Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Låt inte verktygen skymma sikten för bilderna



Det är lätt att skriva om prylar och teknik. Ämnet engagerar och intresserar många fotografer. Egentligen är det inte så konstigt i och med att vi fotografer är beroende av våra verktyg.
Men låt aldrig verktygen och tekniken skymma sikten för bilderna som du skapar.




En gitarrist har ofta ett antal olika gitarrer att välja på för humör och för att vaska fram olika detaljer. På samma sätt har jag ett antal kameror och objektiv att välja på efter tycke, smak och utifrån de olika motivområdena som jag dokumenterar. Men jag tänker inte skriva om vad jag använder och varför. Det är faktiskt ganska ointressant, det viktiga är vad jag har att säga med mina bilder och vad de förmedlar till betraktaren.




Bilderna i inlägget har jag tagit i Indien. Ett land som jag har besökt ett par gånger, och mer än gärna återvänder till när coronapandemin har släppt sitt grepp om världen. Indien är ett paradis för dokumentärfotografer och man behöver inte gå många meter innan man stöter på något intressant. Många av bilderna i inlägget är tidlösa men om man tittar lite närmare på dem hittar man detaljer som skvallrar om att de är relativt nytagna.







Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2021-03-28 11:54 | Läst 5394 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Som vanligt bra bilder. såväl berättande som tekniskt! Det är nog många som skulle vilja veta , vad hade du för "verktyg."
/ Bengt H.
Svar från Chasid 2021-03-28 17:28
Tack för din kommentar Bengt! Jag hade ett bra och ett dåligt verktyg med mig på reportageresan, det dåliga gjorde jag mig av med när jag kom hem.
/Mikael
Fler såna här inlägg på Fotosidan, och färre om objektiv! Du illusterar din ståndpunkt mycket övertygande, och lever verkligen upp till mottot "måla med ljus"!

Men jag behöver inte alls veta vad du använde för prylar. Det är helt andra saker som är viktiga. (Har själv de prylar jag behöver, och skriver om dem ibland, men sådana här bilder har jag inte att visa...).

Läser alltid dina inlägg. De är alltid i toppklass!
Svar från Chasid 2021-03-28 17:33
Tack för din uppmuntrande kommentar Per! Jag håller med om att det blir lite väl mycket kameror och objektiv och lite för få bilder på Fotosidan, men man kan ju inte få allt och det finns andra delar av internet som svämmar över av riktigt bra bilder. Bland annat har jag ett intressant Facebook och Twitterflöde som innehåller allt från namnkunniga fotografer med 60-70 års erfarenhet till nya spännande fotografer från Ryssland och japan.
/Mikael
Fina bilder, som vanligt. Man undrar ju hur en tröja från en norsk fotbollsklubb hamnar i Indien.
//Anders
Svar från Chasid 2021-03-28 17:37
Tack för din kommentar Anders! Jackan kommer nog från någon norsk biståndsorganisation som arbetar i Indien.
/Mikael
Jag kom att tänka på Christer Strömholm när jag läste rubriken till ditt blogginlägg, Mikael. Hade inte han ett liknande citat, motto "Låt inte verkligheten skymma sikten för bilden" eller "Låt inte motivet skymma bilden"? Även ett citat i stil med att "kameror är som bilar, de plockas fram på söndagar", om jag inte minns helt fel ;)
Svar från Chasid 2021-03-28 17:47
Tack för din kommentar Johan! Det är inte omöjligt att jag omedvetet har inspirerats av Strömholm. Vi skribenter skulle kanske behöva något liknande riff appen som finns för gitarrister så att vi kan kolla upp om meningarna och rubrikerna som skrivs redan finns eller inte
/Mikael
En fin bildserie som jag titta igenom flera gånger!

Tommy S.
Svar från Chasid 2021-03-29 19:35
Tack för din uppmuntrande kommentar Tommy och välkommen åter!
/Mikael
Väldigt fina bilder! Hela serien är stålande jag fastnar dock extra för den första bilden med grabbarna på flaket, eller kanske sitter dom helt enkelt på marken. Den bilden tycker jag mycket om, hälsningar/ Björn
Svar från Chasid 2021-03-29 19:39
Tack för din uppmuntrande kommentar Björn! Pojkarna och flickorna sitter direkt på marken. Bilden direkt efter fick jag kontakt med några av dem och de efterföljande bilderna är inte lika spontan, men ändå roliga på sitt vis. Jag kanske visar någon eller några av dem längre fram.
/Mikael