"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Husqvarna Vätterstad tog SM-Guld i hockey!

Nu är jag inte så speciellt intresserad av Hockey (det är fotboll som gäller för mig) men som Husqvarnabo så måste jag ändå erkänna att det är riktigt kul att Husqvarnas stolhet Husqvarna Vätterstad tog SM-Guld uppe i Linköping för en liten stund sedan! Det är inte dåligt av en såpass liten stad som Husqvarna med sina drygt 20.000 invånare att återigen bärga hem guldet!

Än en gång grattis Husqvarna Vätterstad till guldet!



Det är nog lite mer folk ute på både Husqvarnas och Jönköpings gator nu, än vad det var vid lunchtid idag!

Dagens låt
:One Step Beyond - Madness

//Chasid

Postat 2008-04-18 22:56 | Läst 5490 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Uppdaterat Dogmalöfte

Nu har jag hållt på med Dogmafoto i nästan fem månader och nu har det blivit dags för mig att ändra mitt Dogmalöfte! Sedan jag köpte min digitala anteckningsbok så är det den kameran som alltid har hängt med i min ficka och min stora Dogmakamera har för det mesta blivit liggande hemma. Därför så tänkte jag göra slag i saken och ändra mitt Dogmalöfte till: 1. Ricoh GR-D, 2. Motsvarande 28 mm, 3a. Svartvitt, 3b. 100 ISO, 3c. Färgdjup = normal, skärpa = 0, kontrast = normal.

Då svartvittläget inte fungerar så bra på Ricoh GR-D'n så kommer jag att fota i färg och slå om dogmabilderna till svartvitt med hjälp av funktionen övertoning för gråskaleavbildning i Photoshop och därefter tona fotona med Fotofiltret Sepia inställt på 25% i samma program.

Förhoppningsvis så kommer jag hädanefter att bli en lite mer aktiv bilduppladdare i Dogmapoolen!

Som avslutning så kommer här några nytagna foton som är tagna i enlighet med mitt nya Dogmalöfte, som ni säkert ser så är alla fotona tagna på min hemmaplan, Huskvarna:











Dagens låt: Mistica - Orishas

//Chasid
Postat 2008-04-18 06:48 | Läst 4531 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Den privata önskebrunnen



Enligt ägarens uttryckliga önskemål så är den här fina önskebrunnen privat, det betyder nog att de önskningar som görs och slår in i den oavkortat ska tillfalla ägaren av önskebrunnen. Jag kanske ska ta och slänga i en slant och önska att önskebrunnen blir allmän igen!

Dagens låt: Rock El Casbah - Rachid Taha

//Chasid

Postat 2008-04-16 06:49 | Läst 5393 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mitt favoritobjektiv har inte någon röd ring!

Ni som har läst mina blogginlägg och tittat i min kameraväska har säkert förstått att jag har en viss fabless för knivskarpa Carl Zeiss och Leitz gluggar men min största favorit bland alla min olika ljuspenslar är inte något skarptecknande Summicron, Planar eller Sonnar utan ett ploppande plaströr med en dåligt slipad plastlins i:

Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro
Efter en lång tids experimenterande med olika softningsmetoder, hittade jag en kartong innehållande ett avlångt plaströr med en plastlins i en fyndlåda. Jag köpte den märkliga tingesten för 10 kronor, tog hem den och monterade en T2-adapter på den och fotade en rulle med objektivet monterat på kameran, cyklade ned till fotolabbet och lät framkalla rullen. När rullen sedan kom på posten dagen efter så insåg jag att jag äntligen hittat det jag sökte när jag experimenterade med olika softningsmetoder. Fotona blev precis så dåliga som jag eftersträvat! Sima objektivet har varit ett stort hjälpmedel för mig i jakten efter mitt eget fotografiska uttryck. Jag vet inte riktigt om jag vill kalla mina Sima foton för fotokonst, fastän andra har gett dem det epitetet, min strävan har istället varit att få till ett bildpoetiskt uttryck snarare än ett konstnärligt.



Nu har jag använt mig av Simat i 13 år och rätt använt så är objektivet fantastiskt! Jag har modifierat mitt Sima till att ge mer mättade färger och lite större överstrålning, men jag kommer inte att berätta hur jag har gått tillväga med modifieringen, det är faktiskt rätt så skönt att ha ett alldeles unikt objektiv vars effekt ingen kan kopiera!



Här följer en subjektiv recension av Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro, ni som inte är intresserade av teknik kan scrolla förbi texten det kommer fler bilder på slutet:

En stor fördelen är att objektivet går ned till skala 1:1, det har också en skön softning som tar bort besvärande skärpeintryck. Det har total avsaknad av skön mekanik, objektivet påminner om två ihopsatta plaströr som försetts med en lins från ett förstoringsglas i mitten. När man fokuserar objektivet så hör ett ljudligt "plopp" då plaströren slår ihop. Objektivet tål att köras i diskmaskin, men jag brukar diska det för hand. Objektivet är även bra som barnleksak när andra sådana saknas, min lilla dotter älskar att leka med Simat. Skulle du sakna en kaffekopp när du är ute och fotar så fungerar även Simat enligt uppgift utmärkt som en sådan!

Det går att använda objektivet på digitala systemkameror med 1.5 eller 1.6 i förlängningsfaktor men fullformat eller filmbaserade fotoapparater är helt klart att föredra. Om du vill förvandla din fina dyra systemkamera till en enkel Diana kamera och alla dess negativa fördelar så har du hittat helt rätt!

Sima objektivet är rent ut sagt uruselt, men för mig är det precis det drömobjektiv som jag har letat efter med ljus och lykta i många år. Jag har använt ett modifierat Sima till mängder av bilder under årens lopp och har lyckats få fram just den poetiska känslan i mina bilder som jag vill ha.

Vill du ha skarpa fina bilder så är Sima inget för dig, men strävar du efter drömlika abstrakta bilder där du får leta efter eventuell skärpa då är det helt rätt! Som grädde på moset kan jag förtälja att Sima objektivet blev totalsågat av en svensk fototidning på 80-talet - det är respekt, fet sådan!

Det har ibland felaktigt påståtts att Sima objektivet tillverkades i Sovjetunionen eller Kina i början av 80-talet det påståendet är fel. Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro tillverkades av det amerikanska företaget Sima Products Corporation Chicago, Illinois U.S.A. i början av 80-talet och det blev väl inte riktigt den succé som företaget hade hoppats på utan försvann från marknaden efter ett par år. Men Sima objektiv går att få tag på begagnatbörserna och det är störst chans att hitta det på eBay.

Nu blev det teknik igen i min blogg igen men när det handlar om Sima så tror jag att även den gode Kenneth har överseende! Men jag lägger ändå in lite foton så att även ni som inte är teknikintresserade kan få ert lystmäte, alla bilderna är tagna med ett Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro och ljusbildsfilm..













Fler foton som är tagna med mitt Simaobjektiv kan ni hitta på min hemsida: http://hem.passagen.se/chasid tryck på Photo Portfolio och under flikarna Dance, Nature och Paint with the light finns det många bilder som är tagna med Simaobjektivet!

Do you want to read this articel about the Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro in English? Copy the browser adress and paste it into: http://translate.google.com/translate_t?hl=en

Wollen Sie dieses Artikels über Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro in Deutsch lesen? Hier können Sie diese Atrikel zu Deutsch Übersetzen: http://translate.google.com/translate_t?hl=de

Dagens låt: Assouf - Tinariwen

//Chasid
Postat 2008-04-15 07:13 | Läst 21600 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

55.000 besökare på ett år!

Efter att jag har bytt räknare i min blogg från Webstat till Statcounter pga poppup problem, så har jag fått frågan om siffran som jag överförde från Webstat till Statcounter är överrenstämmande med den faktiska siffran över antalet besökare till min blogg. För enkelhets skull förde jag över den besökssiffra som är registrerad på Webstat från oktober 2003, när jag satt och räknade på antalet besökare till min blogg from februari 2007 så såg jag att det är ett snitt på 500 besökare per inlägg (mellan tummen och pekfingret) och 500 x 120 blir 60.000 besökare, egentligen så har jag 5.000 fler besökare än vad räknaren visar, men det spelar mig inte någon större roll, skrivet är skrivet och jag kommer inte att ändra på siffran i min räknare. Jag skriver det här främst för att ingen ska tro att jag "fifflar" med siffrorna, skulle det ändå finnas någon som inte tror mig så får de gärna räkna ut den exakta totalsiffran genom att gå igenom vart och ett av mina 121 inlägg, jag tror faktiskt att den siffran skulle överstiga även 60.000 men jag orkar inte räkna ut totalsumman, matte är alldeles för abstrakt för mig...

Jag har räknaren främst för att få se vilka sökord som leder till träff på min blogg, det tycker jag är mycket roligare än siffror och tabeller och det är förvånande vilka märkliga kombinationer som leder till träff på det jag skrivit! En annan sak som jag märkt är att när du skriver in ord i google så kommer Fotosidans bloggar nästan alltid högt! Testa och sök svenska sidor i google med sökorden Canon EOS 50D eller eBay Hong Kong!



Värvärme. Fotot är taget enligt Dogmaprincipen

Vill du se fotot i större format tryck här

Dagens låt: Mr Pitiful - Otis Redding

//Chasid 
Postat 2008-04-14 06:59 | Läst 4540 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa