Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Leica erbjuder sensorbyte för M8 och M9 ägareSom ni säkert redan känner till har Leica stora problem med korrosion i sensorerna i Leica M8 och M9. Just nu erbjuder de alla M9 ägare att skicka in sina kameror till Leica i Wetzlar för sensorbyte. Problemet är att de nya CCD sensorerna är kostsamma att ta fram och därför har Leica funderat ut en annan lösning.

Leica erbjuder nu som första digtialkameratillverkare sensorbyte och processoruppdatering för gamla kameramodeller. Leica M8 och M8.2 ägare erbjuds en nyutvecklad CMOS-sensor med 1,33 crop på 16,1 megapixel med ett max ISO på 12.800 ISO i utökat läge. Leica M9, MP och M-E ägare erbjuds samma sensor som sitter i Leica M-240, den är på 24 megapixel med ett max ISO på 12.800 ISO i utökat läge. Med den nyutvecklade HOAX-processorn från Fujitsu kommer kamerorna att bli upp till 5 gånger snabbare än tidigare. Någon live view eller filmmöjlighet kommer inte att bli möjlig då kamerornas konstruktion inte tillåter det.

När jag tog del av nyheten på Dpreview i går hade jag starka planer på att skicka in min M8 för ett sensorbyte. Men smakar det så kostar det! Att uppgradera en Leica M8 eller M8.2 kommer att kosta 2500 Euro. Uppgraderingen av Leica M9, MP och M-E kommer att kosta 3500 Euro. Men å andra sidan kan du få en ingången Leica med patina för en betydligt mindre peng än vad den nya Leica M-P Correspondent som designats av gitarristen Lenny Krawitz kostar.

Källor: http://www.dpreview.com/articles/8752612172/leica-m9-users-report-sensor-corrosion-issue
http://en.leica-camera.com/ 

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2015-04-01 07:54 | Läst 5990 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vad är det för datum idag? Edit: Jaha, jag trodde det var gratis och ett aprilskämt ;) 2500 Euro är det nog inte värt, även om tanken är god.
Svar från Chasid   2015-04-01 18:11
Tack för din kommentar Johan! Kul att ha dig tillbaka i kommentarsfältet! :)
Givetvis är det ett aprilskämt! :) Men om någon tillverkare skulle få för sig att återanvända gamla kameror genom att uppdatera sensorerna så tror jag att det skulle vara Leica och det skulle nog finnas en hel del med stadiga plånböcker som skulle tänka sig att betala 23000 kronor för en uppdatering!
/Mikael Good
Här är en annan leica-relaterad nyhet. Men den kan man nog förutsätta är ett aprilskämt ;)

http://www.kamerabild.se/nyheter/lagf-rslag-p-ny-fotografskatt-redan-n-sta-r
Nja, det hade varit trovärdigare om de bytt ut sensorerna mot den äldre typen av sensor. Film =)
Svar från Chasid   2015-04-01 19:07
Tack för din kommentar Thomas! :)
Att byta ut sensorerna mot film skulle nog inte låta sig göras i en handvändning! :) Då är det bättre att köpa en begagnad M2 och tonvis med film istället! :)
/Mikael Good
2015-04-05 17:10   Lasse Seger
Jag pratade med Leicaförsäljaren (dansk) i en fotoaffär i Lund om sensorbyte, men blev inte klokare! Vet någon vad som gäller för en M9? Vore det inte smidigast att byta alla? Synd att Leica inte har svensk agentur.
Alldeles för bra aprilskämt, Mikael! Jag blev alldeles varm och tänkte att en dag, när jag tjänat det där lilla plötsliga extra... men vafan, jag får väl släpa omkring på min M8 med blålinjeproblem ett tag till. Så länge man kör på lägre iso och inte underexponerar är den ju super ändå. Fast jäklar vad jag hade velat ha det där...
Svar från Chasid   2015-04-09 13:01
Visst var det bra! :) Jag skulle själv vilja ha en sådan uppdatering, vi får hoppas att Leica lyssnar! Men jag trodde att fler skulle förstå att det handlade om ett aprilskämt med tanke på att kamerorna ska utrustas med en ny HOAX-processor! :)
/Mikael Good