"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Drömmen som gick i tusen bitar

Sapņise och Edgars Nākotne hade investerat sina sista sparade slantar på att kunna förverkliga sin dröm och odla ekologiska grönsaker på sin lilla täppa. På den stora grönsaksmarknaden vid centralstationen i Riga fanns det handlare som betalade riktigt bra för förstklassiga inhemska grönsaker och det skulle kunna ge dem ett riktig bra tillskott i den annars så skrala hushållskassan.

Sapņise såg drömmande ut när hon delgav mig sin dröm. Kanske skulle hon och Edgars lyckas med bedriften att lyfta sig själva ur krisen och bygga en bättre framtid för sig själva och sina barn genom att odla ekologiskt. Kanske skulle de kunna säga upp sig ifrån sina slitsamma och dåligt betalda arbeten på den närliggande bondgården. Riva sitt gamla fallfärdiga och dragiga 1800-tals hus som nödtorftigt lappats ihop med allsköns upphittad bråte från de närbelägna ruinerna av ett gammalt sovjetiska kollektivjordbruk och bygga ett helt nytt hus lyxutrustat med vatten och avlopp åt sig och sina barn.

Även om Sapņise och Edgars hade ont om pengar bar de på en stor kärlek till varandra och gemensamma drömmar om framtiden som smittade av sig på människorna i deras närhet. Sapņise tittade bort som i fjärran och jag anade att ett svagt leende avspeglade sig i hennes ansikte när hon drömde sig bort till en bättre och mer harmonisk framtid för sin älskade familj. Trots att hon närmade sig 40, hade jobbat hårt sedan tonåren och fött många barn var hon fortfarande vacker, hon var lång och finlemmad, hade långt brunt hår och stolta men lite drömmande gröna ögon. Kampen för tillvaron var tuff många gånger men Sapņise och Edgars hade det ganska bra och hon var stolt över att hennes man valt att stanna och kämpa tillsammans med sin familj. 

Många av männen i grannskapet hade fegt smitit iväg från sina familjer och lämnat dem åt sig själva med alla problem och skulder eller förlorat sig själva och sina familjers sista små slantar ned i ett desperat alkoholmissbruk. Jag vet att det inte är någon ursäkt med de var fostrade i ett orättfärdigt system som hade berövat sina invånare från rätten att själva fatta sina viktiga beslut. Det orättfärdiga sovjetsystemet skapade ett par förlorade generationer. Generationer som ännu inte hade kunnat resa sig och stå på egna ben trots att det är över 20 år sedan Lettland blev fritt från Sovjetunionen. Därför visste de inte hur de skulle bete sig när alla de stora problemen som staten tidigare tog hand om hopade sig runt dem och de valde att fegt fly iväg från problemen istället för att tappert möta dem.

Torkan var svår sommaren 2011, familjen Nākotnes brunn och den närliggande bäcken sinade och skörden torkade bort i den obarmhärtiga värmen. De som hade tänkt att sälja sitt överskott blev nu tvungna att låna pengar till mat för att klara sig. Vintern 2011 blev mycket tuff och familjen stod flera gånger på randen till svält. Men de härdade ut och såg trots alla problem ändå hoppfullt fram emot nästa års skörd som skulle lösa dem från skulden. Men när sommaren 2012 regnade bort och missväxten åter slog mot dem som en mörk ogenomtränglig vägg av missmod och hopplöshet sjönk Edgars in i en djup depression som han inte kunde ta sig upp ifrån. Han valde till sist att omfamna mörkret och tog sitt liv en stormig och regnig höstdag i september förra året.

Saknaden efter Edgars är mycket stor och barnen är ofta otröstliga av saknad efter sin älskade pappa, det händer fortfarande att de yngsta barnen sitter och väntar vid dörren på att han ska komma hem från arbetet och ge dem en varm kram och glatt snurra runt dem tills de kiknar av skratt. Men trots den djupa tragiken och sorgen som ständigt är närvarande är barnen ändå motiverade och skötsamma i skolan. Sapņise försöker vara stark och uppmuntrar dem att göra sitt bästa i alla lägen. Inför sina barn är hon stark, hon måste vara det för att gjuta mod i dem. Men när barnen har somnat gråter hon sig oftast till sömns. Trots att hennes dröm har gått i tusen bitar lever hon för att försöka förverkliga sina barns drömmar med en förhoppning om att kommer deras framtid ska kunna kläs i ljusa färger. 

Sapņise arbetar fortfarande på det närliggande jordbruket. Trots att arbetet stundtals är mycket hårt och pågår från tidigt på morgonen till sent på kvällen så tjänar hon bara drygt 1800 kronor i månaden. Sapņise bävar för att hon eller barnen ska bli sjuka, var dag som hon inte kan arbeta innebär en smärre ekonomisk katastrof för henne. Den låga lönen och det lilla barnbidrag som de får gör att familjen får kämpa hårt för att få mat på bordet och för att kunna betala skulderna som de dragit på sig. Barnen hjälper till så gott de kan och samlar pinnar och kottar att elda med i skogen på helgen. Barnen har nästan bara de kläderna som de har på sig och några av barnen får vika sina tår för att komma i sina allt för trånga skor. Det kalla och dragiga huset är egentligen helt utdömt men familjen har ingen annanstans att bo. Huset är svårt att värma upp särskilt nu på vintern. I december förra året då rysskylan höll Lettland i ett hårt och obarmhärtigt grepp var det nästan minusgrader inomhus och barnen fick sova tätt tillsammans invirade i värmande filtar påklädda sina vinterkläder för att inte frysa.  

I december fick de ett välfyllt julpaket från den finska hjälporganisationen Hoppets Stjärna RF. Men trots att Sapņise är mycket tacksam för hjälpen så räcker den tyvärr inte så långt. Sapņise och barnen är i mycket stort behov av kläder och skor men framförallt av mat. Barnen behöver verkligen få äta sig riktigt mätta åtminstone en gång per dag och de får ofta gå och lägga sig med magar som knorrar av hunger. Längs med väggarna i köket brukar det stå glasbrukar i alla olika storlekar och former. Glasburkarna som brukar vara fullproppade med årets skörd och som ska räcka hela vintern gapade redan tomma i december.

Du kan hjälpa Sapņise och andra Lettiska familjer i kris genom att skänka en slant till den svenska biståndsorganisationen Hjärta till Hjärta. Det är viktigt att du märker din gåva med lettiska familjer i kris. Jag har fullt förtroende för bägge organisationerna och de jobbar i de östra delarna av Lettland som har blivit extra hårt drabbade under den djupa ekonomiska krisen i landet.

Av respekt för den drabbade familjen har jag valt att ändra på en del datum och detaljer i berättelsen. Lettland är ett litet land med drygt två miljoner invånare och det skulle annars vara ganska så enkelt att avslöja familjens rätta identitet. Givetvis heter Sapņise något helt annat i verkligheten och bilderna som illustrerar artikeln har inget med familjen Nākotne att göra.

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

<Edit 130831> Jag har precis fått ta emot glädjande nyheter om att Sapņise och hennes barn har fått kläder, skor, möbler, matvaror och hjälp med att betala av lånen av vänliga människor i vårt östra grannland. Men det finns fortfarande många lettiska familjer i kris i framförallt det östra delarna av landet som behöver vår hjälp och vårt stöd för att komma på fötter igen. <Edit 130831> 

Postat 2013-01-09 10:33 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Årets julreportage blev en smärre succé

Man kan lugnt säga att årets julreportage blev en smärre succé. Reportaget har hittills haft 1200 besökare i mina båda bloggar och jag har fått mycket positiv respons från mina läsare. Men det som har överraskat mig mest är att mer än 1800 besökare från hela världen har sett bildspelet på mitt flickrkonto. Tack vare den uppmärksamheten har jag fått en inbjudan om en publicering av reportaget om Lisa i en ansedd internationell reportagetidning.

Men det viktigaste för mig är inte att få många läsare och positiva ryggdunkningar. Det viktigaste för mig är att Lisa och hennes barn har det bra idag och jag är mycket tacksam för att jag har fått vara med på ett litet hörn och hjälpa Lisa och barnen till en bättre tillvaro och en ljusare framtid.

Du kan läsa hela julreportaget om Lisa här: Julreportaget - En trygg famn för Lisa

På den här sidan kan du läsa en återrapportering om Lisa och hennes barn, artikeln är skriven på engelska: The Christmas story - There was a girl named Lisa

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Postat 2013-01-07 11:49 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Leica Oskar Barnack Award 2013Nu är det bara två månader kvar tills det är deadline för årets Leica Oskar Barnack Award. I år har jag haft fyra olika bidrag att välja mellan. Men man får tyvärr inte skicka in mer än ett bidrag och även om valet var svårt denna gången så har jag nu träffat mitt val.

Bilden som illustrerar detta inlägget tillhör ett av bidragen som jag valde att rata. Anledningen till att det bidraget ratades var att det inte gick att sy ihop det till en helhet.

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Postat 2013-01-05 09:27 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Korsvattnet är det nya BoråsDet sägs att det alltid regnar i Borås. Men jag läste precis att platsen som det regnade mest på i Sverige under det förra året är Korsvattnet i Jämtlandsfjällen och det kanske inte är så konstigt med tanke på namnet :)

Enligt väderprognosen kommer det att regna i Korsvattnet i eftermiddag och det kanske inte är helt otippat då Korsvattnet hade 285 nederbördsdagar år 2012 enligt SMHI:s statistik. Trots att det regnade så att vattnet korsades den dagen bilden togs så är den inte tagen i Korsvattnet utan på vägen mellan Tenhult och Huskvarna.

Text och foto: © Mikael Good

Postat 2013-01-03 09:38 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Varför finns det inga vettiga kameraväskor?

Om man är välbyggd, bredaxlad och muskulös är det nästintill omöjligt att hitta en vettig kameraväska. Jag kan inte begripa varför kameraväsktillverkarna inte kan plocka fram vettiga kameraväskor som är snygga, praktiska och användbara. Det verkar som om tillverkarna utgår från att alla fotografer är geeks som inte bryr sig om hur de ser ut.Det finns förvisso en del användbara kameraryggsäckar, men de är extremt fula och fulla med en massa onödiga skogsmulleattribut som bara är i vägen eller hänger och slänger. Ett avbärarbälte är säkert bra att ha om man fjällvandrar men på en kameraryggsäck är det överflödigt. En annan sak som jag inte tycker om med en fotoryggsäck är att jag inte kan ha den hängande på min axel utan att den hela tiden vill falla ned. Ryggsäckarna är byggda för flaskhalsaxlade män och passar inte oss som är bredaxlade. Men den stora nackdelen med en kameraryggsäck är att det tar för lång tid att snabbt få fram den utrustningen som jag vill ha och det har hänt att jag har missat bilder på grund av det...

Mina krav på en vettig kameraväska är att den inte ska se ut som en kameraväska, det ska finnas gott om plats till annat än kameror och objektiv, den ska ha rejäla bärhandtag, den ska ha ett rejält axelband, inte vara något fuskbygge och inte kosta en halv förmögenhet. Efter många års letande hittade jag till sist en Timberland Soft Vintage Canvas Briefcase. Jag köpte väskan och monterade i en kamerainsats från Lowepro som jag hade liggande och vips hade jag en riktigt vettig kameraväska som uppfyller alla mina krav. Framförallt kan jag snabbt få fram kameran ur väskan.

Väskan rymmer 2 st kamerahus, 4 st objektiv och 1 blixt. Insatsen går att bygga ut och väskan rymmer då ett par objektiv och ett kamerahus till. Jag kanske inte inte ska glömma att säga att jag kör med spegellösa kameror som inte tar så mycket plats. Med lite extra justeringar skulle väskan säkerligen rymma en eller två spegelreflexkameror och ett par objektiv. I de andra facken på väskan ryms en laptop med nätenhet och det finns ordentligt med utrymme kvar för andra ej kamerarelaterade prylar. Jag har betalat 800 kronor för väskan och insatsen. En del tycker säkert att det är lite dyrt men för min del var väskan värd varenda liten krona.

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Postat 2013-01-02 11:09 | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv