Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Fira Thanksgiving med en saftig kebabpizzaI vårt överamerikaniserade land har vi infört en del traditioner och seder som hade mått bäst av att stanna på den andra sidan av Atlanten. Men det finns en amerikansk tradition som jag faktiskt skulle vilja införa i Sverige och det är Thanksgiving.

Thanksgivining är en familjehögtid där man samlas med släkt och vänner för att umgås, äta gott och visa tacksamhet till Gud för de gåvorna som man har fått under året. Huvudingredienserna för thanksgivingmiddagen är kalkon, majs, pumpa och tranbärssås. De ingredienserna har man för att minnas den första tacksägelsfesten som nybyggarna och den inhemska amerikanerna (indianerna) hade i början av 1600-talet.

I Sverige har vi en annan matkultur. Som bekant är det engelska namnet för kalkon, Turkey, vilket även är det engelska ordet för Turkiet. I Turkiet är nationalrätten kebab och den mest populära pizzan i Sverige är kebabpizza. Därför föreslår jag att vi skippar den torra kalkonen och ersätter den med en saftig kebabpizza av familjemodell som vi kan dela med släkt och vänner.

Enligt turkarna har även pizzan sitt ursprung i Turkiet och där kallas den för pide. På spanska betyder pide samtal och ett bra samtal är alltid en bra ingrediens vid en Thanksgivingmiddag.

Den riktiga kebabsåsen uppfanns i Huskvarna och som Huskvarnabo är det min plikt och skyldighet att dela med mig av receptet, så att fler svenskar får uppleva hur riktigt kebabsås ska smaka: Kebabsås med tillbehör

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2013-11-28 09:55 | Läst 6161 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vi har ju redan vår egen Tacksägelsedag så varför inte göra något mer av den? Jag är emot import av andra länders seder och traditioner. Halloween t ex.
Svar från Chasid   2013-11-28 11:25
Tack för din kommentar Thomas!
Med tanke på att merparten av våra sedvänjor är importerade från andra länder så skulle det inte göra så mycket att försvenska ännu en tradition :)
/MIkael Good
N Thomas Meldert   2013-11-28 11:51
Det är absolut inget fel med Tacksägelsedagen. Men jag tycker det kan räcka med den vi redan har =)
Svar från Chasid   2013-11-28 12:11
Jag tänkte mest på möjligheten att få två extra helgdagar så här i slutet av november, det vore välgörande mitt i alla julstress! :)
/MIkael Good
Thanksgiving firas från början för att pilgrimmerna från England blev bortkörda från England och mottogs och fick hjälp av Indianerna d v s Native people här i USA. Hur den tacksamheten återgäldades d v s hur det gick för Indianerna senare vet vi ju. Blir upprörd bara jag tänker på det.
Om någon är intresserad av att mera mera om hur en hel del Native People ser på saken så är denna link intressant. OBS. Den är på Engelska. uaine.org/dom.htm
Vänligen Agneta.
Kebabpizzans dag - ett alldeles utmärkt förslag!

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv