Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jesusfest idag!

Det finns en anledning till varför jag som kristen inte använder mig av ordet Jul men jag tänker inte tråka ut mina läsare med det som de flesta uppfattar som tråkig torr teologi eller historik. Utan jag överlåter till er själva att "googla" på orden jul och jul betydelse. Kanske hittar ni även den debatten om jul som jag hade med en av företrädarna för de asatroende i Sverige för några år sedan, i korthet gick den ut på att han ville ha tillbaka julen från de kristna som han ansåg hade stulit de asatroendes största högtid. Maila mig gärna länken om du hittar debatten på nätet!

Jag firar Jesusfest idag även om jag själv inte tror att Jesus föddes den 25/12. Hade Jesus födelsedatum varit viktigt så hade det stått i något av de kristna testamentena. Jag tänker inte heller gå in i någon diskution om när Jesus eller Yeshua ben Joshua som han egentligen hette föddes, det viktiga var inte när han föddes utan att han föddes!



I det här lilla huset på Bubulberget en dryg mil från den antika staden Efesus avled Jesu mor Maria år 64. Jag tycker att det är viktigt med förebilder och den främsta kvinnliga av dem är Maria eller den nya Eva som hon också kallas. Maria var en riktig troshjälte, när hon sa ja till Gud vände historien! Genom hennes egna ord till Gud "Jag är Herrens tjänarinna må det ske med mig som det är sagt" så blir hon inte bara Guds moder utan även hela trons moder och det är frukten av Marias tro som gör att vi idag kan fira Konungens ankomst med en hedjundrande Jesusfest fri från den fylla, det frosseri och det stundtals blodiga offrandet som var viktiga ingridienser i det hedniska jólablótet.

Istället för att önska Er en god jul så väljer jag att önska er en trevlig Jesufest med era nära och kära!

Dagens låt: The Outlaw - Larry Norman



//Chasid

Inlagt 2008-12-24 09:09 | Läst 8093 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag önskar dej en fin Jesusfest!
Har aldrig reflekterat över själva ordet jul. Dags nu då!
Nostalgi blev det med Larry N.!!! Han finns nere i källaren i de gamla drickabackarna!
Dags att rota där också kanske!!

Lola
Svar från Chasid 2008-12-25 11:55
Ordet jul borde har rensats bort redan på Ansgars tid :) Larry Norman var en riktigt bra artist skivan Only Visiting This Planet är ett måste i varje välsorterad skivsamling!
//Chasid
Härligt Chasid. Min favoritlåt från Jesusväckelsen på självaste julafton. Undrar om brorsan har skivan kvar...
Du har säkert rätt om det andra. Jag skulle gärna hoppa över julen men inte julottan (även om det är fel dag)
Svar från Chasid 2008-12-25 11:57
Larry Norman var en mycket bra artist och han stack aldrig under stol med det han trodde på! Han vågade vara så radikal att hans skivor inte fick säljas i den kristna högerns skivbutiker i USA och det är respekt!
//Chasid
Hej Mikael!God jul, gott nytt år.
Som i alla sagor finns det någon sanning,som kristen vart man på tvingad sedan vuxen blev man
mer sansad.
mvh Rolf

När livet upphört vara mig frestelse,
när sav och syra slutat stiga inom mig,
när jag kan säga:Människa som människa!-
när jag har levt mig lung,när jag har lärt
att foga mig och hävda mig som vattnet,
på väg att bli mig själv
-låt mig få gå,
låt mig få leva här en tid
fri mot andra,fri mot mig själv!
Låt mig få gå här, på väg att gå,
och vara vän med träden,
med havet och stenarna,regnet och solen,
utan skyldighet,utan förbinelse,
utan fodran och utan skuld:
Ensam för mig. Gunnar Ekelöv 1943

mvh Rolf
Svar från Chasid 2008-12-25 12:02
Att vara kristen är inget som har påtvingats mig, utan att bli kristen var ett fritt val för mig! En del ser bibeln som en saga men för mig så är Jesus i högsta grad verklig, mötet med Jesus förvandlade mitt liv och till sist vågade jag kasta mig ut i det okända och började tro att Jesus är den som han utger sig för att vara och jag kunde börja min vandring till att bli den människa som jag är skapad att vara!
//Chasid
Ber att få önska dig detsamma!
Väldans bra ord. Ja, julen med dess traditioner är ju faktiskt en kvarleva från väldigt gamla tider. Man kan ju säga att vi har behållt de traditioner som inte är religiöst bundna, men tagit bort asadelen och lagt till bibelns budskap. Jesusfest säger ju mer om vad det hela faktisk handlar om.

Dock är ju frosseri och fylla ett högst påtagligt faktum vid vår tids jul, även om det förmodligen var betydligt värre på vikingarnas tid.
Jag ägnar särskilt en tanke åt de barn som tvingas genomlida en julafton med alkoholiserade föräldrar.

Men god fortsättning och ett gott nytt år önskar jag dig! =)
Svar från Chasid 2008-12-25 12:10
En del påstår att julfirandet i princip är detsamma som på den tiden som gudarna i Skandinavien hette Oden och Tor, skillnaden är att firandet har klätts i kristna kläder. Jag har valt att ta bort hela asadelen och lagt mitt fokus på att fira en härlig Jesusfest med god matm presenter till barnen och omtanke om dem som ingenting har :)

Frågan är om inte frosseriet och fylleriet är värre idag än på vikingatiden och det är tråkigt för alla barn som får genomlida en "traditionell" fyllejul med allt hemskt som det medför...

God fortsättning och gott nytt år!
//Chasid
julen är ju annars en gamal fin fest vecka från hednisk tid :-)
Svar från Chasid 2008-12-25 12:11
Det var säkert en fin festvecka för dem som var fria, men för de trälar och djur som offrades vid blotet var det säkert allt annat än trevligt...
//Chasid
julen är ju annars en gamal fin fest vecka från hednisk tid :-)
Citat: ” Jag tänker inte heller gå in i någon diskution om när Jesus eller Yeshua ben Joshua som han egentligen hette föddes”

Det är viktigt att skilja på den historiska Ribi Yehoshua ha-Mashiakh (Messias) från Nasaret och den kristne Jesus.

Den historiske Ribi Yehoshua var enligt en logisk analys av de tidigaste manusskripten (inkluderandes de logiska implikationerna av Ben Gurion-professorn Elisha Qimron’s forskning om Dödahavsrullarna 4Q MMT) av det kristna kallar ”Matteusevangeliet” en Torah-lärare som praktiserade Torahn hela sitt liv. En logisk analys av de första århundradens relevanta dokument bevisar även att hans talmidim (lärlingar) som kallades Netzarim praktiserade Torahn hela sina liv.

Kyrkan praktiserar således inte den religion som Ribi Yehoshua och hans efterföljare Netzarim hade.

Ribi Yehoshua undervisade enligt Torahn (Hans undervisning finns på hemsidan www.netzarim.co.il), och Torahn förbjuder firande av högtider tillhörande andra religioner än judendom.

Anders Branderud