Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Leica kan konsten att röra upp känslor

Leroy Emmanuel

Finns det egentligen någon annan kameratillverkare som är lika bra på att röra upp känslor som Leica? Så snart som någon nämner Leica har i vart fall fotografer bestämda åsikter åt än det ena eller åt det andra hållet.

För min del är en Leica inget annat än ett bra verktyg för bildskapande. Visst jag kan oftast göra ett lika bra jobb med min lilla kompakta Olympus för en 1000-lapp som med min något lite dyrare Leica. Men trivselfaktorn att kunna fota analogt med en digitalkamera är värd de extra tusenlapparna för mig. Det kanske låter lite konstigt att fota analogt med en digitalkamera. Men det är egentligen inte konstigare än att fota digitalt med en analog kamera, som så många gör när de använder sig av sina silverbaserade minneskort som de framkallar och scannar in i datorn. Scannern är inbyggd i min Leica och det är faktiskt rätt skönt att slippa böket med att framkalla och scanna. På sätt och vis har jag kvar kakan samtidigt som jag kan äta den!

"Big Bad" John Irvine

Bilderna i inlägget är tagna i befintligt ljus med en Leica Camera AG M8:a och ett Voigtländer 15/4,5. Gitarrlegenden på den första bilden är Leroy Emmanuel som började sin karriär som gitarrist till Sonny Boy Williamsson som 12 åring. Den andra bilden föreställer den likaledes legendariska kanadensiske basisten "Big Bad" John Irvine.

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved.

 

Inlagt 2013-10-11 10:55 | Läst 7223 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej, jag känner mig lite dum när jag läser "fota analogt med en digitalkamera" - vad menar du då?

hälsn. Erik
D76 2013-10-11 16:07
Hej! Det står ju texten. Läs en gång till! Bra och lättbegripligt inlägg, tycker jag. Mvh!
Svar från Chasid 2013-10-12 10:23
Precis som D76 skriver så står det i texten vad jag menar. Om du vill ha merläsning i frågan så hänvisar jag till mina tidigare inlägg i frågan!
/Miakel Good
Erik_N 2013-10-13 10:14
Det verkar som om "fota analogt med en digitalkamera" betyder "fota med en digitalkamera som för dig känns som en analog kamera". Jaja. Egentligen är det ju helt oväsentligt, bara man trivs och resultatet blir bra. Och bra blir det ju!!
Jo det är verkligen mycket snack om Leica. Kan det bero på att Leica är väldigt lockande, men enormt dyr. Många som skulle vilja ha en Leica har helt enkelt inte råd, och då kommer omskrivningarna - det vill säga skitsnacket. På 1970-talet när Leica var prissatt som andra jämförbara kameror, förekom inte alls den här diskussionen.
Svar från Chasid 2013-10-12 10:21
Tack för din kommentar Peter!
Det finns en del fotojournalister som kör med Leica M 240 och för dem är det inte någon direkt prisskillnad mellan Canons och Nikons serieproducerade åbäken och Leicas lilla smidiga kamera, givetvis är det lättare att jobba diskret med Leican och trots varumärket väcker den mindre uppmärksamhet ute på fältet än vad en steroidstinn Canon eller Nikon gör. Jag tror att de flesta som vill ha en Leica faktiskt skulle kunna ha råd med en. Det är inte allt för ovanligt att hobbyfotografer har kamerautrustningar för runt 50.000 kronor och för de pengarna skulle de lika gärna kunna köpa en bättre begagnad M9:a och ett par objektiv.
/Mikael Good
Åjo, Nikon och Canon kan också röra upp känslor. Läs bara forumtrådarna om alla problem som folk hittar hos sina japanare :-)

För att slippa knivhugg vill jag bara tillägga att jag har både en tysk och en japan och jag är lika nöjd och irriterad på båda två.

Trevlig helg alla fotografer! /Thomas

PS. Läcker bild! Jag har tagit några scenfoton genom åren och anser att tysken är väldigt användbar för sånt.
Svar från Chasid 2013-10-12 09:57
Tack för din kommentar Thomas!
Tysken tillsammans med en vidvinkel är en bra kombination för scenfoto men när det kommer till längre brännvidder kan det vara bra att ha en japan som backup! .)
Du har helt rätt i att vi inte får glömma den eviga striden mellan de två fotografiska supermakterna Canon och Nikon och deras anhängare :)
Jag har tyskar, japaner, sydkoreaner, thailändare, ryssar och kineser representerade bland mina kameror och objektiv och precis som dig är jag både nöjd och irriterad på dem.
/Mikael Good