"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Sveriges nationaldag firades med en äkta Wasa!

Igår var det Sveriges nationaldag och för att fira dagen ordentligt så köpte jag en bättre begagnad treväxlad Wasa cykel av en granne. För er som inte är så bevandrade i historia kan jag berätta att Gustav Wasa uppfann knäckebrödet den 6/6-1523 och det är därför som vi firar vår nationaldag den 6/6 :) Men nog om historia! Nu har min fru och jag återigen en bra och robust cykel som vi kan dra barnens cykelkärra med! Det gör att vi kan ge oss ut på långa och härliga cykelutflykter tillsammans med barnen i sommar!


© Mikael Good

© Mikael Good

När jag var inne och kollad blogginläggen såg jag till min förvåning att min blogg återigen ligger i topp på Fotosidan trots att Bengan är tillbaka från sin semester. Jag får passa på att njuta av framgången ett par timmar till :)



Dagens film: Bicycle repairman

//Chasid

Postat 2010-06-07 09:25 | Läst 5629 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

¡Para aquellos que rockean Le saludamos!

Tillhör du dem som klickade dig in på det här inlägget med en stor fråga om vad det egentligen står i rubriken? Lugn du kommer att få svaret lite längre ned i inlägget!

Vad vi som bloggar lätt missar är att vi slänger oss med en del engelska uttryck! Men faktum är att det finns rätt många som inte förstår engelska i Sverige och för dem blir engelska rubrikerna lika svåra att förstå som den spanska rubriken på det här inlägget är för de flesta av bloggens läsare. Använd gärna engelska rubriker och citat men översätt dem gärna till svenska för dem som inte förstår :) Jag lovar att jag själv ska försöka bättra mig i fortsättningen men jag kommer inte gå så långt att jag översätter dagens låt till svenska :)


Väntkurskonst © Mikael Good


Vad betyder nu egentligen ¡Para aquellos que rockean Le saludamos! lyssna noga på dagens låt så kanske du förstår :)

Dagens låt: AC/DC - For Those About To Rock (We Salute You)

//Chasid

Postat 2010-06-05 21:15 | Läst 2711 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Den stora svårigheten med dokumentärfoto...

...är för mig att få människor som jag inte känner att slappna av och vara naturliga framför kameran. Därför har jag ofta återvänt till samma personer när jag har varit ute på reportageresor och jag har förutom att få med mig de bilderna och de anteckningarna som jag behövde för reportaget fått en hel del vänner för livet :)

En nyckel till att komma okända människor in på livet är att inte bara tränga sig på och springa omkring med en allt för stor och störande kamera och gömma sig bakom den. Jag lägger ifrån mig kameran, sätter mig ned och låter dem berätta sin historia, efter en stund tar jag upp kameran och tar en eller ett par bilder, lägger ned kameran och fortsätter samtalet, så fortsätter jag tills jag vet att jag har det material som bäst speglar dem och har fått svar på mina frågor så att jag kan förmedla en bra och rättvis bild till eventuella betraktare och läsare!

Som dokumentärfotograf är jag inte så konservativ, det händer att jag beskär bilder av respekt för dem jag porträtterat och det händer att jag använder blixt då det befintliga ljuset inte riktigt räcker till, men jag är konservativ på så sätt att jag helst inte arrangerar mina bilder och helst använder mig av svartvitt:
"- Black and white are the colours of photography. To me they symbolize the alternatives of hope and despair to which mankind is forever subjected."
Robert Frank


Ikon © Mikael Good, 2010

http://www.chasid.fotosidan.se/viewpf.htm?pfID=280864

Dagens låt: Go to the Hungry ones - Keith Green

//Chasid

Postat 2010-06-04 10:01 | Läst 4547 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gatufototips i bild och text

Gatufoto har blivit riktigt populärt och det har varit en hel del debatt om vad gatufoto är här på Fotosidan. Det är egentligen en spännande debatt som jag borde gett mig in i med hull och hår! Men istället för att stapla en massa text väljer jag att hänvisa till en fotoblogg som jag råkade ramla över av en slump när jag googlade, fotobloggen heter Stellas farfar och den innehåller en hel del riktigt bra gatufoton!

Om du ändå är intresserad av att läsa lite mera om gatufoto så är du även välkommen att titta på mitt inlägg Gatufoto för Dummies där jag har samlat ihop en hel del tips och trix för bl.a nybörjare inom gatufoto.


Avstigning © Mikael Good

Rebellen © Mikael Good

Dagens låt: Derek and the Dominos - Tell the Truth

//Chasid

Ps: Pga en korrupt JPG-bild var jag tvungen att radera det första inlägget med samma namn och skapa ett helt nytt...

Postat 2010-06-03 09:39 | Läst 5299 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Stor succé för min fotoutställning! – Nu är jag medlem i femhundraklubben!

Utställningen Greetings from Latvia som visades på Gallerian Port 9 i Ö-vik den 17/5-30/5 blev en stor succé mycket pga den perfekta placeringen med Systembolaget som närmaste granne. Även om starten på utställningen var ganska så trög med få besökare pga stark konkurrens från det sommarvackra vädret så hittade folket till utställningen till sist! Jag räknade med att mellan 1000-2000 personer skulle se utställningen men den siffran visade sig vara grovt underskattad och utställningen blev en stor succé sett till besöksantalet :)  Konceptet "Om folk inte kommer till en fotoutställning så får fotoutställningen komma till folket" blev återigen mycket lyckat. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till alla er som på ett eller annat sätt har varit involverade i utställningen och till alla er som besökte den :) Framförallt är jag tacksam över att fler svenskar har fått upp ögonen för den mycket tuffa situationen för människorna i den ekonomiska depressionens Lettland och att många av dem är villiga att hjälpa letterna på ett eller annat sätt!

Här kan du se alla bilderna som ingår i fotoutställningen Greetings from Latvia: http://www.chasid.fotosidan.se/viewpf.htm?pfID=280864


Ett smakprov från utställningen Greetings from Latvia, fler bilder finns i min portfolio © Mikael Good, 2010

Jag ställer gärna ut "Greetings from Latvia" på fler platser i Sverige. Men då min ekonomiska situation inte tillåter några större utsvävningar just nu så behöver jag sponsorer. Tanken är att så mycket som möjligt av behållningen från utställningen ska gå tillbaka till de familjerna som jag porträtterat och andra lettiska familjer i samma svåra situation. Om du är intresserad av att sponsra utställningen på något vis så är du varmt välkommen att kontakta mig!

Nu är jag medlem i femhundraklubben!
Med det här inlägget firar jag även mitt femhundrade inlägg sedan starten i februari 2007. Femhundra inlägg kanske låter mycket men det är ungefär vad en genomsnittlig tonårsbloggare hinner med på två månader :) Men jag satsar inte på kvantitet utan på kvalitet och det händer att jag jobbar väldigt länge med ett inlägg innan jag publicerar det. Gå gärna igenom min backatalog! Du hittar säkert något inlägg som du är intresserad av att läsa, då de flesta av  mina inlägg inte har något bäst före datum!


Appropå att komma högt upp på blogglistorna, det är inget jag strävar efter men jag har visst gjort det ändå :)

Dagens låt: Move on Up - Curtis Mayfield

//Chasid

Postat 2010-06-02 10:58 | Läst 6743 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 Nästa