"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Narnia - The Lion Roars Again



The Roaring Lion has long since lost his mane but he shows that his strength is not in his mane but in his heart. Narnia invited the audience at Gullbranna to a really good show and proved that they still are one of the leading neo-classical metal bands in the world - Long Live the King!

Narnia 23

Narnia is a Swedish neo-classical metal band that was founded by Christian Liljegren and Carl-Johan Grimmark in 1996. Christian left the band in 2008 and the band continued with Germán Pascual as lead singer until 2010 when the group disbanded. In late 2013 Christian and Carl-Johan decided to reform the group and go on tour to celebrate that it is 15 years since the release of their metal anthem Long Live the King. Narnia consist of Christian Liljegren - lead vocals, Carl-Johan Grimmark - guitars, vocals and bagpipe, Martin Härenstam - keyboard, Andreas Johansson, drums, Andreas Olsson - bass.


Narnia 42

Narnia played the following set at Gullbrannafestivalen
1. Gates of Cair Paravel (Intro)
2. Inner Sanctum
3. Show All The World
4. The Mission
5. Scared
6. Into This Game
7. Shelter through the pain
8. The Witch And the lion
9. Long Live The King
10. The Awakening
11. Living Water
12. No More Shadows From The Past



Click the following link if you can't see the slideshow on your phone or on your tablet: https://www.flickr.com/photos/chasid68/sets/72157645214326628/ 

Text and photo: Mikael Good


Postat 2014-07-14 17:48 | Läst 9033 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Extol gjorde comeback på Gullbrannafestivalen



Efter åtta år i skuggan återvände det legendariska progressiva norska Death Metalbandet Extol till rampljuset där de hör hemma. Torsdagen den 3 juli klockan 22.00 var det äntligen dags för Extol att göra come-back på Gullbrannafestivalens nya scen Bryggan.


Extol 46

Sångaren Peter Espevoll, trummisen David Husvik samt gitarristen och sångaren Ole Børud var förstärkta med Ole Vistnes på bas och svensken Marcus Bertilsson på gitarr. Ole och Marcus gav bandet en viktig vitamininjektion och såg till att de höjde sig ett par grader. Jag imponeras av band som drivs av en passion till musiken och som vill ge sina fans en bra konsertupplevelese. Det var precis det som Extol gjorde och från det första till det sista ackordet levererade den en en show som överträffade alla förväntningar. Jag har inte sett Extol tidigare men jag pratade med en fryntlig Skövdebo med långt hår och kraftigt skägg som har sett många av Extols tidigare konserter, han var fullkomligt lyrisk och utbrast på bred västgötska: - Bandet överträffade alla min vildste förväntningar! Jag har aldrig varit på en bättre Extolkonsert :)

Extol 45

Extols drivande, tunga, mörka, dova och ödesmättade tongångar fungerar perfekt i den täta och dunkla miljön på Bryggan. Musiken är full av tung energi och det finns inte några sprickor i den bergfasta och stabila ljudmattan som bandet bygger låtarna på. De tunga riffen från Ole Børud och Marcus Bertilsson bärs upp av Davis Husvik tunga och distinkta trummande och Ole Vistnes stenhårda basgångar. Peter Espewoll growlsång är som ett dånande vattenfall och han balanseras upp av Ole Børuds rensång men även om musiken kan tyckas mörk är texterna ljusa och de berättar om hur kärleken blev människa och levde ibland oss.

Extol 07

Det kändes nästan som om jag hade blivit överkörd av en ångvält efter konserten men trots det gick jag hem med ett leende på mina läppar. Även om progressiv Death Metal inte är min tekopp så fick Extol mig att få upp intresset för genren och det är inte alls omöjligt att jag köper deras senaste självbetitlade skiva Extol och adderar den till min skivsamling. Extol kommer att ge en konsert till i sommar och om du har tid och intresse kan jag varmt rekommendera dig att se dem på SÅ2014 festivalen i Norge den 26 juli.



Klicka på den följande länken om du inte kunde se bildspelet ovan i din telefon eller på din surfplatta: https://www.flickr.com/photos/chasid68/sets/72157645578004284/

Text och foto: Mikael Good

Postat 2014-07-08 18:34 | Läst 11168 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Extol framkallade den rätta festivalstämningen



För tillfället har jag sadlat om från socialreporter till festivalfotograf för Gullbrannafestivalen utanför Halmstad. Det är kul att göra något helt annorlunda på sin semester även om det innebär att jag behövde bli tonåring på nytt för att orka med det höga tempot, de tvära kasten och de sena kvällarna, men än så länge har "Bamse" hängt med ganska så bra i festivalsvängarna trots mina 46 år!






Jag är evigt tacksam att jag packade ned mitt 17mm. Det är tätt och tajt på många av konserterna och det är svårt att komma åt med längre "telen" än 17mm! När allt lugnar ner sig och jag ha fått sova ett dygn eller så kommer jag att sätta mig ned och gå igenom mitt material. Jag har lovat alla Extolfans att skriva ett referat från konserten och ladda upp bilder på mitt flickrkonto. Jag kommer inte att hinna göra det innan nästa vecka. Men jag vill ändå ge er ett litet smakprov från konsertern som var Extols första på 7 år och den första på 10 år med Ole Børud i sättningen. Extol spelar inte musik som jag lyssnar på till vardags men de bjöd på en bra show och har hängivna fans, vad mer kan en festivalfotograf önska?





Det här är inte mina bästa bilder från Extols konsert men de får fungera som ett litet smakprov inför vad som komma ska.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2014-07-05 09:54 | Läst 11701 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Leica - The Rock'n Roll Machine

Jerusalem

Genom åren har jag fotat en hel del konserter med mätsökarkameror. Anledningen är att det går snabbt att ställa skärpan med dem i lite skumma miljöer och att jag har överblick över vad som händer på scenen i sökaren. 

Jerusalem

Det går givetvis bra att fota konserter med spegelreflexkameror men jag upplever dem som lite väl kinkiga vad gäller skakningsoskärpa. En bild som jag vat att jag sätter på 1/60 med en mätsökarkamera behöver 1/250 med spegereflex för att jag med säkerhet ska veta att den sitter. När jag har fotat med spegereflex i lite väl skumma miljöer har jag ofta en mycket stor andel med misslyckade bilder med mig i bagaget och det är något som gör mig frustrerad. 

Jerusalem

Jag har en kamera som har seglat upp som ett värdigt alternativ till mätsökarkameran och det är min Sony A7. Den kameran använde jag tillsammans med ett fisheye  på Jerusalems konsert på Ringbaren i Jönköping och i den trånga miljön var kameran och objektivet ett utmärkt komplement till min Leica. 6400 ASA klarade A7:an med bravur och med lite brusredusering var det inga problem att köra på 12800 ASA! Jag testade även att köra kameran på 1/60 med mycket gott resultat.

Jerusalem

Den stora klumpiga Canonen trivdes inte i det dåliga ljuset och värmen, faktum är att den gjorde en ganska så slät figur och bilderna var överlag mer svårjobbade än de från A7:an och M8:an. Om ljuset räcker till och slutartiden ligger på 1/250-del eller mer funkar Canonen bra. Men begränsningarna gör att jag allvarligt funderar på att kränga Canonen och istället lägga pengarna på ett gôtt allroundobjektiv med AF till Sonyn.

Jerusalem

Både Leica M8:a och Sony A7 är utmärkta apparater att fota Rock'n Roll med. Men om jag bara fick välja en Rock'n Roll Machine, skulle jag utan tvekan välja Leica M8 med ett 20 och ett 50mm objektiv. Hade jag haft råd med en M9-P eller Leica M skulle jag inte tveka en sekund med ett köp! Jag gillar som sagt att fota med mätsökarkameror på konserter och Leica är till dags dato den enda tillverkaren som erbjuder digitala mätsökarkameror.

Jerusalem

Klicka på den följande länken om ni vill läsa en recension och se fler bilder från  Jerusalems konsert på Ringbaren i Jönköping 17 maj: http://chasid68.blogspot.se/2014/05/jerusalem-spelade-pa-gayklubb-i.html

Jerusalem

Till sist vill jag passa på att önska Leica grattis på 100 årsdagen och jag hoppas att företaget kommer att fortsätta att leverera fler bra bildredskap till alla fotografer som föredrar att se världen genom en mätsökare.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2014-05-24 14:17 | Läst 11474 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jerusalem spelade på gayklubb i Smålands Jerusalem

Jerusalem

I lördags spelade det kristna hårdrockbandet Jerusalem på strip-/gayklubben Ringbaren i Jönköping. För många var säkerligen valet av lokal mycket oväntat. Men sångaren Ulf Christiansson var helt övertygad om att Ringbaren är en sådan plats som Jesus själv skulle ha besökt om han kom till Jönköping. Jesus är kärlek och han klev rakt över allt det där som vi människor gärna sorterar in under rätt och fel och gick istället rakt in i deras hjärtan.

Jerusalem

I den fullsatta och bastuvarma lokalen hamrade Jerusalem in ett stenhårt kärleksbudskap mot det hårda betonggolvet. När man blundade lät Ulf som en ung och hungrig sångare som precis har gett sig ut på sin första turné med målet att ta världen med storm. Det är svårt att förstå att Ulf Christiansson blir folkpensionär i år. Han har en enorm pondus och en scennärvaro som är kryddad med en röst som bara har växt i kraft och styrka genom åren. Ulf Christiansson har helt klart en av de bästa rockrösterna i det här landet. Ulfs son Philip skötte sången på en del låtar och han har också en röst som är som klippt och skuren för  djupast Rock'n Roll.

Jerusalem

Bandet var enormt tajt och välspelat. Mick Nordström och Anders Mossberg skötte rytmsektionen, Ulf och Philip Christiansson skötte kompet och Calle Grimmark la ut ljudmattor med sin keyboard! Det var väldigt oväntat att se en av världens bästa rockgitarrister spela keyboard i Jerusalem men det var en historisk kväll då mycket oväntat hände. Calle spelade i vart fall gitarr på några spår och då höjdes den höga temperaturen med ytterligare några grader.

Jerusalem

I mitten av 80-talet var jag på min första Jerusalemkonsert och då tyckte jag att de spelade oinspirerad gubbrock. Hade de spelat med den glädje, tyngd och intensitet som de gör idag hade det inte behövt ta 30 år innan jag slutligen kapitulerade för deras musik. Jag är glad att jag bandet en extra chans och därmed fick en riktigt bra konsertupplevelse på köpet.

Jerusalem

Jag har varit på mängder av konserter från 1980-talet och framåt och jag har lyssnat på både kända och okända band. Men trots det måste jag ändå säga att konserten med Jerusalem på Ringbaren den 17 maj lätt kvalar in på min topp 5-lista över bra konserter. Om du har chansen att se Jerusalem tycker jag att du ska göra det. De har några spelningar kvar på turnén och på deras hemsida kan du se var http://www.jerusalem.se/about-us/

Jag passade även på att göra en intervju med Jerusalems frontman Ulf Christiansson. Det är inte omöjligt att den dyker upp i min blogg framigenom.

Länk till flickr  för alla er med smarta telefoner och pekdon osm inte kan se flash: https://www.flickr.com/photos/chasid68/sets/72157644392790048/

Text och foto: Mikael Good

Postat 2014-05-23 14:06 | Läst 16288 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 23 24 25 ... 27 Nästa