Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Mitt favoritobjektiv har inte någon röd ring!

Ni som har läst mina blogginlägg och tittat i min kameraväska har säkert förstått att jag har en viss fabless för knivskarpa Carl Zeiss och Leitz gluggar men min största favorit bland alla min olika ljuspenslar är inte något skarptecknande Summicron, Planar eller Sonnar utan ett ploppande plaströr med en dåligt slipad plastlins i:

Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro
Efter en lång tids experimenterande med olika softningsmetoder, hittade jag en kartong innehållande ett avlångt plaströr med en plastlins i en fyndlåda. Jag köpte den märkliga tingesten för 10 kronor, tog hem den och monterade en T2-adapter på den och fotade en rulle med objektivet monterat på kameran, cyklade ned till fotolabbet och lät framkalla rullen. När rullen sedan kom på posten dagen efter så insåg jag att jag äntligen hittat det jag sökte när jag experimenterade med olika softningsmetoder. Fotona blev precis så dåliga som jag eftersträvat! Sima objektivet har varit ett stort hjälpmedel för mig i jakten efter mitt eget fotografiska uttryck. Jag vet inte riktigt om jag vill kalla mina Sima foton för fotokonst, fastän andra har gett dem det epitetet, min strävan har istället varit att få till ett bildpoetiskt uttryck snarare än ett konstnärligt.Nu har jag använt mig av Simat i 13 år och rätt använt så är objektivet fantastiskt! Jag har modifierat mitt Sima till att ge mer mättade färger och lite större överstrålning, men jag kommer inte att berätta hur jag har gått tillväga med modifieringen, det är faktiskt rätt så skönt att ha ett alldeles unikt objektiv vars effekt ingen kan kopiera!Här följer en subjektiv recension av Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro, ni som inte är intresserade av teknik kan scrolla förbi texten det kommer fler bilder på slutet:

En stor fördelen är att objektivet går ned till skala 1:1, det har också en skön softning som tar bort besvärande skärpeintryck. Det har total avsaknad av skön mekanik, objektivet påminner om två ihopsatta plaströr som försetts med en lins från ett förstoringsglas i mitten. När man fokuserar objektivet så hör ett ljudligt "plopp" då plaströren slår ihop. Objektivet tål att köras i diskmaskin, men jag brukar diska det för hand. Objektivet är även bra som barnleksak när andra sådana saknas, min lilla dotter älskar att leka med Simat. Skulle du sakna en kaffekopp när du är ute och fotar så fungerar även Simat enligt uppgift utmärkt som en sådan!

Det går att använda objektivet på digitala systemkameror med 1.5 eller 1.6 i förlängningsfaktor men fullformat eller filmbaserade fotoapparater är helt klart att föredra. Om du vill förvandla din fina dyra systemkamera till en enkel Diana kamera och alla dess negativa fördelar så har du hittat helt rätt!

Sima objektivet är rent ut sagt uruselt, men för mig är det precis det drömobjektiv som jag har letat efter med ljus och lykta i många år. Jag har använt ett modifierat Sima till mängder av bilder under årens lopp och har lyckats få fram just den poetiska känslan i mina bilder som jag vill ha.

Vill du ha skarpa fina bilder så är Sima inget för dig, men strävar du efter drömlika abstrakta bilder där du får leta efter eventuell skärpa då är det helt rätt! Som grädde på moset kan jag förtälja att Sima objektivet blev totalsågat av en svensk fototidning på 80-talet - det är respekt, fet sådan!

Det har ibland felaktigt påståtts att Sima objektivet tillverkades i Sovjetunionen eller Kina i början av 80-talet det påståendet är fel. Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro tillverkades av det amerikanska företaget Sima Products Corporation Chicago, Illinois U.S.A. i början av 80-talet och det blev väl inte riktigt den succé som företaget hade hoppats på utan försvann från marknaden efter ett par år. Men Sima objektiv går att få tag på begagnatbörserna och det är störst chans att hitta det på eBay.

Nu blev det teknik igen i min blogg igen men när det handlar om Sima så tror jag att även den gode Kenneth har överseende! Men jag lägger ändå in lite foton så att även ni som inte är teknikintresserade kan få ert lystmäte, alla bilderna är tagna med ett Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro och ljusbildsfilm..

Fler foton som är tagna med mitt Simaobjektiv kan ni hitta på min hemsida: http://hem.passagen.se/chasid tryck på Photo Portfolio och under flikarna Dance, Nature och Paint with the light finns det många bilder som är tagna med Simaobjektivet!

Do you want to read this articel about the Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro in English? Copy the browser adress and paste it into: http://translate.google.com/translate_t?hl=en


Wollen Sie dieses Artikels über Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro in Deutsch lesen? Hier können Sie diese Atrikel zu Deutsch Übersetzen: http://translate.google.com/translate_t?hl=de

Dagens låt: Assouf - Tinariwen

//Chasid

Inlagt 2008-04-15 07:13 | Läst 14683 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vart hittar man Sima optiken att köpa? Sökte som en galning på Google men hitta inget :( Har jagat denna optik länge som fasen nu :(
Svar från Chasid   2008-04-15 08:29
Hej Adam! Jag så att det fanns en Sima till salu på amerikanska eBay igår när jag gjorde research.
Mvh//Chasid
Intressant läsning... Första gången jag hörde om denna toy-camera optik eller vad vi nu ska kalla den.
Svar från Chasid   2008-04-15 13:02
Tanken med objektivet var inte att det skulle vara ett toy-camera objektiv, utan att det skulle användas främst till softade porträtt- och produktfoton. Men objektivet var inte tillräckligt bra och sålde därför inte som SIMA Corporation tänkt.
Mvh//Chasid
Blir ju t o m "charmigare" än med en Holga ;)
Tror faktiskt jag testat ett sånt för länge sedan utan att förstå vad det var!
Svar från Chasid   2008-04-15 13:05
Simat är mycket charmigare än en Holga! Simat har T2-adapter vilket gör att jag kan använda det till vilken kamera som jag vill, men jag föredrar fullformat när jag fotar med SIma!
Mvh//Chasid
Härliga bilder! Det låter som ett objektiv helt i min smak och som faller under benämningen "Toy Lens" (som jag kallar dem i brist på annat)! :o) Hoppas att det verkligen kommer igång en Toy Lens-grupp på FS snart också.

Kollade Sima:t som finns på amerikanska Ebay men det verkar bara skickas till USA.
Svar från Chasid   2008-04-15 13:09
Nu var ju inte Simat tänkt som en "Toy Lens" från början, men det uppför sig onekligen som ett sådant! Det dyker säkert upp fler Siman på eBay, men du kan ju alltid testa att lägga ut en annons här på Fotosidan!
Mvh//Chasid
Den här gången har jag översende med att du berättar om Simaobjektivet.Jag har själv ett sådant.Köpte det på fotomässan för ett antal årsedan för någon liten peng.Tog ett antal bilder med det första tiden,men sen har det fallit i glömska.Du har inspirerat mig att leta fram det och ta lite bilder med det igen.Jag tror Sture har ett också.
FH Kenneth
Svar från Chasid   2008-04-15 13:11
Det var bra att du hade överseende med "tekniksnacket" denna gång Kenneth! Jag tycker att du ska damma av ditt Simaobjektiv och använda det. Simat är ett perfekt objektiv för din nästa tur till gamla Linköping!
FH//Chasid
Intressanta bilder och optik. BTW. Min favoritoptik har inte heller röd ring...
Svar från Chasid   2008-04-15 13:11
Tack för din kommentar Andreas!
Mvh//Chasid
Vad kul att bli påmind om Sima SF!
Första gången jag såg den och bilder från den var via Olle Bjernulf (medlem här på FS och har en del Sima-bilder upplagda). Jag har för mig att han hade ett gäng med linser som gick att byta ut eller så minns jag helt fel.
Nu blir vi väl ett helt gäng som kommer leta efter objektivet. Prishausse är att vänta ute i vida världen efter ditt blogginlägg. :)
Hälsningar
Nonno
Svar från Chasid   2008-04-15 16:20
Hej Nonno!
Jag har sett att Olle har några Sima bilder upplagda. Såvitt jag vet så har han inte modifierat sitt objektiv, men han är mycket nyfiken på vad jag har gjort med mitt Sima, men det är en hemlighet som jag inte avslöjar!

Det går tyvärr inte att byta linserna i Simat, men det finns några lösa bländarskivor som man kan skruva i på Simat, men jag tycker att objektivet blir för bra om man gör det.

Det såldes inte så många Simaobjektiv, risken är stor att priserna går upp ordentligt, det fanns ett Sima till salu på Tradera för ett par veckor sedan och det objektivet gick för endast 260 kr... Jag hade tänkt köpa det och ha i reserv men jag glömde tyvärr bort auktionen så jag får nöja mig med de två Simaobjektiven som jag har!
Mvh//Chasid
Hej!
Nu är även jag ägare av ett stycke SIMA-objektiv. :)))
Det ska bli himla kul att bekanta sig med den.
Har du några tips att dela med dig av?
Hälsningar
Nonno

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv