"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Leica Oskar Barnack Award 2013



Nu är det bara två månader kvar tills det är deadline för årets Leica Oskar Barnack Award. I år har jag haft fyra olika bidrag att välja mellan. Men man får tyvärr inte skicka in mer än ett bidrag och även om valet var svårt denna gången så har jag nu träffat mitt val.

Bilden som illustrerar detta inlägget tillhör ett av bidragen som jag valde att rata. Anledningen till att det bidraget ratades var att det inte gick att sy ihop det till en helhet.

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Postat 2013-01-05 09:27 | Läst 5333 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Korsvattnet är det nya Borås



Det sägs att det alltid regnar i Borås. Men jag läste precis att platsen som det regnade mest på i Sverige under det förra året är Korsvattnet i Jämtlandsfjällen och det kanske inte är så konstigt med tanke på namnet :)

Enligt väderprognosen kommer det att regna i Korsvattnet i eftermiddag och det kanske inte är helt otippat då Korsvattnet hade 285 nederbördsdagar år 2012 enligt SMHI:s statistik. Trots att det regnade så att vattnet korsades den dagen bilden togs så är den inte tagen i Korsvattnet utan på vägen mellan Tenhult och Huskvarna.

Text och foto: © Mikael Good

Postat 2013-01-03 09:38 | Läst 5713 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Varför finns det inga vettiga kameraväskor?

Om man är välbyggd, bredaxlad och muskulös är det nästintill omöjligt att hitta en vettig kameraväska. Jag kan inte begripa varför kameraväsktillverkarna inte kan plocka fram vettiga kameraväskor som är snygga, praktiska och användbara. Det verkar som om tillverkarna utgår från att alla fotografer är geeks som inte bryr sig om hur de ser ut.



Det finns förvisso en del användbara kameraryggsäckar, men de är extremt fula och fulla med en massa onödiga skogsmulleattribut som bara är i vägen eller hänger och slänger. Ett avbärarbälte är säkert bra att ha om man fjällvandrar men på en kameraryggsäck är det överflödigt. En annan sak som jag inte tycker om med en fotoryggsäck är att jag inte kan ha den hängande på min axel utan att den hela tiden vill falla ned. Ryggsäckarna är byggda för flaskhalsaxlade män och passar inte oss som är bredaxlade. Men den stora nackdelen med en kameraryggsäck är att det tar för lång tid att snabbt få fram den utrustningen som jag vill ha och det har hänt att jag har missat bilder på grund av det...

Mina krav på en vettig kameraväska är att den inte ska se ut som en kameraväska, det ska finnas gott om plats till annat än kameror och objektiv, den ska ha rejäla bärhandtag, den ska ha ett rejält axelband, inte vara något fuskbygge och inte kosta en halv förmögenhet. Efter många års letande hittade jag till sist en Timberland Soft Vintage Canvas Briefcase. Jag köpte väskan och monterade i en kamerainsats från Lowepro som jag hade liggande och vips hade jag en riktigt vettig kameraväska som uppfyller alla mina krav. Framförallt kan jag snabbt få fram kameran ur väskan.

Väskan rymmer 2 st kamerahus, 4 st objektiv och 1 blixt. Insatsen går att bygga ut och väskan rymmer då ett par objektiv och ett kamerahus till. Jag kanske inte inte ska glömma att säga att jag kör med spegellösa kameror som inte tar så mycket plats. Med lite extra justeringar skulle väskan säkerligen rymma en eller två spegelreflexkameror och ett par objektiv. I de andra facken på väskan ryms en laptop med nätenhet och det finns ordentligt med utrymme kvar för andra ej kamerarelaterade prylar. Jag har betalat 800 kronor för väskan och insatsen. En del tycker säkert att det är lite dyrt men för min del var väskan värd varenda liten krona.

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Postat 2013-01-02 11:09 | Läst 17209 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Håll ögonen på Ryssarna



Nu har vi nått fram till ännu ett nytt år och det ska bli spännande att se vad detta nya år bär med sig. Förra året var det några som försökte utropa dokumentärfotots snara död i Sverige. Men i vårt östra grannland Ryssland lever och frodas genren i allra högsta välmåga. Det är inte bara i Ryssland som genren frodas. I stort sett i alla länder som tidigare låg innanför järnridån finns det många riktigt bra dokumentärfotografer som för genren framåt och vidare.

Här följer några ryska fotograferna som det kan vara värt att hålla koll på:
En är Dima Zverev: http://dimazverev.ru/artgalleries.html
En annan är Aleksey Myaksihev: http://alekseymyakishev.photoshelter.com/
En tredje är Anastasia Rudenko: http://www.anastasiarudenko.com/
En fjärde är Alexander Gronsky: http://www.alexandergronsky.com/
En femte är Sergey Maximishin: http://www.maximishin.com/

Det finns givetvis många fler namn att fylla på listan med men jag tycker att vi kan börja med de här fem namnen. 

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Postat 2013-01-01 11:25 | Läst 6913 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Kameror är fantastiska verktyg

Det är mycket snack om vilken kamera man ska köpa här på Fotosidan. Men tänk gärna på vilka fantastiska verktyg kameror egentligen är och tänk på vad man faktiskt kan uträtta med en ny eller gammal kamera.



Min tanke är inte att slå mig själv för bröstet. Men för min egen del har kameran tillsammans med pennan och anteckningsblocket blivit viktiga verktyg för att hjälpa till att lyfta andra människor ur fattigdom och förtryck. Utan mina kameror hade jag inte kunnat göra lika mycket för andra människor som jag gjort och jag är tacksam för att jag trots allt har en såpass ordnad ekonomi att jag kan köpa de kamerorna som jag behöver så att jag kan betjäna andra människor med hjälp av mina bilder och texter. Det är precis så man ska göra med sina gåvor enligt mig. Man ska dela med sig av dem till andra och inte bara behålla dem för sig själv.

2012 blev ett riktigt mellanår för mig på grund av min ofrivilliga arbetslöshet. Men det var allt annat än ett fotografiskt mellanår. Under året har jag har tagit riktigt många bilder som jag är nöjd med och som har kvalat in på min personliga topplista. År 2012 var det 30 år sedan jag började fota. Foto har inte bara varit en hobby för mig. Under de 30 åren har jag även jobbat en del som fotograf och reporter. Även om jag inte är en drömmare väljer jag att se ljust på år 2013 och vad det nya året ska föra med sig av nya möjligheter och utmaningar framförallt på arbetsfronten. Jag tror i vart fall att en dörr som ingen kan stänga har öppnats för mig.

Avslutningsvis vill jag passa på att önska alla mina läsare ett riktigt gott nytt år och en riktigt god fortsättning och kom ihåg att den bästa kameran är den som du har med dig oavsett om det är en Leica eller Practica :)

"Det finns alltid två personer i varje bild, fotografen och betraktaren" - Ansel Adams

Klicka på den följande länken om du vill läsa något av mina många reportage från Lettland: Ett kallt land med många varma människor

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Postat 2012-12-31 09:30 | Läst 10695 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 133 134 135 ... 145 Nästa