"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Utförsäljning med fantastiska erbjudanden

En stor fotohandlare har fantastiska erbjudande som gäller endast idag. Jag har varit inne och tittat på alla erbjudanden. Det som slår mig är att jag inte ens blir frestad att köpa något nytt trots att min plånbok är ganska så stinn efter att jag sålt bort en massa kameraprylar som jag inte längre behöver.



De flesta människorna i världen lever inte som vi. Vi är så upptagna med att publicera bilder på alla nya kameraprylar som vi köper att vi har blivit blinda för att det finns människor som den här familjen från Qing Hai som bara har motsvarande 1000 dollar att leva på per år. De drömmer inte om Fujis nya X1-pro. Deras dröm är att någon gång få gå ut och äta på restaurang tillsammans.

Jag är tacksam för att jag får leva i ett fritt land som Sverige, jag är tacksam för att jag har rinnande och drickbart vatten, jag är tacksam för att jag kan ta mig en varm dusch när jag vill, jag är tacksam för att jag bor i ett varmt hus, jag är tacksam för att jag har kläder att sätta på mig och jag är tacksam för att jag kan äta mig mätt varje dag.

"Gud har varit god mot mig, och jag har allt jag behöver".
1 Moseboken 33:11

Text och foto: Mikael Good

http://www.chasid68.blogspot.com/ 

Postat 2012-01-30 11:57 | Läst 11436 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

De digitala verktygen blir bara bättre och bättre

Igår publicerade jag ett inlägg med rubriken Grace finds beauty in every face. Inlägget handlade om och illustrerades med en bild på en mormor och hennes barnbarn. Bilden tog jag för snart sex år sedan när jag var på besök hemma hos familjen. Den sparades i RAW-format i kameran och jag framkallade sedan bilden med hjälp av Capture One som var ett ganska så avancerat program för sin tid, bilden bearbetades sedan i Photoshop 5.

Idag testade jag att framkalla bilden med Adobe Camera RAW CS5 (ACR) och valde sedan att göra en varsam svartvit konvertering i Photoshop CS5. Den stora skillnaden är att ACR CS5 är betydligt bättre på att vaska fram detaljer ur bilden än vad Capture One anno 2006 var. Om du tittar på bilderna nedan kan du själv avgöra om du tycker att det blev bättre eller sämre.

Personligen tycker jag att den "nya" bilden har en betydligt mer attraktiv gråskala och jag har bestämt mig för att gå igenom och restaurera mina tidigare gjorda bilder med hjälp av ACR CS5. Främst för att jag nu enkelt kan få fram den gråskala i bilderna som jag tidigare fick kämpa länge för att få fram.


Bilden framkallad med Capture One, 2007.

Bilden framkallad med ACR CS5, 2012.

Nu kanske det låter som om jag är nöjd. Men jag är faktiskt långt ifrån nöjd med dagens teknik och jag längtar till den dagen då ACR och Photoshop är lika mångsidiga och ger ett lika bra resultat som det gamla hederliga mörkrummet.

Jag tog tre bilder på mormodern och barnbarnet. På bild nummer två hängde blixten inte med. I det dunkla rummet fick jag då en exponeringstid på 1/2 sekund och bländare 2,8 på 200 ASA. Hade jag tagit bilden idag hade jag förmodligen inte använt blixt utan vridit upp den kamera som jag använder idag till 3200 ASA och tagit bilden på bländare 1,7 vilket hade gett ett motsvarande skärpedjup. År 2006 hade jag tyvärr inget annat alternativ än att använda blixt. Å andra sidan hade jag inte haft någon blixt så hade jag inte heller haft någon bild att visa upp...

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Postat 2012-01-15 14:14 | Läst 11296 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Ett kallt land med många varma människor

Som ni säkert redan vet har jag varit i Lettland ett flertal gånger och under den tiden har jag lärt känna Lettland och det lettiska folket ganska så väl. Jag har anlitats till att göra socialreportage som sedan har publicerats i nyhetsbrev, månadsbrev, magasin och tidningar.

En del av de reportagen som jag har gjort har jag även lagt upp i min blogg och i slutet av inlägget kommer en länklista till de reportagen. Det finns säkert de som ställer sig frågan varför jag har valt att lägga upp materialet i min blogg. Den största anledningen är att det har kommit in väldigt mycket pengar till behövande i Lettland den här vägen. Mitt primära mål är att se till så att människorna som jag mött och umgåtts med och människor i deras närhet inte ska behöva lida någon brist på vare sig mat eller kläder. De har bjudit in mig i sina hem och valt att visa upp sig i sin utsatthet och då är det inte mer än rätt att de får sin del av kakan.

Utan att vilja slå mig själv för bröstet vill jag ändå säga att mina Lettlandsreportage har fått vara med och dra in mångmiljonbelopp till behövande. Även om jag själv inte har tjänat så mycket pengar som jag borde på mitt arbete har jag fått vara med och dra in betydande belopp till människor som jag bryr mig om och vill hjälpa till en bättre tillvaro och det är faktiskt lön nog för mig!

Den som så vill kan klicka sig vidare och läsa artiklarna och reportagen:

Text och Foto: © Mikael Good. All rights reserved.
Postat 2011-12-07 21:11 | Läst 16422 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Waiting for the Big One

De senaste veckorna har varit mycket hektiska för mig och jag har haft en del deadlines hängande över mig. Nu är jag tillbaka i den grå arbetslösa vardagen och det känns onekligen konstig med tanke på det höga arbetstempot som jag har haft. Jag försöker att hålla igång med en del egna projekt för att inte bli försoffad, om jag nu kan bli det med två småbarn och ett hus som behöver underhållas och en trädgård som behöver skötas :)

I mitten av april är det i vart fall dags för min nästa utställning och jag håller på att ta fram bilder och skriva ihop texter till en helt ny utställning som ska vara färdig till hösten.

Har du eller din tidning behov av en slipad, engagerad och erfaren socialreporter & fotojournalist för jobb både inom som utom landet? Då är du välkommen att kontakta mig så att vi kan ta ett snack.

Klicka här för arbetsprover: Min portfolioEtt kallt land med varma människor


People in Damu Village, Qing Hai © Mikael Good, 2004

Du har väl inte missat det här: http://www.lifeforcemagazine.com/photo-essays.htm

Dagens låt:
Waiting for the Big One - Peter Gabriel

//Chasid

Ps: Det är ett evigt tjat om Leica i bloggarna! Nu när Leica börjar bli var mans egendom här på Fotosidan så har jag börjat fundera på om inte det bästa sättet att simma motströms är att kränga min japanska Leica och skaffa en schysst liten digitalkompakt istället för att flyta med strömmen :)

Postat 2011-03-30 12:52 | Läst 8835 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Mitt reportage är med på Leicas hemsida :)

Mitt bidrag till Oskar Barnack Award 2011 ligger nu på Leicas hemsida, en del av bilderna har ni säkert sett innan men klicka gärna på länken om ni vill se alla bilderna som ingår i reportaget:
http://www.leica-oskar-barnack-award.com/#/en/contest/oskar-barnack-award-2011-entries/good-1/1

- Kan vi vara med och hjälpa andra utsatta lettiska familjer på det här viset så ställer vi gärna upp, sa Evita till mig när jag frågade om det var ok om jag publicerade bilderna på hennes familj :) Evita och hennes barn har inte blivit lottlösa, de har fått mycket hjälp från svenskar som har engagerat sig i deras tuffa livssituation tack vare reportaget som jag gjorde om dem :)


Everts och Evita © Mikael Good, 2008



Dagens låt:
Walking Blues - Muddy Waters

//Chasid 

Postat 2011-02-25 14:26 | Läst 13896 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 ... 81 82 83 ... 88 Nästa