Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Ett drömobjekt med utsikt över stad och sjö



Många husköpare drömmer om att få köpa ett hus som ligger privat och ostört men ändå relativt centralt. Har huset en storslagen och 
vidsträckt utsikt över stad och sjö är det en stor bonus. 

The Yellow House     The Yellow House     The Yellow House

Jag besökte nyligen ett sådant drömobjekt i en medelstor svensk stad. Huset borde vara riktigt hett på bostadsmarknaden. Men huset ler inte mot oss genom glassiga mäklarannonser utan är lämnat åt sitt öde och är hårt ansatt av väder och vind.

The Yellow House     The Yellow House     The Yellow House

Huset som ligger högt upp på en kulle, blickar stolt ut över en milsvid utsikt över stad och vatten. En del säger till och med att det är den vackraste utsikten i staden. Det är inte utan att jag undrar varför huset har blivit övergivet? Jag skulle kunna få svar på mina frågor ganska så enkelt om jag frågade rätt personer men den här gången väljer jag att se mig omkring och försöka låta huset berätta sin historia.

The Yellow House     The Yellow House     The Yellow House

Vandaler har brutit sig in i huset och slagit sönder fönsterrutor och inredning, deras framfart skvallrar om ett adrenalinfyllt okontrollerat raseri. Även om ett hus står tomt kan jag inte riktigt förstå vad som driver någon till att slå sönder en annan människas egendom? Med tanke på de omfattande skadorna i miljonklass som de åsamkat skulle de säkert få kännbara straff om de hittades och dömdes. 

The Yellow House     The Yellow House     The Yellow House

Det knastrat av krossat glas när jag går runt i huset. Den stora glasverandan med den makalösa utsikten ligger i ruiner. Det ser nästan ut som om en plötslig explosion krossat varenda fönster på verandan. Vinden sveper in genom de öppna fönstren och de nakna persiennerna sprider ett spöklikt rasslande ljud i huset och ibland låter det nästan som fotsteg. Jag känner mig smått övervakad när jag vandrar omkring i huset. 

The Yellow House     The Yellow House     The Yellow House

De få ledtrådarna som jag hittar skvallrar om att det fanns aktivitet i huset 2010. Jag vet också att huset har varit till salu. Om det hittade en köpare eller inte vet jag inte. Men det är sorgligt att ett charmigt hus med ett sånt fantastiskt läge bara har fått stå och förfalla. Om huset och biutrymmena varit i någorlunda bra skick skulle huset och den stora tomten kunna säljas för mångmiljonbelopp.

The Yellow House     The Yellow House     The Yellow HouseThe Yellow House     The Yellow House     The Yellow House

På min flickrsida kan du se fler bilder på det gula huset på kullen: https://flic.kr/s/aHskVzqXyF

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2017-04-28 19:32 | Läst 13946 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Underligt. Och det här destruktiva är så fullständigt fel. Vi har fel på våra gener.

En gissning är att ägaren/ägarna insjuknat och nu inte är i stånd att göra nåt. Eller är det ett dödsbo? Ibland är dödsbon odugliga som fastighetsägare, delägarna måste vara överens om varje utgift och kan tycka olika om det mesta.

Då jag jobbade som stadsarkitekt ingick det att hålla efter i såna här lägen. Det var ofta tragik. Ibland spekulation, nån hade köpt för att stycka upp i fler tomter och projektet kommit av sig. Eller att kommunen köpt och vandalerna kommit före.

Medelstor svensk stad med utsikt över mindre svensk stad på andra sidan sjön, stämmer det?
Svar från Chasid 2017-04-29 15:03
Tack för din kommentar Måns! :)
I det här fallet är det bara utsikt över en medelstor svensk stad. Det kan vara så att huset har sålts till en köpare som bara var ute efter läget och som planerar att riva och bygga nytt .