Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Varför finns det inga vettiga kameraväskor?

Om man är välbyggd, bredaxlad och muskulös är det nästintill omöjligt att hitta en vettig kameraväska. Jag kan inte begripa varför kameraväsktillverkarna inte kan plocka fram vettiga kameraväskor som är snygga, praktiska och användbara. Det verkar som om tillverkarna utgår från att alla fotografer är geeks som inte bryr sig om hur de ser ut.Det finns förvisso en del användbara kameraryggsäckar, men de är extremt fula och fulla med en massa onödiga skogsmulleattribut som bara är i vägen eller hänger och slänger. Ett avbärarbälte är säkert bra att ha om man fjällvandrar men på en kameraryggsäck är det överflödigt. En annan sak som jag inte tycker om med en fotoryggsäck är att jag inte kan ha den hängande på min axel utan att den hela tiden vill falla ned. Ryggsäckarna är byggda för flaskhalsaxlade män och passar inte oss som är bredaxlade. Men den stora nackdelen med en kameraryggsäck är att det tar för lång tid att snabbt få fram den utrustningen som jag vill ha och det har hänt att jag har missat bilder på grund av det...

Mina krav på en vettig kameraväska är att den inte ska se ut som en kameraväska, det ska finnas gott om plats till annat än kameror och objektiv, den ska ha rejäla bärhandtag, den ska ha ett rejält axelband, inte vara något fuskbygge och inte kosta en halv förmögenhet. Efter många års letande hittade jag till sist en Timberland Soft Vintage Canvas Briefcase. Jag köpte väskan och monterade i en kamerainsats från Lowepro som jag hade liggande och vips hade jag en riktigt vettig kameraväska som uppfyller alla mina krav. Framförallt kan jag snabbt få fram kameran ur väskan.

Väskan rymmer 2 st kamerahus, 4 st objektiv och 1 blixt. Insatsen går att bygga ut och väskan rymmer då ett par objektiv och ett kamerahus till. Jag kanske inte inte ska glömma att säga att jag kör med spegellösa kameror som inte tar så mycket plats. Med lite extra justeringar skulle väskan säkerligen rymma en eller två spegelreflexkameror och ett par objektiv. I de andra facken på väskan ryms en laptop med nätenhet och det finns ordentligt med utrymme kvar för andra ej kamerarelaterade prylar. Jag har betalat 800 kronor för väskan och insatsen. En del tycker säkert att det är lite dyrt men för min del var väskan värd varenda liten krona.

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Inlagt 2013-01-02 11:09 | Läst 10721 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
800 spänn låter som en (med kameraväskmått mätt) billig penning för att få en väska som funkar såpass bra för dina behov... Själv är jag ryggsäcksmänniska (gillar dessutom att vara ute i skog och mark), men har haft svårt att hitta väskor som passar mig (är dock inte särskilt bredaxlad, snarare tvärtom, med sluttande axlar). Har nu snöat in på ett par olika modeller från F-stop, men de är tyvärr tokdyra! Dock verkar de vara vad jag har letat efter... så jag känner väl igen problematiken du beskriver, fast från ett lite annat startläge! //Milan
Svar från Chasid   2013-01-02 12:57
Tack för din kommentar Milan :)
I skog och mark är en kameraryggsäck helt klart att föredra. Jag har en Lowepro Mini Trecker som jag använder vid sådana tillfällen, det är inte den största kameraryggsäcken på marknaden men den rymmer ändå en stor del av min kamerautrustning. Men när det är snabba ryck som gäller så har kameraryggsäcken en tendens att hamna i vägen.
/MIkael Good
Vi är nog många som känner igen oss i din frustration över att hitta den perfekta väskan.
Jag har under hösten varit ute efter nått större som rymmer "allt" men det är inte lätt. Stått i valet och kvalet mellan axelrem eller ryggsäck... Det blev nu en stor ryggsäck men jag håller med dig när man mest ska ha med den som förvaring och bara bära korta sträckor, jag behöver inte tusen remmar och avbärarbälte som inte går att ta bort. Det är bara i vägen hela tiden och fastnar överallt. Ska det vara så svårt att göra en väska flexibel där man kan anpassa den mer efter tycke och smak kan man undra.
Jag gillar din idé med bra väska och lös insats, det ska jag kolla mer på till nästa väskinköp.
//Lasse
Svar från Chasid   2013-01-02 12:51
Tack för din kommentar Lasse :)
Jag har en Lowepro Mini Trecker, det var lätt att ta bort alla överflödiga remmar från den och den har varit perfekt som handbagage nackdelen är att den lätt trillar av axeln.
Tanken är inte att Timberlandväskan ska rymma hela min kamerautrustning, men den måste rymma den utrustningen som jag behöver för reportage. Jag har en ljusblå Aquila Expressen väska i garderoben och den skulle med lätthet svälja hela min kamerautrustning. Men det är en allt för stor och klumpig väska för att användas och därför står den bra där den står :)
/Mikael Good
2013-01-02 12:01   Morgan
Varför ska du ha så mkt utrustning i väskan.
Jag brukar säga att en stor förvaringsväska är bra hemma,
sedan kan man ha en liten väska för ett eller max två hus med obj

Kanske fotoväst eller bälte med väska el dyl.

Har man för mkt skit med sig får man bara ont i ryggen :)

Annars får du titta på de gamla fina Domkeväskorna, fast då får du nog ta upp några tusenlappar också utöver de 800 kr du redan tagit upp.
Morgan Larm   2013-01-02 12:27
Tillägg:
Största problemet i dag är ju att det inte räcker med en fotoutrustning,
i dag ska man ju släpa med sig en dator också

Vi har sålt många Lowpro Vertex 100 men även 200 främst då till fotografer som arbetar på tidningar. Men då får man inte med så mkt mer än kamera + dator. mm

Det finns ju ävenLovepro Pro Trekker AW serien ex. pro Trekker 600 AW men den har jag bara sett i broschyr. Det finns mindre varianter av denna också 400 och 300.

Mina favoriter som dock är för små för dina behov är:
Domke F2 tror jag den heter
Lowepro Stealth Report AW series, finns olika storlekar här också
För att inte tala om Classifield 160 AW, också för liten för dina behov dock (Lowepr

http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=424314
Dessa ryggsäckar är vanliga ryggsäckar som man kan lägga in en insats för foto, de finns i olika storlekar och ser då inte ut som fotoryggsäckar.
Svar från Chasid   2013-01-02 12:41
Tack for din kommentar Morgan :)
Jag har framförallt kollat in Billinghams Packingtonväska men i slutändan var den lite för liten och allt för dyr. Timberlandväskan fyller alla mina behov och den är lätt att anpassa för de olika rollerna som jag har tänkt för den. Tanken är att den ska kunna fungera som ett rörligt kontor eller rymma den utrustningen som jag behöver när jag är ute på reportage. Tidigare hade jag en Lowepro Mini Trecker ryggsäck men den fungerar nu oftast som en förvaringsväska.
/Mikael Good
Antar att kameraväska-tillverkarna bygger sina väskor utifrån en genomsnittlig kroppsbyggnadstyp som de allra flesta av am - pr - fotograferna kan räknas in i - du är nog ett unikum å får finna dig i att kameraväskevärlden inte rättar sig efter dina hulkenbehov.//Bert
Svar från Chasid   2013-01-02 12:12
Tack for din kommentar Bert :)
Om kameraväsktillverkarna bygger väskor utifrån en genomsnittlig person hur kommer det sig då att Timberland som antagligen har en ännu större volym på sina väskor och portföljer kan göra standardväskor som passar till en "bredare" målgrupp?
/Mikael Good
plåtson   2013-01-02 17:25
Hej! Jag skrev att de bygger "utifrån", inte som du skriver i dit svar "för". Alltså, man utgår från den kroppstyp som är mest å vanligast förekommande, anpassar sedan exv kameraväskans bärremmar så att den passar hyfsat bra även till de som kroppsmässigt faller lite utanför det genomsnittliga.

Varför Timberland "kan" göra väskor som passar till en bredare målgrupp än vad andra kameraväska-tillverkare gör är nog en fråga som du ska ställa till Timberland och de andra väsktillverkarna.
De andra kan säkert också, men kanske att de andra tillverkarna har kommit fram till ett helt annat genomsnittligt värde på kroppsstorlek hos fotografer, kan vara att exv kinesiska tillverkare använder genomsnittsvärdet på kinesiska fotografer. Exv bilar, de som tillverkas i Asien har märkbart kortare sätesunderdel än bilar tillverkade i Europa å USA.//Bert
Think Tank Retrospective 10, 20 , 30.
Svar från Chasid   2013-01-02 13:27
Tack för din kommentar Peter :)
Jag har kollat in Think Tank Retrospective tidigare. Nackdelen var att det inte fanns plats för så mycket mer än bara kamerautrustningen.
/Mikael Good
En midjeväska är det bästa om man inte ska ha så mycket med sig.Man får rum med 2 kameror och 2 objektiv i den som jag har och då sitter den helt perfekt när man ska ha fram en kamera snabbt eftersom den sitter på magen eller svänga runt och ha den på ryggen
Ken//
Svar från Chasid   2013-01-02 14:34
Tack för din kommentar Ken :)
Fotoväst, midjeväska och kamerahölster är något som jag aldrig kommer att använda mig av. Jag vill smälta in och undvika att bli uttittad när jag jobbar :) Om jag bara har en kamera med mig så har jag den oftast i handen. Men jag har även en liten vädertätad Loweproväska med plats för en kamera och två objektiv som jag tar med mig ibland.
/Mikael Good
charlesson   2013-01-02 18:29
Är man i skogen eller på utflykt så behöver man inte vara rädd för att bli uttittad men i stadsmiljö har man knappast någon fotoväska där har man nog kameran i handen som du skriver
Ken //
Den är även snygg.
Jag kör själv med en Belstaff som liknar din väska, fast den är dyrare.
Svar från Chasid   2013-01-02 15:52
Tack för din kommentar Stefan :)
Belstaff 556 Colonial är en riktigt snygg kameraväska, den enda nackdelen verkar vara priset. http://www.aaronlam.com/blog/2009/07/18/belstaff-556-colonial-shoulder-bag/
/Mikael Good
Turbo56   2013-01-02 16:34
Det är den jag använder och den fungerar bra.
Snygg väska!
Jag har haft min M Leica i olika ryggor sedan 1960-talet.
Även i olika Kånken! :)
Bra när snön yr under utförsåkning och även telemark utför! :)
På sommaren eller under enklare turer i hemmaterängen,
dår jag M Leican i handen. (Eller innanför jackan när det regnar!)
/B
Ps. Glömde, när kameran ligger i ryggan så ligger den inlindad i en toppluva!
OM jag skulle ramla!
Men det händer sällan! ;)
Svar från Chasid   2013-01-02 18:01
Tack för din kommentar Bengt :)
Det finns faktiskt en kamerainsats att köpa till Kånken men en toppluva är helt klart att föredra :) När jag vandrar omkring på hemmaplan har jag också oftast kameran i handen att ha den runt halsen som ett smycke är ett otyg :)
/Mikael Good
Vi delar samma bekymmer! Fast jag är inte av din sort kroppsligt... Har precis gjort ett felköp idag så jag är en aning frustrerad, måste lämna tillbaka mitt nyförvärv i morgon.... Vill ha en väska som inte ser ut som en kameraväska, den ska rymma lagom med grejer, de ska gå att plocka fram fort och helst ska inte väskan kosta en förmögenhet heller... Skadar inte om väskan är en aning snygg också, men det är kanske inget du bryr dig om? För min del är det även bra om det inte blir så många kilon att kånka på, men då är det innehållet som är värst... Tror att alla väskorna är gjorda för något slag medelmänniska. Vi som faller utanför normerna får bita i det sura äpplet, gång efter gång...
Svar från Chasid   2013-01-03 08:30
Tack för din kommentar Rauni :)
För mig är det viktigt att väskan även är snygg. Timberland väskan är egentligen inte en fotoväska men med hjälp av en överbliven kamerainsats har jag förvandlat den till en.
/Mikael Good
Jag har galet många väskor. Ju mer utrustning man skaffar sig desto fler väskor anser man sig behöva.

Julklappen till mig själv är en Billingham Hadley Pro som passar perfekt för gatufoto och privatlivet. Rymmer både dator och ipad till sonen plus lagom utrustning för privata bilder utan att vara stor eller tung. Kvaliteten är fantastisk, men den kostar ju sina slantar.

Till och från jobbet kör jag med ryggsäcken Think Tank Shapeshifter som rymmer dator och testkameror (eller uppdragskameror).

På rena reportageuppdrag har jag en Domke F2 med en relativt ny insats för större zoomar. Nackdelen är möjligen att det ser ut som en fotoväska.
Svar från Chasid   2013-01-03 08:35
Tack för din kommentar Magnus :)
Jag har också för många kameraväskor trots att jag har slängt och gett bort några det senaste året... Billingham gör riktigt snygga väskor och en Billingham stod länge högst upp på min önskelista. Men jag kom fram till att den tyvärr inte skulle fylla alla mina önskemål.
/MIkael Good
Jag har inte köpt någon kameraväska på över ett och ett halvt år, och de som känner mig vet att det är en oootroligt lång tid i sammanhanget. Det kan vara så att jag helt enkelt hittat hyfsat rätt med den Billingham Hadley Small jag använder nu - den passar utmärkt till min lilla spegellösa utrustning och lite annat krafs. Någon laptop får jag förstås inte ner i den, men det släpar jag ändå helst inte omkring på (får räcka med en padda).
Svar från Chasid   2013-01-04 09:36
Tack för din kommentar Anders :)
Billinghams väskor är både snygga och praktiska. Även om jag har en hel del kameraväskor så är det inte så många av dem som jag har köpt, de flesta har jag fått med på köpet när jag köpt annan kamerautrustning. Det är inte så ofta som jag plockar med mig datorn men om jag behöver ha med den så vill jag ha plats för den.
/Mikael Good
2013-08-26 23:17   paulina
Vart köper man den där väskan på bilden?
2013-08-27 23:59   Marlene Högmark
Ser att det var länge sedan du skrev detta men vart fick du tag på väskan så billigt? Har sökt efter den och kan bara hitta den för 2 500 kr... !!
Svar från Chasid   2013-08-28 10:46
Tack för era kommentarer Marlene och Paulina :)
Jag köpte väskan på CDON i december förra året när de reade ut den.
/Mikael Good

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv