sin röst hörd.
//Chasid
Jag måste tyvärr hålla med dig i din analys. Min fru jobbar på dagstidning och det här "tänket" håller just på att ta över på hennes arbetsplats.
Svar från Chasid 2009-04-28 11:02
Pengarna styr även medievärlden, de tidningarna som drivs av idealister har lagts ned eller kämpar i stor ekonomisk motvind.
//Chasid
Hmmm, först detta med den titel man sätter på sig själv här på FS. Jag har bockat i amatörfotograf då fotoarbete inte är min huvudsakliga inkomst! Om någon nu undrar över följande text:

Ja du har rätt! Skriver man, vilket jag gör, då ökas marknaden exponentiellt. Det finns nya kunder, företagstidningar, facktidningar, diverse bilagor till de vanliga tidningarna... Listan blir väldigt lång! Den marknaden öppnar sig (enbart?) om man kan hantera textarbete. Dessutom ändras siffrorna på utbetalningsavierna! Åt rätt håll...

En annan tanke om nödvändigheten av att kunna hantera språket. Jag märker ökade krav på att materialet skall levereras färdigt. Bilderna helt färdiga för tryck och taggade eller helst försedda med bildtext förutom den rent fotomässiga hanteringen. Krav på språkkunskap även där alltså!

Men framtiden... Jadu den är svår att sia om! Tveksamt dock om särskilt många tidningar kommer att göra större fotoreportage om tio år?! Även om jag tror läsarna har intresse av det så råder till sist ekonomerna...

Vissa ämnen, däribland sport, är väldigt svåra att hantera ensam. Att följa en match både fotomässigt och innehållsmässigt för att kunna göra en vettig intervju efteråt är ruggigt svårt. Det blir standardfraser och ofta en arrangerad bild av matchens lirare eller en besviken tränare. (Ja jag har försökt...) Där består sannolikt det klassiska fotojobbet. Men antagligen utfört av bildbyrå?!

//Ha en bra dag! //Hasse
Svar från Chasid 2009-04-28 11:02
Amatörfotograf är ett bra val! Amatör kommer från franskans amateur som betyder älskare :) Kort sagt kan man säga att en amatörfotograf älskar det han/hon håler på med :)

Jag tror också att journalister i framtiden behöver vara ett slags tusenkonstnärer som kan skriva, fota, redigera, filma och även är insatta i grafisk form allt för att de ska kunna leverera ett så färdigt material som möjligt!

Men jag tror att det klassiska bildreportaget kommer att leva vidare i en eller annan form i framtiden! Men det kommer inte att vara så vidare värst mycket pengar i den formen av foto utan de som vill syssla med bildreportage får bekosta resorna själva eller åka ut som oavlönade vollontärer...

//Chasid
Intressant blogginlägg, Chasid. Jag håller med dig, många pressfotografer är väldigt duktiga. Även jag har en stor respekt för yrkeskåren. Tråkigt om den håller på att dö ut.

En annan förändrig, förutom att hobbyfotografer tar över många fotojobb från pressfotograferna, är ju att det läses allt mindre papperstidningar idag. Och på nätversionerna av dagstidningarna satsas det tyvärr ännu mindre på bilderna än vad det gör på papperstidningarna.
Svar från Chasid 2009-04-28 11:10
Du har rätt i att papperstidningarna är på stark tillbakagång vad gäller prenumerationer men faktum är att antalet läsare på många dagstidningar har ökat! Det beror på att fler grannar väljer att dela på morgontidningen för att skära ned på kostnaderna.
//Chasid
Bra skrivet. Håller med om det mesta.
Gällande "hobbyfrilansarna" så ser jag faktiskt inget som helst problem med deras verksamhet som sådant.
Men det finns en punkt där dessa ställer till rejält med problem. Att de flesta i denna grupp inte tar tillräckligt betalt.
Trist. Det är det i särklass största problemet som jag ser det.
Som det är nu väljs helt klart en del bilder enbart pga pris. Vore priset detsamma rakt över skulle bildkvalite bli långt mer avgörande.

Sedan så finns det en del att fundera på hur redigerarna väljer bilder!

Har gjort ett par "aha-upplevelser" med bilder som sålts via Pic-Agency till kvällstidningarna, där valet av bild ibland för mig är svårt att förstå ur det rent bildmässiga planet.

Vid ett tillfälle publicerades en bild som jag själv tyckte var så "dålig" att jag tvekade att skicka in just den.
Men den funkade bra ihop med texten i "artikeln", vilket rimligen var orsaken till varför den valdes.
Ännu mer intressant gällande just den bilden var/är att tidningen ifråga hade en av sina egna fotografer på plats. Vilket gjorde mig än mer förvånad.
Starka och berörande bilder! Urvattningstendensen av kvalitet gäller väl tyvärr inte bara inom bildjournalistiken utan på många områden.
Svar från Chasid 2009-04-28 11:19
Tack så mycket, det bästa är att bilderna fyllde sitt syfte med råge :)

Det är lättsmälta nyheter som folket vill ha och tidningarna ger bara folket vad det vill ha på bekostnad av kvaliteten.
//Chasid
Hur hanteras "läsarbilder"? Hur kan man skriva något runt en bild om man inte varit med när den tagits? Hur kan man veta att den är autentisk? Helt obegripligt för mig.
Det är nog tyvärr som du och många andra tror, att reportagebildens betydelse avtar. Men jag tror att det efter en tid (kanske tiotals år) kommer en renässans för bra reportagebilder. När alla medier sänkt ribban så långt det går för kvalitetsbilder blir de riktigt bra bilderna ett "nytt" sätt att locka läsare/tittare. Hoppas bara att det finns någon som kan skapa dem då.
Svar från Chasid 2009-04-28 11:17
För några år sedan så var det en sport för unga journalister på en av våra stora kvällstidningar att skriva så trovärdigt som möjligt om aktuella händelser utan att ens ha varit på plats. Om det tänket finns kvar (vilket jag inte hoppas) så är det inte så svårt att lägga text till läsarbilder!

Även om det finns mindre och mindre plats för reportagebilder i dagstidningarna så tror jag att inte att reportagefoto kommer att dö ut, reportagefoto kommer att söka sig nya vägar. Redab idag finns det många intressanta webbtidningar för just reportagebilder!
//Chasid
Det är beklagligt att se hur det dras in på en hel yrkeskår på tidningarna runt om i landet. Det är dock inte något unikt. På vissa tidningar (konkurentblaskan t ex) så sitter reportrarna själva och redigerar sina nyss slutförda texter. Det är beklagligt. Ju mer breddad man blir desto sämre tror jag helheten blir på slutprodukten.
Det måste finnas spetskompetens.

Mvh
Daniel - jobbar som fotograf på en ganska liten morgontidning, men som (än så länge) har kvar kvalitetstänket, för vilket vi är lite kända, med separata fotografer/reportrar/redigerare. Med lokaltidnings mått mätt i alla fall.
Svar från Chasid 2009-04-28 11:13
Du har rätt i att oavsett hur breddad man är desto sämre blir helheten! Det finns journalister som är skickliga fotografer men det är svårt att både fota och skriva samtidigt, oftast så blir det bilderna som blir lidande.

Vi får hoppas att din tidning inte drabbas av spariver utan håller kvalitetsfanan i topp, det kommer de att vinna på i längden!
//Chasid
Presfotografer kommer finnas kvar om fem år. Ibland är jag också lite misstänksam mot besparingarna, men så påminner jag mig att pressfotografin faktiskt blivit bättre och bättre de senaste tio åren. Den kvalitet som svenska fotografer håller idag har vi aldrig sett på maken. Åtminstone till preiser räknat i internationella tävlingar. Att reportrarna ibland tar bilder till minder preioriterade jobb som till exempel enkäter ger mer tid till fotograferna att ägna sig åt viktigare saker, som reportage och bildbehandling.

Keep it up.
http://thehotwheelexpress.blogspot.com/
2019-07-22 13:33   Safa el Sadat
Hej Alla, jag heter Safa El Sadat, jag är gift i 20 år med min man och vi har två son, äldste en 16 och yngre är 11 år. Min man älskade mig mycket, men det kommer till en punkt när han deltar i affärer med en kvinna som är hennes medarbetare. Jag har aldrig föreställt mig det, men på något sätt förändrade hans inställning till mig och barn, mina sena arbeten fick mig att tänka på frågan, även vid mitt 20-års bröllopsdag i mars håller jag mig borta från sex när vi lovar att göra det på bröllopet årsdag, 15 dagar före bröllopsdagen erkände han det ja, han hade sex med sin kollega.
Han tog med henne i min säng när jag var ute och arbetade, det betyder att mina känslor var helt värdefulla mot honom. Mitt mentala tillstånd är fullt av plågor, jag tror att jag inte kan glömma och återhämta smärtan. Den här kvinnan var i full kontroll över henne och jag ville aldrig göra det med våld, hon vill vinna över mig när hon är skild, hon sa att hon var avundsjuk på vårt förhållande och hon kommer att förstöra mig genom att ta min man. Jag var tvungen att diskutera det med en vän som bad mig att hitta en bra stavningskastare, först och främst trodde jag aldrig på den här Cast-stavningen, men jag måste försöka tills jag kom över PROPHET NOSA UGO-e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få sina ex-tillbaka och hjälpa till att åtgärda relationen och göra människor glada i deras förhållande och några andra historier om andlig sjukdom och mer.
Jag förklarade min situation för honom och han hjälpte mig att utföra några böner, några örter och rötter och ett litet offer som jag gjorde, och inom 7 dagar kom han tillbaka för att be om ursäkt och det var bara som ett mirakel för mig, är glad idag att han hjälpte mig och jag kan stolt säga att min man nu är med mig igen och han är nu kär i mig som aldrig tidigare.
Har du behov av hjälp i ditt förhållande som att få tillbaka din man, fru, pojkvän, flickvän, vinnande av lotterier, växtbaserad botemedel mot sjukdom, hiv, sjukdomar, astma, artrit, fybroid, stroke eller någon form av sjukdom, andligt problem , Jobbsökande, tittare som läser mitt inlägg som behöver hjälp när det gäller några livsutmaningar borde kontakta PROPHET NOSA UGO och du kommer att vara glad att du gjorde.

E-post: nosaugotemple@gmail.com
WhatsApp: +34631686040